تهران - ایرنا - مدیر تیم‌های ملی کشتی فرنگی با بیان اینکه نفرات تیم ملی متعلق به ۱۰ شهرستان و حدود ۵ باشگاه هستند، تاکید کرد که کاهش جمعیت کشتی به ۴۰ هزار نفر یک تهدید است.

«حسن رنگرز» مدیر جوان، با اخلاق و تحصیل کرده موزه ملی ورزش است. این کشتی‌گیر مازنی بعد از ۳۲ سال و پس از مدال طلای «فیروز علیزاده» در سال ۱۹۶۹ آرژانتین، دومین نشان طلا و نخستین مدال زرین کشتی فرنگی پس از انقلاب را برای ایران به ثبت رساند.

او در پیکارهای جهانی سال ۲۰۰۱ در پاتراس یونان در وزن ۵۴ کیلوگرم مدال طلا گرفت و در سال ۲۰۰۲ مسکو نیز در وزن ۵۵ کیلوگرم کشتی فرنگی ایران را صاحب مدال برنز کرد.

رنگرز این روزها نقش سازنده و تاثیرگذاری در ورزش کشور دارد. مدیرتیم‌های ملی کشتی فرنگی، سخنگوی فدراسیون کشتی و مدیریت موزه ملی ورزش سبب شده که او به یکی از مدیران پرکار این روزهای ورزش کشور تبدیل شود.

دارنده مدال طلا و برنز پیکارهای کشتی فرنگی قهرمانی با حضور در خبرگزاری جمهوری اسلامی، ضمن بازدید از بخش‌های مختلف ایرنا پاسخگوی سووالات خبرنگار ایرنا بود که مشروح این گفت و گو را در زیر می‌خوانیم.

دوپینگ یکی از ۳ چالش جدی ورزش ایران

سخنگوی فدراسیون کشتی گفت: در رابطه با دوپینگ تاکید زیادی به مقوله آموزش داریم چرا که این چالش متوجه رده‌های سنی نیز شده است. موضوع دوم در رابطه با دوپینگ پیشگیری است.  در همه رقابت‌های ملی و بین‌المللی که برگزار می‌کنیم از ماموران ستاد ملی مبارزه با دوپینگ (نادو) درخواست می‌کنیم که حضور داشته باشند یا با تشخیص کادر فنی و با شکل‌های متفاوت در اردوها حضور پیدا کنند و تست دوپینگ بگیرند.

وی با بیان اینکه دوپینگ را از دریچه‌های مختلفی می‌توان نگاه کرد، افزود: تاکید صرف ما گاهی به نتیجه گرفتن است و تنها رنگ مدال و سکو را می‌بینیم، چرا که پشت آن جایزه و پاداش سکه است و به طور طبیعی ورزشکار استفاده از هر ابزاری را برای رسیدن به آن معقول می‌داند، بنابراین تقویت مبانی فرهنگی در روند آموزش و قهرمان‌سازی بسیار مهم است.

رنگرز ادامه داد: برخی از مکمل‌ها را ورزشکاران می‌توانند استفاده کنند ولی از اینجا دیگر خط قرمز است و باید مباحث آموزشی رعایت شود و برخوردهای قانونی قضایی و انضباطی خیلی شدید صورت گیرد. فکر می‌کنم یکی از سه چالش جدی ورزش کشورمان در دهه پیش‌رو بحث دوپینگ است و نمی‌شود صورت مساله را پاک کرد و به شدت نگرانی در این زمینه وجود دارد و این نگرانی نه تنها مربوط به ورزشکاران ملی است بلکه باید نگران باشگاه‌های بدنسازی و سایر باشگاه‌ها و رشته‌های دیگر هم بود.

دارنده مدال طلای جهان ادامه داد: یک عزم و اداره جدی باید برای برخورد با این زمینه صورت گیرد چرا که گردش مالی این کار بسیار عجیب و غریب است و فکر می‌کنم برخوردهای قهری با این پدیده نیازمند یک عزم و اراده فراتر از ورزش کشور است و نیازمند حضور قوه قضاییه هستیم.

