تهران- ایرنا- اقوام بومی بسیاری در استان گلستان ساکن هستند که تاکنون امکان معرفی این اقوام در جشنواره مد و لباس فراهم نبود و «فر گلستان» باعث شد که مخاطبین با پوشش این منطقه آشنا شوند.

موضوع ویژه نهمین جشنواره بین المللی مد و لباس فجر در کلیه بخش‌های مسابقه با عنوان فر گلستان تعریف شد و غرفه کوچکی برای آشنایی مخاطبان با فرهنگ این استان بزرگ در فضای نمایشگاه اختصاص داده شده است.

پریسا فاضلی راد کارشناس مد و لباس اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان گلستان در گفت وگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به تنوع فرهنگ در این استان گفت: اقوام بومی بسیاری در استان گلستان ساکن هستند که تاکنون امکان معرفی این اقوام در جشنواره مد و لباس فراهم نبود. فر گلستان باعث شد که مخاطبین این رویداد اقوام متفاوت ساکن در استان را بشناسند.

استان گلستان به علت موقعیت خاص جغرافیایی و طبیعت رنگارنگ همواره بستر مناسبی برای اقوام مختلفی همچون فارس، ترکمن، قزاق، کتول، ترک، قزلباش، بلوچ و مازنی ها بوده است و همین خرده فرهنگ های گوناگون بوده که فرصت مطالعه و معرفی استان گلستان در حوزه های باستانی، تاریخی،  گردشگری، اقوام، پوشاک، صنایع دستی، مشاهیر و مفاخر را فراهم کرده است.

وی گفت: آسیبی که در گذشته وجود داشت این بود که تا قبل از این جشنواره اکثر مردم، گلستان را با یک قوم و یک فرهنگ می شناختند اما درحال حاضر امکان معرفی این استان در حوزه‌ مردم شناسی که تاکیدی بر عنوان جشنواره است محقق شد.

وی با تشریح ویژگی های پوشاک این منطقه افزود: اطلاعات بسیاری در پارچه‌ بافی، سوزن دوزی، نقوش، نماد و نشانه‌ها وجود دارد که بدون شک با یک فرهنگ بسیار عظیم و گسترده در ارتباط هستیم و با یک‌ نگاه مردم‌شناسی به پوشاک اقوام ایرانی می توان چنین مدعی شد که شرایط و عوامل زیست محیطی و اقلیمی تاثیر عمیقی بر جنس و نوع پوشاک گذاشته است.

فاضلی راد ادامه داد: مراودات فرهنگی و نحوه معیشت، سنت‌ها و رسوم باعث حضور تنوع رنگ در پوشاک بومی و محلی شده و طبق بند دوم کنوانسیون ۲۰۰۳ یونسکو، مورد توجه خاص قرار گرفته شده است.

پایان جشنواره پایان همه چیز نباشد

وی افزود: جشنواره بستر مناسبی برای معرفی طراحان، پژوهشگران و تولیدکنندگان به یکدیگر است و باید برنامه ریزی ها به نحوی باشد که پایان جشنواره پایان همه چیز نباشد بلکه آغاز یک سال کاری و آماده سازی برای جشنواره سال بعد باشد. 

فاضلی راد بر حمایت مسئولین و متولیان این حوزه از هنرمند و محققان تاکید کرد و گفت: استفاده از محققین در بخش‌های علمی دانشگاهی و استفاده از طراحان در بخش‌های تجاری و صنعتی می تواند شکاف بین محقق، طراح و تولید کننده را از بین ببرد.

وی ادامه داد: ‏‪شناسایی استعداد ها و فعالان استانی در حوزه های متفاوت می تواند در توسعه این بخش در کشور نقش بسیاری داشته باشد و می توان با فراهم کردن تسهیلات بانکی و همچنین حمایت صندوق اعتباری هنر از حوزه مد و لباس در این مسیر گام های استواری برداشت.

استان گلستان، ایران کوچک است

هدی حسینی مدیر غرفه استان گلستان در نهمین نمایشگاه بین المللی مد و لباس فجر نیز در گفت وگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به انتخاب صحیح موضوع فر گلستان در این دوره از نمایشگاه گفت: استان گلستان یکی از محدود منطقه هایی است که قومیت های متنوعی را به گرد هم آورده است و همین امر سبب شده که آداب و رسوم آنها بر تنوع پوشش آنها تاثیرگذار باشد و به عبارتی ما با یک ایران کوچک روبرو هستیم که موضوع امسال این رویداد به عبارتی همه کشور را در برمی گیرد.

وی در تشریح تاریخ استان گلستان ادامه داد: گرگان یا جرجان قدیم از مناطق باستانی ایران است و تمدن های متعددی در این منطقه حضور داشتند که مورد توجه بخش بین الملل این نمایشگاه نیز قرار گرفت.

وی تغییر و تحولات رئیس کارگروه مد و لباس را یکی از مواردی عنوان کرد که سبب شد این رویداد به صورت لحظه آخری برگزار شود و چندین ماه برای آماده سازی در این رویداد از دست رفته است.

حسینی برنامه های این رویداد را برای معرفی ظرفیت های استان کافی ندانست و افزود: هرچند کارهای خوبی در آشنایی مردم با هنرهای سنتی و بومی منطقه گلستان انجام شد ولی برنامه های فشرده در این رویداد امکان ارائه همه ظرفیت ها و داشته های فرهنگی این استان را فراهم نکرد.

 اگر معتقد هستیم که هر سال این رویداد به ارائه فرهنگ یک استان اختصاص دارد باید برنامه های نمایشگاه نیز در محوریت معرفی این فرهنگ شکل بگیرد چون اگر اصالت هر قوم با چنین فعالیت هایی حفظ شود دیگر نمی تواند در معرض فراموشی و آسیب قرار گیرد. می شد در این رویداد با اختصاص دادن غرفه های بیشتر و برگزاری نشست ها و کارگاه های آموزشی از هنرمندان بومی هر استان بهره بیشتری برده می شد.

حسینی برای امکان ایجاد آثار فاخر در این رویداد پیشنهاد داد که موضوعات جشنوارها را به ماه های آخر موکول نکنیم و اظهار کرد: جلسه سیاست گذاری جشنواره ها باید در کمترین زمان تشکیل شوند تا برنامه های خود را مدون کنند تا همه کشور فرصت داشته باشند به صورت حرفه ای در این رویداد شرکت کنند.

وی بر تقویت رابطه فعالان حوزه مد با کارگروه مد و لباس تاکید کرد و گفت: با اتمام جشنوارها نباید پل ارتباطی هنرمندان با کارگروه مد ولباس قطع شود. می توان از هنرمندان شاخص استان ها در کارگروه یک نماینده حضور داشته باشد تا این ارتباط مستحکم تر شود.

بخش بین‌الملل این دوره از جشنواره نیز در کنار سایر بخش‌ها نیز به میزبانی بوستان گفتگو برگزار شده است که بالغ‌ بر ۲۰ کشور برای حضور در جشنواره اعلام آمادگی کردند و در نهایت آثاری از ۹ کشور بنگلادش، افغانستان، اسلوونی، ترکیه، عراق، عمان، ایتالیا، هند و اندونزی به نمایش در آمده است.

نهمین جشنواره بین‌المللی مد و لباس فجر در قالب نمایشگاه از ۲۴ بهمن ماه با حضور جمعی از فعالان عرصه مد و لباس کشور فعالیت خود را در بوستان گفتگو آغاز کرد و تا ۲۹ بهمن ماه در همین مکان میزبان بازدیدکنندگان بود.