«اسحاق جهانگیری» ظهر امروز (سه شنبه) در مراسم افتتاح همزمان ۳۲۲ طرح بخش تعاون در سراسر کشور، از تلاش های دست اندرکاران بخش تعاون و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی قدردانی کرد و گفت:اظهار داشت: وجه اصلی سیاستهای اقتصاد مقاومتی اجماع و تفاهم بین اقتصاددانها و سیاستمداران کشور که البته نظرات متفاوتی همواره دارند ایجاد کرد.
معاون اول رییس جمهوری افزود: هیچکس از آنها در بندهای ٢۴ گانه هیچکدام از این بندها را اضافی نمیدانند و همه بندهای آن را برای اقتصاد کشور راهگشا میدانند و هدف این نسخه مقاومت و مقابله با تکانههای اقتصادی برای کشور است که همه اقتصاددانها و سیاستمداران بر آن تفاهم و اجماع دارند.
جهانگیری با بیان این که وضع کشور نسبت به آغاز تحریمهای آمریکا بهتر است، گفت: آنها تصور میکردند با خارج شدن از برجام و بر اساس تجارب و کتاب هنر تحریم مطمئن بودند که اقتصاد ایران از هم میپاشد و ایران جشن چهل سالگی را نمیتواند بگیرد اما ما جشن ۴١ سالگی را امسال برگزار کردیم.
معاون اول رییس جمهوری مهمترین عامل مقاومت در برابر تحریم ها را صبر و ایستادگی مردم دانست و گفت: آمریکایی ها واقعا فکر می کردند اقتصاد ایران از هم فرو می پاشد البته ضرباتی هم خوردیم اما با مدیریت و تدبیری که انجام شد قطعا روزهای بهتری در انتظار کشور است.
جهانگیری گفت : وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی از وزارتخانه های مهمی است که جنبههای کاری متفاوتی دارد و در همه بخشهای اصلی اقتصاد به صورت جدی درگیر است و مسئولیت دارد.
وی با اشاره به بهره برداری از ۳۲۲ طرح مهم در حوزه تعاون خاطرنشان کرد: یک میلیون و ٧٠٠هزار نفر در این بخش مشغول به کارند که از همه آنها صمیمانه تشکر می کنم.
معاون اول رییس جمهوری اظهارداشت: توسعه بخش تعاون به عنوان یکی از مهمترین بخشهایی که می تواند راهگشا باشد و در خیلی از مسائلی که می توان در اهداف و آرمانهای انقلاب و جمهوری اسلامی و حتی فراتر به عنوان آرمانهای اسلام مطرح کرد و باید به دنبال تحقق آنها باشیم، بخش تعاون میتواند چنین نقشی داشته باشد و چنین موقعیتی پیدا کند.
جهانگیری با بیان اینکه امروز مصادف با سالروز اعلام سیاستهای اقتصاد مقاومتی است، گفت: معمولا در بین اقتصاددانان میگویند همیشه به تعداد اقتصاددان، راجع به مسائل اقتصادی نظرات وجود دارد با این حال وجه غالب سیاستهای اقتصاد مقاومتی این بود که اجماعی ایجاد کرده بود.
جهانگیری گفت: این اجماع به این معنا است که هیچ کس راجع به هیچکدام از محورها و بندهای اقتصاد مقاومتی نمیگفت که این بندها، اضافی است و کاش نبود و همه میگفتند این ٢٤-٢٥ بند اقتصاد مقاومتی جزو مسائلی است که در توسعه و اقتصاد کشور میتواند کارگشا باشد و نسخه خوبی برای اقتصاد ایران است و یک تفاهم و وحدت نظری روی این سیاستها وجود داشت.
معاون اول رییس جمهوری گفت: ممکن است که برخی میگفتند جمله و بند دیگری به این ٢٤بند اضافه کرد اما این سیاستها راهکار و مبنای ماشد.
وی یادآورشد: هدف سیاستهای اقتصاد مقاومتی این بود که کشور را در مقابل تکانههای بیرونی مقاوم کند ما به هرحال به دلایل مختلف دیدیم که اقتصادهایی بودند که گاهی اوقات به خاطر تکانههایی که از بیرون کشور دچار مشکل میشدند.
جهانگیری گفت: هیچ گاه در سیاست های اقتصادی به سمتی نرفتیم که ببینیم خارجیها چه می گویند ما به سمت سیاستهایی رفتیم که به تقویت بنیان اقتصاد کشور منجر شود و اقتصاد کشور از هم نپاشد.