برخی رشته‌ها روی خط قرمز دوپینگ هستند

وی همچنین گفت: با سرمربی تیم ملی سوئد صحبتی داشتم که صحبت‌های جالبی در رابطه با مبارزه با دوپینگ در این کشور داشت. اگر بودجه فدراسیون کشتی سوئد برای مثال یک میلیون یورو باشد، ۵۰۰ هزار یورو را صرف اعزام‌ها، حق‌الزحمه و مسابقات می‌کنند و مابقی را برای مبارزه با دوپینگ اختصاص می‌دهند و بعضا برخی ورزشکاران این کشور در هفته ۲ تا ۳ مرتبه تست می‌دهند و به همین دلیل خیلی کم شنیده‌ایم که کشورهای اروپایی به خصوص اسکاندیناوی مشکل دوپینگ داشته باشند. متاسفانه اکنون برخی از رشته‌های ورزشی کشورمان روی خط قرمز دوپینگ قرار دارند.

رنگرز بیان داشت: برای اعزام تیم‌های ملی کشتی آزاد و فرنگی امیدهای کشورمان به پیکارهای جهانی، از افسران ستاد ملی مبارزه با دوپینگ دعوت کردیم تا در محل اردو از ملی‌پوشان تست بگیرند. در همه مسابقات از جمله لیگ برتر نیز از افسران نادو برای گرفتن تست دعوت کردیم.

وی در خصوص دوپنیگ «بهروز هدایت» فرنگی‌کار وزن ۸۷ کیلوگرم که در پیکارهای قهرمانی آسیا حضور داشت گفت: نمونه‌هایی را بعد از جام تختی به آزمایشگاه کلن آلمان فرستادیم که به صورت مکتوب به ما اعلام کردند به دلیل ترافیک و حجم بالای نمونه‌ها امکان پاسخگویی با قید فوریت وجود ندارد که متاسفانه این مشکل به وجود آمد.

کشتی فرنگی می‌تواند دوران طلایی را تکرار کند

مدیر تیم‌های ملی کشتی فرنگی یادآور شد: کادر فنی به نتایج جام تختی احترام گذاشت و از ۱۰ وزن، ۹ نفر برتر از درون جام تختی انتخاب شدند. تیم جوانی راهی هند شد که میانگین سنی آنها زیر ۲۴ سال بود به طوری که مسن‌ترین فرنگی‌کار اعزامی «پژمان پشتام» با ۲۵ سال سن بود یعنی مابقی نفرات تیم ملی می‌توانند در پیکارهای جهانی زیر ۲۳ سال حضور یابند. همه آنها جوانان شایسته‌ای هستند که در جام تختی شایستگی خودشان را نشان دادند.

وی ادامه داد: اعتقاد دارم اگر کشتی فرنگی ثبات مدیریتی پیدا کند می‌تواند در بازه زمانی ۲۰۱۲ تا  ۲۰۲۴ به نتایج طلایی کشتی فرنگی که به آن عادت کرده بودیم، برگردد و شاید هم اگر با همین جوانان شایسته با برنامه کار کنیم شاید ۴ سال بعد و در سال ۲۰۲۴ به نقطه‌ای برسیم که موفقیت‌های بازی‌های المپیک ۲۰۱۲ لندن اتفاق افتاد.

۸ سرمربی طی ۸ سال

رنگرز با تاکید بر اینکه تغییرات در حوزه فنی بسیار کُشنده است، گفت: متاسفانه با همه احترامی که به مدیران پیشین قائل هستم در بازه زمانی ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۶ تیم ملی کشتی فرنگی حدود ۷ سرمربی داشت. محمد بنا، رسول جزینی، ناصر نوربخش، عبدالله چمنگلی، احد پازاج، دوباره محمد بنا و بعد هم علی اشکانی. از ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۰ یعنی در ۸ سال گذشته به طور متوسط تیم ملی هر سال با یک مربی کار کرده است و این اصلا خوب نیست.

وی خاطر نشان کرد: اگر به بازه زمانی ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۲ برگردید جز یک سال که «رضا سیم‌خواه» سرمربی تیم ملی در بازی‌های المپیک ۲۰۰۸ پکن شد، محمد بنا ۶ سال سرمربی تیم ملی بود و طی آن درخشان‌ترین نتایج کشتی فرنگی را کسب کردیم. در هر جایی در کشورمان و در حوزه فنی ثبات ایجاد کردیم نتایج خیلی خوب گرفتیم که می‌توان به دوران ولاسکو در والیبال و ایوانف در وزنه‌برداری اشاره کرد.

سخنگوی فدراسیون کشتی بیان داشت: وقتی به دنبال نتیجه‌گیری موقت هستیم، چطور می‌توان پشتوانه‌ها را محک زد به همین دلیل مجبوریم که تنها یک تیم را محک بزنی که خروجی آن سیستم گلخانه‌ای است و نتیجه آن می‌شود که وقتی ورزشکاری دوران قهرمانی را به اتمام می‌رساند، نفر بعدی با یک فاصله فنی زیاد حاضر می‌شود.

