نامزدها و هوادارانشان از هر روشی برای جلب آرای مردمی استفاده کرده و کمتر محفلی است که این روزها با چاشنی انتخابات همراه نباشد.
از طرفی با توجه به شرایط حساس کشور مسوولان نیز در نشستهای مختلف بر حضور حداکثری مردم برای پرشور شدن انتخابات تاکید دارند تا مردم با حضورشان صحنهای جدید از این حماسه سیاسی را خلق کنند.
اما آنچه در این میان به چشم میخورد و موجب گلایه زنان ایلامی در این عرصه سیاسی و مهم کشور شده حضور حداقلی نامزدهای زن در این رویداد است.
قشری که با وجود اینکه کمترین سهم را در نامزدهای انتخابات دارند، ولی همواره در برگزاری انتخابات پیشگام رفتن به پای صندوق های اخذ رای و ثبت شدن حماسه های بی نظیر در این رویداد بوده اند.
این در حالی است که زنان ایلامی از زمان آغاز تبلیغات انتخابات نیز حضوری پررنگ در ستادهای تبلیغات نامزدها داشته و نقش مهم پشتیبانی و برگزاری برنامه های تبلیغانی آنها را دارند.
زنان ایلامی اگرچه با داشتن تنها یک نامزد در انتخابات پیش رو در این عرصه فعالیت می کنند ولی بدون شک همچون دوره های گذشته در دادن رای پیشقدم خواهند بود ولی حضور و فعالیتشان در هیاهوی تبلیغات محو می ماند.
شمار زیادی از بانوان ایلامی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا ضمن تاکید بر حضورشان در انتخابات اما خواسته هایی را از مسوولان و نمایندگان آینده مجلس اعلام کردند.
فراهم کردن حضور زنان به عنوان نامزد در عرصه های مختلف انتخابات، توجه به زنان سرپرست خانوار، برقراری عدالت بین زنان و مردان، توجه به حقوق زنان، افزایش پست های مدیریتی به بانوان، توجه به نیازهای بانوان شاغل و ... از جمله مسائلی است که جمعی از بانوان ایلامی از نمایندگان آینده مجلس مطالبه می کنند.
یکی از این بانوان معتقد است: حضور زنان به عنوان نامزد در انتخابات به ارتقا توانمندی های این قشر کمک کرده و بدون شک زمینه تشویق سایر زنان را برای بروز توانایی ها و شجاعت ورود در سایر عرصه ها فراهم می کند.
فاطمه رضایی اظهار داشت: زنان همواره در تمام عرصه ها وفاداری و پشتیبانی خود را نسبت به نظام و انقلاب اسلامی اثبات کرده و نیازمند توجه و حمایت و پشتیبانی برای حضور در انتخابات هستند.
یکی دیگر از بانوان ایلامی با گلایه از عدم ایجاد عدالت بین زنان و مردان در برخی از قوانین کشور معتقد است: نمایندگانی که وظیفه قانونگذاری در جامعه دارند باید برای اصلاح این قوانین تلاش کنند.
افسانه قربانی یکی از این قوانین را دادن حق طلاق به مردان دانست و گفت: این مساله موجب شده بسیاری از زنان با وجود عدم رضایت از زندگی ولی به خاطر نداشتن حق طلاق و عدم تمایل شوهر به زندگی اجباری تن بدهند.
یکی دیگر از بانوان ایلامی نیز عدم برخورداری زنان و مردان از امکانات ورزشی و تفریحی بصورت مساوی را از دیگر بی عدالتی های موجود در جامعه نسبت به زنان عنوان کرد و گفت: نمایندگان آینده مجلس پیگیری این خواسته زنان به عنوان نیمی از جمعیت جامعه باشند.
مهناز مرادی با تقدیر از نگاه دولت دوازدهم به بکارگیری زنان در پست های مدیریتی گفت: اگرچه در این زمینه اقدام های مطلوبی انجام گرفته و از شماری بانوان توانمند در مدیریت استفاده شده ولی سهم زنان به دلیل توانمندی های این قشر بیشتر از این است.