معاون اول رییس جمهوری افزود: آمریکایی ها تصورشان این بود که با خروج از برجام و تحریم هایی که براساس تجربیات قبل طراحی کرده بودند، اقتصاد ایران از هم میپاشد آنها مطمئن بودند که ایرانیها جشن چهلمین سال شان را نمیبینند و اقتصاد ایران از هم می پاشد و حکومت ایران با اعتراضات مردمی که شکل می گیرد قادر به برگزاری جشن پیروزی انقلاب نخواهد بود.
جهانگیری یادآورشد: به فضل الهی جشن چهل و یکمین سال پیروزی انقلاب مان را نیز برگزار کردیم و وضع مان نسبت به سالی که آمریکاییها شروع به تحریم اقتصادی ما کردند، بهترشده است.
وی با اشاره به تجربه تحریمهای دوره قبل اظهارداشت: در مرحله قبلی تحریمها بنزین نبود و مجبور شدیم به پتروشیمیها مراجعه کنیم و از آنها بنزین بگیریم و بعد گفته شد این بنزین چه عوارضی برای مردم دارد و از طرف دیگر محصول صادراتیمان را از دست می دادیم، ما روی یکسری از طرح ها تمرکز کردیم که یکی از آنها میادین مشترک با خارجیها بود.
معاون اول رییس جمهوری بیان داشت: ما یک میدان پارس جنوبی مان یک میدان گازی است. سال ٨٤ ما و قطری ها برداشت ٢٥٠میلیون متر مکعب را آغاز کرده بودیم سال ٩٢ که ما روی کار آمدیم قطری ها ٦٠٠میلیون مترمکعب برداشت میکردند و ما ٣٠٠ میلیون متر مکعب. حال شما این میزان تفاوت برداشت را در روزهای برداشت و نیز در قیمت گاز ضرب بکنید ببینید چه عدد چند میلیارد دلاری درمیآید که وقتی یک جایی را تمرکز نمیدهیم منابع یک کشوری توسط یک کشور دیگر برده میشود.
وی خاطرنشان کرد: امروز ما در پارس جنوبی از قطری ها بیشتر گاز برداشت می کنیم حدود ٦٧٠میلیون متر مکعب و آنها همان ٦٠٠میلیون متر مکعب برداشت می کنند، یا در منابع نفتی که در غرب کارون داشتیم ما حدود ٧٠ هزار بشکه ولی عراقی ها چند برابر ما برداشت میکردند. ولی امروز بیش از ٣٠٠ هزار بشکه نفت استخراج می کنیم و در آب نیز همینطور است.
جهانگیری گفت: از زمان مرحوم هاشمی رفسنجانی یک مجموعه طرح در غرب کشور طراحی شده بود، که این طرحها میتوانست کار بزرگ و کم نظیری برای ایران در بخشهای آب و خاک و سایر منابع دیگر برای کشور صورت بگیرد، گفته شد چه زمانی باشد وقتی ما پیشنهاد را خدمت رهبری بردیم ٨میلیارددلار بدون اینکه به مجلس برود، اجازه داده شد برداشت کنیم و یک مجموعه طرح را برای یکبار تمام کنیم و برویم و بحثهایی می شد که اگر می خواهید طرح هایتان را برای امسال بیاورید و فعلا ٥٠٠میلیون تومان بگیرید و بعد با یک روش دیگری در بودجه فکر کنیم.
معاون اول رییس جمهوری گفت: گفتیم یک بار بگذاریم این کار تمام شود ولی رهبری بزرگواری کردند و ٨ میلیارد دلار مجوز دادند که برداشت شد و امروز میبینیم چندین سد و تونل ٤٥ کیلومتری راه افتاد و آب و کشاورزی راه افتاد و نتیجه اش این شد که به خودکفایی در گندم رسیدیم به طوری که در سال ٩٢ حدود ٦میلیون تن گندم وارد کشور کردیم و امنیت غذایی کشور شکل گرفت.
وی افزود: ما در کالاهای کشاورزی واردات داشتیم و همان موقع تراز واردات و صادرات ما در حوزه کشاورزی از ٨ میلیارد دلار به ٣ و نیم میلیارد دلار رسید.
