وی در این سفر قرار است با «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه و حجتالاسلام و المسلمین «حسن روحانی» رئیس جمهوری ایران کشورمان دیدار کند.
سفر به عربستان و امارات متحده عربی از دیگر برنامههای سفر وزیر امور خارجه هلند با هدف تلاش برای کاهش تنش در منطقه اعلام شده است.
اوضاع خاورمیانه پس از به شهادت رسیدن سردار حاج قاسم سلیمانی و همرزمانش توسط ارتش آمریکا و رونمایی رئیس جمهوری این کشور از طرح به اصطلاح صلح خاورمیانه موسوم به معامله قرن، ملتهب شده است.
آمریکا با نقض آشکار و نادیده گرفتن قوانین بینالمللی در ۱۳ دیماه گذشته در جنایتی آشکار، سردار قاسم سلیمانی فرمانده نیروی سپاه قدس و ابومهدی المهندس رئیس ستاد کل نیروهای الحشد الشعبی را در عملیات تروریستی در فرودگاه بینالمللی بغداد به شهادت رساند.
رئیس جمهوری این کشور کمتر از یک ماه بعد (۸ بهمن)، با وجود مخالفت جامعه جهانی همراه با بنیامین نتانیاهو نخستوزیر رژیم صهیونیستی در کاخ سفید حاضر شد و با رونمایی از طرح سازشکارانه خود موسوم به «معامله قرن» اعلام کرد که این طرح، شهر قدس را پایتخت یکپارچه رژیم صهیونیستی میداند.
درحالی که عربستان و متحدانش در منطقه از طرح تحمیلی ترامپ تقدیر کردهاند، جمهوری اسلامی ایران در کنار ملت فلسطین با این طرح مخالفت کرده است. سید عباس موسوی سخنگوی وزیر امور خارجه کشورمان این طرح را «خیانت قرن» در حق مردم فلسطین توصیف کرد و آن را محکوم به شکست دانست.
وزیر امور خارجه هلند هفته گذشته با همتای آمریکایی خود درباره تحولات منطقه از جمله ایران گفتوگو کرد. مایک پمپئو به سرعت در توئیتی مدعی شد، هلند همچنان شریک و متحمد ثابتقدم ماست و ما به همکاریمان بر سر مسائل مرتبط با امنیت منطقه ادامه خواهیم داد.
با این حال « بلوک » در آستانه سفرش به تهران گفته، با وجود اختلاف نظرها میان دو کشور، هلند به دنبال راههای گسترش همکاری با ایران است.
وزیر امور خارجه هلند که دو هفته پس از سفر جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به تهران سفر میکند همچنین تلاش خواهد کرد تا درباره با راهکارهای حفظ برجام با مقامهای ایران رایزنی کند.
ایران به دنبال خروج یکجانبه و برخلاف مقررات بینالمللی آمریکا از برجام، تلاش کرد توافق هستهای را به شرط عمل دیگر طرفهای این توافق به تعهداتشان حفظ کند اما با گذشت نزدیک به دو سال و ناتوانی طرفهای اروپایی به تعهدات برجامی، با هدف حفظ بهرهمندی اقتصادی ایران، گامهای کاهش تعهدات خود را در بازه زمانی ۶۰ روزه آغاز کرد.
بر این اساس، ایران یکشنبهشب ۱۵ دیماه، با صدور بیانیهای گام پنجم و نهایی کاهش تعهدات برجامی خود را اعلام کرد که طبق آن، تهران دیگر هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنیسازی، درصد غنیسازی، میزان مواد غنیشده، و تحقیق و توسعه) نخواهد داشت و از این پس، برنامه هستهای ایران فقط بر اساس نیازهای فنی خود پیش خواهد رفت و همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز طبق روال ادامه مییابد.
۹ روز بعد (۲۴ دیماه)، سه کشور اروپایی عضو برجام (انگلیس، آلمان و فرانسه) با صدور بیانیهای سازوکار حل اختلاف در برجام را فعال کردند. البته جوسپ بورل میگوید که این سازوکار هنوز فعال نشده و مهلت آن تمدید شده است.
ایران تاکید کرده که در صورت رفع تحریمها و منتفع شدن ایران از منافع برجام، آماده بازگشت به تعهدات برجامی خود است.
سفر وزیر امور خارجه هلند به ایران همچنین میتواند به کاهش تنشها در روابط دو جانبه میان دو کشور کمک کند. سال گذشته دو کشور تعدادی از دیپلماتهای خود را به دلیل اتهامهایی که هلند درباره حوادث اتفاق افتاده در خاک آن کشور به ایران نسبت داد، فراخواندند.
بلوک اکنون میگوید، تنها از طریق گفتوگو میتوان نگرانیها را بر طرف کرد.
2023