تهران - ایرنا - دولت دونالد ترامپ از زمان ترور سردار سلیمانی، برای توجیه این اقدام تروریستی، تا کنون چندین بار دلایل ادعایی خود را برای این ترور تغییر داده و دچار تناقض گویی شده است.

«جوزف استپانسی» نویسنده آمریکایی که اخبار مربوط به ریاست جمهوری و انتخابات در این کشور را پوشش می دهد در مطلبی که امروز چهارشنبه در بخش انگلیسی تارنمای شبکه خبری الجزیره منتشر شده است، نوشت: کاخ سفید در فهرستی از توجیه های خود برای ترور سردار سلیمانی، هفته گذشته گزارشی را به کنگره ارائه داد که در آن به طور مشخص به کلمه «تهدید فوری» در رابطه با صدور این دستور اشاره نشده است. این در  حالیست که دولت ترامپ قبلا گفته بود که دستور ترور این  ژنرال ایرانی به دلیل آن بوده که وی تهدیدی فوری برای امنیت آمریکا محسوب می شد.

در این گزارش کاخ سفید به اطلاع کنگره رساند که ترامپ «دستور» این ترور را در واکنش به مجموعه ای از تشدید حملات چند ماه قبل از سوی ایران علیه منافع و نیروهای آمریکایی در خاورمیانه صادر  کرده است.

در این گزارش طبقه بندی نشده آمده بود: هدف از این اقدام حفاظت از نیروهای آمریکایی، بازدارندگی ایران از انجام حملات بیشتر یا حمایت از چنین حملاتی علیه نیروها و منافع آمریکا، تضعیف توان نیروهای قدس برای انجام حملات و پایان دادن به تشدید حملات ایران بوده است.

الیوت اِنگل رئیس دموکرات کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا در واکنش به گزارش دولت ترامپ به کنگره در بیانیه ای گفت: این گزارش «به طور مستقیم با اظهارات نادرست رئیس جمهوری آمریکا درباره حمله به ایران به منظور جلوگیری از حمله قریب الوقوع علیه سفارتخانه و نیروهای آمریکایی در تضاد بود.»

تناقض گویی دولت ترامپ درخصوص دلیل حمله تروریستی علیه سردار سلیمانی و تغییر چند باره توجیه هایی که در این باره مطرح شده، از سوی جمعی از سیاستمداران حتی هم حزبی های رئیس جمهوری آمریکا نیز محکوم شده است.

پیش از این نیز خبرگزاری روسی اسپوتنیک در گزارشی تحلیلی، نوشته بود توجیه شکننده دولت دونالد ترامپ درباره ترور سردار قاسم سلیمانی سبب شد تا آمریکا از ادعای تهدید قریب‌الوقوع بودن به عنوان دلیلی برای انجام این ترور، به راهبرد بازدارندگی تغییر موضع دهد و اعلام کند که این ترور را با هدف بازدارندگی انجام داده است.

هفته گذشته، سنای آمریکا که کنترل آن در اختیار جمهوریخواهان قرار دارد، قطعنامه ای را صادر کرد که قدرت ترامپ را از برای اقدامات بیشتر نظامی علیه ایران بدون مجوز کنگره محدود می کند. هشت نفر از جمهوریخواهان در تصویب این قطعنامه به دموکرات ها ملحق شدند. پیشتر اعضای کنگره آمریکا از دولت ترامپ به دلیل خودداری از ارائه اطلاعات کافی در توجیه ترور سردار سلیمانی انتقاد کرده بود.

دولت ترامپ قبل از صدور دستور ترور سردار ایرانی کنگره را در جریان قرار نداده بود و  برگزاری جلسات محدود گزارش دهی به 8 نفر از رهبران سنا و مجلس نمایندگان آمریکا و دیگر اعضای این دو نهاد تاثیر چندانی در کاستن از نگرانی ها درباره این  که دولت آمریکا نتوانسته قریب الوقوع بودن تهدیدی خاص را ثابت کند، نداشت.

در آمریکا استفاده از نیروی نظامی باید به تایید کنگره برسد. با این  حال در بحث های مربوط به دفاع از کشور موارد جنجالی وجود دارد که اختیاراتی را به رئیس جمهور می دهد. قطعنامه قدرت جنگی سال 1937 به دنبال محدود کردن قدرت رئیس جمهور بود اما قطعنامه های بعدی درباره قدرت جنگی که بعد از حمله یازده سپتامبر تصویب شد، چنین محدودیت هایی کاهش یافت.

رئیس جمهوری و مقام های دولت آمریکا در هفته های بعد از ترور سردار سلیمانی اظهارات ابهام آمیز، نامناسب و حتی ضد و نقیضی را درباره مسائل امنیتی پیرامون این حمله مطرح کردند.  این ابهامات حتی بعد از اقدام تلافی جویانه ایران در حمله به پایگاه هوایی نیروهای آمریکایی در عراق ادامه پیدا کرد: ترامپ نخست گفت که این حمله تلفاتی نداشته است. ارتش آمریکا بعدها اعلام کرد که 11  سرباز آمریکایی به دلیل آنچه که رئیس جمهوری آمریکا تلاش در رد آن داشت، به دلیل آسیب به سر تحت  درمان هستند. تعداد سربازان که در نتیجه حمله موشکی ایران دچار آسیب مغزی شدند بسرعت به 34 و 64 نفر افزایش یافت تا این که سرانجام ارتش آمریکا اعلام کرد که 109 سرباز در نهایت با آسیب های نه چندان شدید مغزی تشخیص داده  شدند.

یک تحلیگر ارشد سیاست  خارجی موسسه بروکینگز در مصاحبه با شبکه الجزیره گفت که دولت آمریکا باید درباره ماهیت شواهد و تحلیل های خود از جمله شک و تردیدهای بیشماری که وجود داشت، توضیح می داد و با این حال تغییر در توجیه دولت ترامپ در صدور دستور ترور سردار سلیمانی و خودداری از ارائه شاهد اعضای کنگره را با ابهامات زیادی مواجه کرده است. آنها اکنون خود را آماده می کنند تا در جلسه شهادت دهی کمیته امور خارجه مجلس نمایندگان آمریکا که قرار است ماه جاری برگزار شود از مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا سوالات خود را بپرسند.

اِنگل عضو دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا در این زمینه گفت: دولت ترامپ در این زمینه پنهانکاری کرده و تصمیم ترور قاسم سلیمانی تنش ها با ایران را افزایش داد و احتمال ورود به جنگ با ایران را که مردم آمریکا تمایلی به آن ندارند و کنگره مجوز آن را نداده است، تقویت کرد. این توجیه های توهین آمیز راه به جایی نمی برد و ما به پاسخ و شهادت دهی نیاز داریم و از این رو امیدوارم پمپئو در مقابل کمیته روابط خارجی در 28 فوریه حاضر شود.

سردار سپهبد قاسم سلیمانی فرمانده شهید سپاه قدس و ابومهدی المهندس معاون سازمان نیروهای مردمی عراق به همراه 8 نفر دیگر بامداد جمعه 13 دی در مسیر فرودگاه بغداد به دستور ترامپ و با پهپادهای وزارت دفاع این کشور (پنتاگون) ترور شدند و به شهادت رسیدند.