یکی از بانوان شاغل ایلامی نیز خواستار توجه نمایندگان مجلس آینده به مشکلات زنان شاغل و مطالبه های این قشر شد.
زهرا ابراهیمی گفت: یکی از مهمترین خواسته های زنان شاغل کاهش ساعت کار اداری برای تحکیم بنیان خانواده هاست که متاسفانه این اقدام در سال های گذشته تنها برای برخی از زنان با شرایط خاص نظیر سرپرست خانوار بودن، فرزند معلول داشتن و ... اعمال شده است.
وی اضافه کرد: با توجه به مسوولیت سنگین زنان در خانواده و از طرفی شرایط کاری برابر مردان و زنان در ادارات، این مساله نیازمند توجه و اعمال شرایط رفاهی ویژه برای بانوان شاغل است.
نمایندگان مجلس آینده پیگیر خلاهای قانون زنان باشند
یکی از بانوان فعال سیاسی اصلاح طلب نیز معتقد است: نمایندگان آینده مجلس شورای اسلامی به عنوان نماینده مردم از جمله قشر زنان باید در کنار برنامه هایشان پیگیر رفع خلاهای قانونی مرتبط با بانوان باشند.
زهرا همتی افزود: اگرچه در سال های اخیر در حوزه مطالبات و قوانین مرتبط با زنان تغییرات گسترده ای انجام شده ولی مقایسه مطالبات زنان با اقدام های انجام گرفته نشان می دهد تا رسیدن به نقطه مطلوب همچنان فاصله وجود دارد.
وی ادامه داد: در حوزه های مختلف اعم از فرهنگ، اقتصاد و سیاست زنان مطالباتی داشته و خود را برابر با مردان نمی بینند که بسیاری از آنها به دلیل خلاهای قانونی موجود است که باید توسط نمایندگان دیده و تبدیل به قانون شود.
وی گفت: به عنوان نمونه در حوزه سیاسی، زنان به عنوان نیمی از جمعیت جامعه بیشتر در زمان رای گیری انتخابات دیده شده و در سایر حوزه های سیاسی با توجه به وجود کلمه رجال سیاسی حضوری کمرنگ دارند.
وی نامزد نشدن زنان ایران در انتخابات ریاست جمهوری را نمونه ای در این زمینه عنوان کرد و گفت: این مساله موجب میشود زنان احساس عدم تحقق حقوقشان در حوزه سیاسی داشته و نتوانند بنحوی شایسته توانمندی خود را ابراز کنند.
همتی همچنین به خلاهای موجود در قوانین خانواده اشاره کرد و گفت: در قوانین مربوط به خانواده نیز با توجه به اینکه ریاست خانواده برعهده مرد گذاشته شده، مرد می تواند هر وقت بخواهد چنانچه دلایل قوی نیز برای طلاق نداشته باشد ولی زن را طلاق دهد.
وی با ذکر اینکه از طرفی زنان خانه دار هنوز پشتوانه محکمی نداشته و از چتر بیمه ای مناسبی برخوردار نیستند، افزود: در حوزه حمایت از زنان سرپرست خانوار اعم از دستگاه های حمایتی و غیر حمایتی نیز قوانینی که تصویب می شوند آنقدر پررنگ نیستند که از این زنان حمایت جدی داشته باشند.
همتی معتقد است: در استخدام ها نیز با وجود آمار بالای تحصیلکرده ولی جذب نیروها متناسب با تعداد زنان نیست و بیشتر استخدام ها با اولویت مردان انجام و آمار بالای بیکاری زنان تحصیلکرده بیانگر این مساله است.
نیازهای زنان باید مطالبه عمومی این قشر باشد
وی اظهار کرد: یکی از علت های عدم تحقق مطالبات زنان این است که این نیازها هنوز به دغدغه کل زنان جامعه تبدیل نشده و این دغدغه بیشتر از سوی زنان مدیر و زنانی که حضور جدیتری در فعالیتهای سیاسی و اجتماعی داشته، مطرح می شود.
