مشهد-ایرنا- کمتر از ۴۸ ساعت به پایان تبلیغات انتخاباتی، جریانهای سیاسی و ائتلافهای مستقل در خراسان رضوی به کارزارهای انتخاباتی پیوسته اند و هم اکنون فضای تبلیغات از انحصار جریان اصولگرا خارج شده است.

اصلاح طلبان مشهدی که مدعی برخی بی مهریها در جریان تایید صلاحیتها بودند، علی رغم عدم تحریم انتخابات گوشه عزلت از کارزار انتخابات اختیار کردند اما طی دو روز گذشته در سایه عدم حضور چهره های شاخص، یک حزب اصلاح طلب با حمایت از فهرستی انتخاباتی که گفته می شود تشکیل دهندگانش گرایش اصلاح طلبی دارند وارد عرصه رقابتهای انتخاباتی شدند.

معاون سیاسی، اجتماعی و امنیتی استاندار خراسان رضوی ضمن استفاده از عبارت "انتخابات غیر رقابتی" در گفت وگوی مطبوعاتی پس از جلسه ستاد انتخابات استان گفت: اینکه عنوان می‌شود انتخابات در برخی حوزه‌های انتخابیه خراسان رضوی به واسطه عدم حضور چهره‌های شاخص سیاسی از همه جریانها "رقابتی" نیست حرف صحیحی است اما وجود فضای غیررقابتی و عام در همه حوزه‌ها مطلب صحیحی نیست و در همان حوزه‌های انتخابیه‌ که برخی مدعی هستند فضای رقابتی انتخاباتی ندارند هم اکنون در آنها احزاب مختلف در حال ارائه لیست و فهرست هستند.

حسن جعفری افزود: بررسی گرایشهای ۳۰۰ نامزد انتخابات در مشهد نشان می‌دهد که از همه جریانهای سیاسی در این حوزه انتخابیه حضور دارند و خراسان رضوی از سایر استانها و لااقل از بسیاری از استانها به واسطه فضای رقابتی وضعیت بهتری دارد و اگر انتخابات در مشهد رقابتی نیست پس ارائه لیست حزب اعتدال و توسعه در این حوزه انتخابیه چه معنایی دارد.

وی ادامه داد: مطابق اظهارنظر مدیرکل انتخابات استانداری خراسان رضوی در برخی شهرستانها در ابتدا زمینه و امکان رقابت فراهم نبود ولی با تلاشی که صورت گرفت تایید صلاحیتها افزایش یافت و هم اکنون از هزار و ۵۴ داوطلب نامزدی شرکت در انتخابات خراسان رضوی ۶۶ درصد طی چند مرحله تایید صلاحیت شده و دغدغه‌های ما نیز در این خصوص کمتر شده است.

افزون بر حضور انتخاباتی حزب اعتدال و توسعه، دبیر حزب مردم‌ سالاری در خراسان رضوی از انتشار فهرست پنج نامزد با رویکرد اصلاح‌طلبانه در مشهد خبر داد.

عطیه نیک‌جوانی به خبرنگار ایرنا گفت: طبق مصوبه شورای اصلاح‌طلبان استان، احزاب عضو این شورا می‌توانند نسبت به انتشار لیست برای حضور در انتخابات اقدام کنند و فعالیت تبلیغاتی این ائتلاف از دیروز دوشنبه ۲۸ بهمن به صورت رسمی آغاز ‌شد.

او ادامه داد: در تعدادی از شهرستان‌ها نظیر قوچان، خواف، درگز، کاشمر، تربت‌جام و نیشابور نیز کاندیداهایی با موضع حزبی شناسایی شده‌اند که از آنها هم حمایت می‌کنیم.

از آن سو فعالیت انتخاباتی در اردوی اصولگرایان با قدمهای محکم و مصمم آغاز شد و در روز ۲۲ بهمن فهرست شورای ائتلاف نیروهای انقلاب (شانا) در مشهد منتشر شد اما همین حضور قدرتمندانه و قاطع، خود، چالشی بین جریانهای اصولگرای مشهد ایجاد کرد.

نامزدهای اصولگرای جامانده از لیست شانا که یا حاضر به رعایت مفاد میثاق نامه خروج از جریان انتخابات نبودند و یا اصولا ساز و کار شانا در خراسان رضوی را قبول نداشتند طی روزهای بعد دست کم دو  ائتلاف بزرگ اصولگرایی تشکیل دادند و برخی نیز به صورت فردی و دو یا چند نفره با همفکران خود ائتلاف کردند.

نکته جالب توجه در این بین فشار برخی چهره های حامی فهرست شانا در مشهد است که با تکیه بر "عامل وحدت در جریان انقلابی" در فضای مجازی به دنبال متقاعد کردن نامزدهای اصولگرا برای انصراف هستند اما با وجود انصراف برخی نامزدها دیگر چهره های موازی با شانا که نزدیک به جبهه پایداری هستند تاکنون حاضر به تمکین از لیست واحد نشده اند.

برخی نامزدهای مستقل نیز همچنان به تبلیغات تک یا دو نفره خود ادامه می دهند اما در مجموع الگوی تبلیغات در حوزه های انتخاباتی بزرگ مانند مشهد، سبزوار و نیشابور با حوزه های تک نماینده، قومیتی و مذهبی متفاوت است.

بر اساس اعلام فرمانداری مشهد از مجموع ۳۳۳ نامزد تایید صلاحیت شده در حوزه انتخابیه مشهد و کلات تا امروز سه شنبه ۳۳ نفر انصراف دادند که برخی به دلیل قرار نگرفتن در فهرستهای اتخاباتی بزرگ و برخی نیز با انگیزه های شخصی بوده است اما نکته جالب توجه فعالیت تنها ۷۰ ستاد انتخاباتی در این حوزه انتخابیه است.

برخی حوزه‌های انتخابیه همچون سبزوار و نیشابور که دارای دو نماینده در مجلس شورای اسلامی هستند ظاهرا به دلیل عدم حضور یک جریان سیاسی عمده در رقابتهای تبلیغاتی کماکان کم رونق هستند.

اما در حوزه‌های تک نماینده‌ای، شناخت مردم تحت تاثیر مناسبات محلی و قومی است و موج انصرافها و حمایتها در این راستا انجام می شود.

بر اساس اعلام محمد علی نبی پور، دبیر ستاد انتخابات خراسان رضوی هفت حوزه انتخابیه سرخس، درگز، خواف، تایباد، تربت حیدریه، گناباد و چناران نسبت به سایر حوزه‌های انتخابیه استان رقابتی تر هستند.

هم‌اینک ۶۷۴ نامزد انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی برای تصاحب ۱۸ کرسی نمایندگی جمعیت شش میلیون و ۴۰۰ هزار نفری خراسان رضوی در خانه ملت، در حال تبلیغات و رقابت هستند.

"حوزه مشهد و کلات" نیز با پنج نماینده در مجلس شورای اسلامی به عنوان بزرگترین حوزه انتخاباتی از نظر شمار جمعیت و تعداد نمایندگان در میان ۱۲ حوزه انتخاباتی خراسان رضوی هم‌اینک شاهد رقابت ۳۳۳ نامزد انتخاباتی برای ورود به مجلس یازدهم است.