تهران- ایرنا- عضو هیات علمی مرکز تحقیقات علوم زمین آلمان GFZ گفت: فرودگاه بین‌المللی تهران با فرونشست سالانه ۵ سانتیمتر روبرو است. اگر کل دریای خزر را هم به آبخوان‌های تهران بریزیم، بی فایده خواهد بود زیرا خاک این شهر دیگر قابل احیا نیست.

مهدی معتق روز سه شنبه در نشست تخصصی فرونشست زمین (پایش و پهنه‌بندی مخاطرات) که به صورت ویدئو کنفرانسی شرکت داشت، عنوان کرد: آمریکا، چین، هند، مکزیک و عربستان بیشترین برداشت بی رویه از آب‎های زیرزمینی را دارند. در این فضا طرح‎هایی مثل انتقال آب خزر به دریای عمان مطرح می‎شود که کارایی لازم را ندارند.

 استاد دانشگاه هانوفر تصریح کرد: پیش از این با چاه‎های ٥٠-٤٠ متری می‎شد از زمین آب برداشت کرد اما در حال حاضر چاه‎های ٣٥٠ متری در کرمان و دشت‎های پسته‎کاری حفر شده است. همچنین در تهران و شمال شرق کشور با فرونشست ۳۰ سانتیمتری در سال روبرو هستیم و کمربند فرونشست از کرج، تهران، ورامین و ساوه می‎گذرد. این مسیر خط راه آهن و فرودگاه را هم در خطر قرار داده است.

احتمال مصوبه شورایعالی آب درباره خطر فرونشست

همچنین مدیرکل دفتر نظام‌های بهره‌برداری و حفاظت آب و آبفای وزارت نیرو در این نشست تخصصی گفت: علت اصلی برداشت بی رویه از آبهای زیرزمینی است و نباید از آن غافل شد.

شاهپور رجایی با اشاره به اینکه ٣٦ هزار مترمکعب برداشت از آبخوان‎ها مجاز شمرده شده بود؛ ادامه داد: اما مشاهده شده که تا ٥٠ هزار متر مکعب برداشت از چاه‎های مجاز صورت گرفته است. این در حالی است که چاه‎های غیرمجاز متعددی نیز وجود دارد.

به گفته وی، شورای امنیت ملی کشور هم وارد موضوع شده که نشان می دهد اهمیت موضوع در بالاترین سطح درک شده است. ممکن است موضوع فرونشست در جلسه شورای عالی آب نیز مطرح و به مصوبه‎ای از سوی دولت منتهی شود.

نشست تخصصی فرونشست با همکاری سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی و سازمان نقشه‌برداری با محوریت پدیده شناسی فرونشست، پایش فرونشست و هشدار مخاطرات، سازوکار فرونشست، پهنه‌بندی خطر فرونشست و تجربیات جهانی و نگاهی به آینده برگزار شد.