این فعال سیاسی اصلاح طلب اظهار کرد: یکی از اقدام های مهم دولت دوازدهم اختصاص حداقل ۳۰ درصد پست های مدیریتی برای زنان بود که این مساله در دراز مدت می تواند به توانمندی زنان و احساس اعتماد به نفس این قشر کمک کند.
همتی گفت: این اقدام دولت موجب حمایت و کمک به زنان شده بطوریکه راهکاری برای عبور از سقف شیشه ای است که جامعه و در برخی موارد زنان ناخواسته برای خود ایجاد کرده و موجب کاهش اعتماد بنفس این قشر شده است.
ضرورت تعدد مسوولان زن در سطح ملی
وی گفت: یکی از مطالبات زنان این است که مسئولان زن در سطح ملی بیشتر شود و حداقل در هیئت دولت چند وزیر زن وجود داشته باشد ولی ما هنوز به حداقل این مساله نیز نرسیده ایم.
این بانوی فعال سیاسی با ذکر اینکه در بسیاری از حوزه های فرهنگی و ورزشی مطالبات زنان و مردان متناسب با هم تحقق نیافته گفت: سرانه فضای ورزشی موجود در کشور متناسب با سرانه ورزشی مردان نیست و امکانات زنان در این حوزه بسیار محدودتر است.
وی همچنین اضافه کرد: اگرچه قانونی برای عدم حضور زنان در ورزشگاه ها وجود ندارد ولی چنانچه قانونی مصوب شود که زنان مثل مردان می توانند در ورزشگاه ها حضور یابند این مساله به افزایش اعتماد بنفس زنان و برابری حقوق آنها با مردان کمک خواهد کرد.
حقوق زنان در حوزه اجتماعی کمرنگ است
همتی گفت: در حوزه اجتماعی نیز حقوق زنان دارای خلاهای زیادی بوده که نمونه آن مباحث امنیت اجتماعی و حقوق کیفری نظیر قوانین شهادت و دیه است که حق زنان در این زمینه باز هم متناسب با مرد رعایت نشده است.
وی اظهار کرد: یکی دیگر از این موارد قانون عدم خروج زنان از کشور بدون اجازه همسر و یا دادن حق سکونت به شوهر است که در این زمینه حق زن ومرد برابر نیست.
نامزدهای مجلس مطالبان زنان را در برنامه هایشان قرار دهند
همتی با گلایه از کمرنگ بودن مطالبات زنان در برنامه های نامزدهای انتخابات مجلس شورای اسلامی گفت: متاسفانه عمده مطالبات زنان در برنامههای نامزدها وجود ندارد.
وی ادامه داد: برنامه های نامزدها برای احقاق حقوق زنان چشمگیر نیست و محدود به این مساله است که زنان مظلوم هستند و مظلوم واقع شده که همگی شعارهایی هستند که تحقق نخواهند یافت.
وی با تاکید بر اینکه زنانی که قصد رای دارند باید موضع نامزد مورد نظر را بدانند گفت: زنان باید به نامزدی رای دهند که به حقوق زنان توجه داشته و از خلاهای قانونی مرتبط با زنان آگاه و دغدغه اش باشد.
وی با اشاره به پایین بودن تعداد نامزدهای زن در انتخابات مختلف از جمله انتخابات پیش رو گفت: این مساله بیانگر اینست که هنوز جامعه و زنان به این اعتماد بنفس برای نامزدشدن نرسیده اند.
وی گفت: زنان باید همچون زنان بسیاری از کشورها با شجاعت در عرصه انتخابات ورود پیدا کرده و با وجود اینکه ممکن است رد صلاحیت شده یا رای کمتری داشته باشند ولی برای عبور از عدم خودباری و ایجاد باور پذیری توانمندی های زنان در جامعه خود را نشان دهند.
انتخابات مجلس شورای اسلامی همزمان با سراسر کشور جمعه هفته جاری در استان ایلام برگزار می شود.