جهانگیری گفت: در راه معلوم شد کجا باید انگشت بگذاریم در راه آهن مشخص شد که برای ما باید ابزار دیگری برای حمل و نقل کشور داشته باشیم و آنچه بوسیله راه آهن میشد به کشورهای دیگر وصل کنیم را وصل کردیم و هم اکنون این ارتباط ما با چین و اروپا کامل وصل است، اینچه برون را از طریق ترکمنستان و قزاقستان وصل کردیم، آذربایجان را تا آستارا و آنها خط را بردند. یعنی سعی کردیم همه مسیرهایی که لازم است را ایجاد کنیم.
معاون اول رییس جمهوری ادامه داد: یکی از اهداف دولتها و حکومتها این است که اقتصاد را در برابر تکانهها و فشارهای بیرونی مقاوم کنند و اینگونه نباشد که در آمریکا سیاست اقتصادی اتخاذ شود و کشوری در گوشه دیگر دنیا تحت تاثیر آن سیاست دچار مشکل و بحران شود.
جهانگیری با بیان اینکه در سالهای اخیر به دلایل متعدد فشارهایی بر اقتصاد ایران تحت عنوان تحریم ها وارد شده، گفت: البته اقتصاد ایران همواره از ابتدای انقلاب تحت تحریم اقتصادی قرار داشت اما آمریکایی ها بعد از آنکه هزینه جنگهای نظامی به ویژه در منطقه خاورمیانه و خلیج فارس بالا گرفت به سمت استفاده از قدرت نرم حرکت کردند.
وی خاطرنشان کرد:رییس جمهوری فعلی آمریکا در یکی از سخنرانیهای اول خود اعلام کرد که این کشور ۷ هزار میلیارد دلار در جنگهای مختلف در منطقه خاورمیانه هزینه کرده و چیزی عایدش نشده است. در عراق دولتی روی کار آمده که به صورت طبیعی بیش از آمریکا با ایران ارتباط دارد.
معاون اول رییس جمهوری تاکید کرد: آمریکا متوجه شده که قدرت سخت با توجه به هزینههای بالا، دیگر تعیین کننده نیست و به سمت تحریمهای سخت حرکت کردند.
وی با تاکید بر اینکه سیاستهای اقتصاد مقاومتی در مقطعی اعلام شد که در تحریم شورای امنیت قرار داشتیم، گفت: در ابتدای دولت یازدهم علاوه بر آنکه بر اساس برنامه های رییس جمهوری به دنبال توافق در برنامه هسته ای بودیم، در عین حال ماموریتی واگذار شد تا اقتصاد مقاومتی در کشور اجرا شود.
جهانگیری ادامه داد: در مقطعی در یکی از گزارشاتی که به رهبر معظم انقلاب دادیم و آقای رییس جمهوری و مجموعه ستاد اقتصاد مقاومتی حضور داشتند، با اشاره به تغییر نام ستاد راهبردی اقتصاد مقاومتی به ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی، تاکید کردم که این تغییر نام به تغییر اختیارات منجر نشده است. رهبر معظم انقلاب تاکید کردند که شما هم مورد تایید رییس جمهوری و هم من هستید بنابراین نمیشود اختیاراتی نیاز داشته باشید و به شما واگذار نشود. بعد از آن سیاست های اقتصاد مقاومتی با دو روش کوتاه مدت و بلند مدت پیش بردیم.
وی با اشاره به بندهای ۲۴ گانه سیاستهای اقتصاد مقاومتی، ادامه داد: در ابتدا تصمیم بر این شد تا تیمهای خاص، آینده اقتصاد کشور را در ۵ رویکرد اصلی اقتصاد مقاومتی تعیین کنند که این ۵ رویکرد شامل مردمی بودن، عدالت بنیان، دانش بنیان، درون زا و برون گرا است.
جهانگیری با تاکید بر اینکه این ۵ رویکرد را به همه نهادهای کشور و حتی بخش خصوصی ابلاغ کردیم، افزود: فرماندهی اقتصاد مقاومتی فراتر از قوه مجریه است زیرا توسط رهبر معظم انقلاب اعلام شده بنابراین هر کس هر فعالیتی که بخواهد انجام دهد باید توجه کند این رویکردها در آن فعالیت حضور و ظهور داشته باشد. به طور مثال اگر امروز یک تعاونی ایجاد میشود اولین سوال این است که آیا رویکردهای اقتصاد مقاومتی در آن رعایت شده است.
وی گفت: البته در قوه مجریه که کار اصلی اقتصاد آنجا است، باید سیاستهای خاص برنامه ریزی می شد از همین رو کارگروه های مختلفی در وزارت خانه هایی مانند وزارت اقتصاد، نفت و ... و همچنین سازمان برنامه و بودجه برای اتکا کمتر به درآمدهای نفتی ایجاد شد تا با تدوین برنامه در یک دوره طولانی، بر اساس اقتصاد مقاومتی حرکت کنیم تا آنجا که تاکید شد تا برنامه ششم منطبق بر سیاستهای اقتصاد مقاومتی باشد.
معاون اول رییس جمهوری به برنامههای کوتاه مدت شامل تعریف پروژه های اولویت دار اقتصاد مقاومتی نیز اشاره کرد و ادامه داد: اگرچه انتقادات فراوانی در این زمینه مطرح میشد اما در سال اول توانستیم ۱۲۷ پروژه اولویت دار را معرفی کنیم. تلاش ما بر این بود تا اقتصاد ۲۰۰ میلیارد دلاری تجارت خارجی کشور در برابر تکانههای خارجی از هم نپاشد.
جهانگیری تعاونیها را یکی از بخشهای مهم اقتصاد ایران عنوان کرد و افزود: جمله معروف شهید بهشتی هم این بود که افرادی هستند که توانایی کار دارند اما سرمایه لازم را ندارند. باید تلاش کنیم تا سرمایهها تجمیع شده تا با حمایت ها، این افراد توانمند در کشور کار کنند.
وی با بیان اینکه امروز یک میلیون و ۷۰۰ هزار شغل در بخش تعاونی وجود دارد، گفت: این بخش نباید کوچک گرفته شود زیرا زمانی که ۵۰۰ نفر در منطقه ای بیکار میشوند، گفت: مجموعه سیستم را مختل میکنند و اینجا است که بزرگی ۱.۷ میلیون شغل خودش را نشان میدهد. بنابراین اتاق تعاون، معاون تعاون وزارت تعاون، شخص وزیر و دولت باید بایستیم تا مشکلات این بخش حل شود.
رییس ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی با اشاره به اینکه یکی از چالش های پیش روی ما شغل بوده، گفت: در سال ۱۳۸۴ تعداد شاغلین کشور ۲۰ میلیون و ۶۱۸ هزار و ۵۷۹ نفر بوده و این عدد با وجود منابع درآمدی بالا و نفت ۱۰۰ دلاری در ۸ سال بعد از آن، در سال ۹۱ به به ۲۰ میلیون و ۶۲۸ هزار و ۲۲۵ نفر رسیده است.
جهانگیری افزود: در طول هشت سال تغییر رشد اشتغال را ببینید و منابع در آمدی کشور شامل ارز و فروش نفت با بشکه ١٠٠ تا ١٢٠ دلار انجام میشد. البته دنبال محکوم کردن دولت قبل نیستم بلکه به دنبال بیان این هستم که اگر سیاست ها دقیق باشد جواب میگیریم.
وی به آمار رسمی کشور اشاره کرد و گفت: در پاییز ٩٨ که در طول ۶ و نیم سال گذشته بیش از ۵ سال آن در تحریم بودیم که فقط سال ٩۵ و ٩۶ در تحریم نبودیم ما در این دوران تحریم با سیاست های مانند اقتصاد مقاومتی؛ اشتغال و اشتغال روستایی و تبصره ١٨ فعال کردن تعاونی ها و سایر اقدامات شاغلان کشور به ٢۴ میلیون و ۴٩٨ هزار و ٨١۵ نفر رسیده است.
معاون اول رییس جمهوری رشد سرمایه گذاری کشور در سالهای گذشته را مناسب ندانست و افزود: این موضوع میتواند برای آینده کشور نگرانی ایجاد کند ما باید راه کارهایی پیدا کنیم تا سرمایه گذاری در کشور را ترغیب و تشویق کنیم در این زمینه نظام بانکی بورس و بازار سرمایه مسوولیت دارد که سیاستها و تصمیم ها میتواند در این بخش مفید و کارساز باشد.
جهانگیری با تاکید بر اینکه سیاست هایی که در بخش های مختلف تدوین می شود می تواند کارساز باشد، گفت: بخش تعاون می تواند خوب بدرخشد؛ در اولین جلسه اقتصاد مقاومتی موضوع تعاون را بررسی میکنیم.
وی به موضوع «کد شناسایی اشتغال» نیز اشاره کرد و افزود: وزیر تعاون کار ماندگار زیادی کردند و امیدواریم این کار را در این دوره انجام دهند زیرا اگر هر فرد که شناسه اشتغال داشته باشد در برنامه ریزی ها راهگشا وکار بسیار مهمی است.
جهانگیری بر لزوم حمایت از تعاونی ها تاکید کرد و گفت: البته این حمایت ها باید به گونه ای باشد که در شرایط فعلی بار مالی به دولت تحمیل نکند، زیرا بودجه دولت با فشار رو به رو است و یکی از منابع درآمدی بودجه که نفت بوده تحت فشار شدید تحریم هایآمریکا قرار دارد و نثبه همین دلیل در مقابل کارمندان دولت و افرادی که از دولت انتظار تامین منابع دارند نمی خواهیم و نباید با شرمندگی رو به رو شویم.
امروز همچنین در ارتباط زنده ویدئویی و با فرمان معاون اول رییس جمهوری ۳۲۲ طرح تعاونی در سراسر کشور به طور همزمان مورد بهرهبرداری قرار گرفت.
جهانگیری پیش از سخنرانی با ارتباط زنده ویدئویی با استان های یزد، ایلام، خراسان شمالی، هرمزگان و مرکزی و آغاز بهره برداری طرح های تعاونی این استانها، فرمان افتتاح همزمان ۳۲۲ طرح تعاونی در سطح کشور را نیز صادر کرد.
این ۳۲۲ طرح تعاونی با مشارکت ۱۹ هزار و ۶۷۷ عضو و سرمایه گذاری بالغ بر ۱۵۰۷ میلیارد تومان و ایجاد اشتغال برای ۱۲ هزار و ۷۷۷ نفر به بهره برداری رسیده است.
از ۱۵۰۷ میلیارد تومان سرمایه گذاری انجام شده در این ۳۲۲ طرح، ۲۹۹ میلیارد تومان در طرح های تعاونی های تولیدی، ۵۸ میلیارد تومان در طرح های خدماتی و ۱۱۵۰میلیارد تومان در طرح های مسکن بوده است.
جهانگیری همچنین در ارتباط زنده ویدئویی با پنج استانهای یاد شده، ضمن تاکید بر اهمیت بخش تعاون اظهار امیدواری کرد در همه استانهای کشور طرحهای این بخش با قوت اجرایی شود.
وی در گفتوگو با استاندار یزد مردم این استان را مردمی سختکوش، متدین و انقلابی توصیف و اظهار امیدواری کرد روند توسعه تعاونیها و اشتغالزایی در این استان استمرار یابد.
معاون اول رییس جمهوری در گفت وگوی تصویری با استاندار ایلام نیز با بیان اینکه مردم این استان حق بزرگی بر گردن ما دارند، اظهار داشت: مردم ایلام در دوران دفاع مقدس خوش درخشیدند و هر چقدر که خدمات به مردم این استان افزایش پیدا کند باز هم پاسخگوی ایثار و از خودگذشتگی این عزیزان نخواهد بود.
وی در ارتباط زنده دیگری با استاندار خراسان شمالی، مردم این استان را مردمی زحمتکش و تلاشگر توصیف کرد و با اشاره به اینکه این استان از استانهای مرزی کشور است اظهار امیدواری کرد شاهد رشد تجارت خارجی و توسعه صادرات در استان خراسان شمالی باشیم.
جهانگیری پیش از فرمان افتتاح طرحهای جدید تعاونی در استان هرمزگان در گفتوگو با استاندار، هرمزگان را استانی پرظرفیت و مستعد برای توسعه دانست و گفت: سواحل زیبای خلیج فارس و جزایر راهبردی و استراتژیک این استان هرکدام می تواند نقش موثری در توسعه ایفا کند و این استان قابلیت آن را دارد که کانون اصلی توسعه اقتصاد دریامحور برای کشور باشد.
معاون اول رییس جمهوری در ارتباط زنده تصویر با استاندار مرکزی این استان را استانی مهم و صنعتی برشمرد و افزود: استان مرکزی از جاذبه های مهم تاریخی و طبیعی برخوردار است و امیدوارم برنامه های توسعه استان خصوصا در بخش مسکن استمرار داشته باشد.