کاهش جمعیت کُشتی به ۴۰ هزار نفر

رنگرز همچنین با اشاره به کاهش جمعیت کشتی کشورمان گفت: اگر اشتباه نکنم اکنون ۴۰ هزار کشتی‌گیر که دارای کارت بیمه هستند در کشور فعالیت می‌کنند. به دلیل تغییر کاربری باشگاه‌های کشتی به بنگاه‌های اقتصادی یا تبدیل به رشته‌های پر درآمد مانند بیلیارد و بدنسازی و عدم گستردگی جغرافیایی کشتی سبب شده که جمعیت کشتی‌گیران در کشور به شدت کاهش یابد. اگر نفرات تیم ملی را بررسی کنید شاید متعلق به ۱۰ شهرستان و آن هم محدود به ۵ باشگاه باشند که این موضوع تهدیدی برای کشتی است.

وی بیان داشت: در همین جویبار به عنوان مهد کشتی آزاد، بعضا باشگاه‌هایی که در روستاهای این شهرستان هستند، کشتی را تقویت می‌کنند و متاسفانه این رشته به شدت در استان‌ها ضعیف شده و هر چند مازندران عالی است که فکر می‌کنم به دلیل عملکرد ضعیف سایر استان‌ها بوده و وقتی کمیت دستخوش تغییر و تحول و اضمحلال می‌شود، روی کیفیت تاثیر می‌گذارد.

دارنده مدال طلا و برنز پیکارهای کشتی فرنگی قهرمانی جهان خاطر نشان کرد: وقتی که مدارس زیرساخت لازم را برای ورزش در اختیار ندارد با مشکل مواجه می‌شویم و برای آنکه از ظرفیت‌های این بخش استفاده کنیم با وزارت آموزش و پرورش تفاهم‌نامه‌ای امضا کردیم و قرار است پیکارهای قهرمانی کشور به میزبانی آموزش و پرورش در شهر مشهد برگزار شود.

وی ادامه داد: در حال حاضر آمریکا چند سالی است که در رده پایه نتایج خوبی می‌گیرد چرا که تسهیلاتی را برای نفرات برتر در آینده برای حضور در مسابقات UFC و MMA در نظر می‌گیرد چرا که برای آنها پول‌ساز است و مشابه آن در روسیه نیز انجام می‌شود. کشتی برای بقا باید از بن بست عبور کند.

خانه کشتی محل استاندارد برای تمرین

رنگرز در بخش دیگری با اشاره به بازسازی خانه کشتی گفت: استانداردهایی که داریم به لحاظ تجمیع امکانات و تغذیه با آکادمی ملی المپیک متفاوت است. آکادمی فرصت‌ها و تهدیدهای خاص خودش را دارد. در همین فضای خانه کشتی، کشتی فرنگی بهترین نتیجه تاریخ این رشته را کسب کرد. نمی‌توانیم آزمون‌هایی را که قبلا تجربه کرده‌ایم را دوباره تجربه کنیم. برگزاری اردوی تیم‌های ملی به غیر از خانه کشتی معقول نیست. ملی‌پوشان کشتی آزاد که اردوی قبلی را در آکادمی ملی المپیک برگزار کردند در خوابگاه نصرت بودند و برای تمرین و غذا به آکادمی می آمدند در حالی که یک ورزش که روزی بین ۷ تا ۸ هزار کالری می‌سوزاند مستعد بیماری است بر همین اساس خانه کشتی با توجه به متمرکز بودن امکانات، محل استانداردی برای تمرینات است.

سخنگوی فدراسیون کشتی ادامه داد: با مرمت و بازسازی خانه کشتی، هم استاندارد و هم در شان کشتی کشور شد و اردوی تیم ملی کشتی آزاد بعد از بازگشت از پیکارهای قهرمانی آسیا در هند از ۵ اسفند و مرحله بعدی اردوی تیم ملی کشتی فرنگی نیز از ۱۰ اسفند آغاز خواهد شد.

یزدانی می‌تواند دومین طلای المپیک را تجربه کند

وی همچنین در خصوص «حسن یزدانی» نیز گفت: خوشبختانه شرایط خوبی دارد و قرار است به زودی تمرینات خود را آغاز کند. یزدانی تنها کشتی‌گیری است که می‌تواند دومین طلای المپیکی خودش را تجربه کند. آسیب‌دیدگی او زیاد اذیتش نکرد و با توجه به اینکه خودش فرد باهوشی است همه تمرکزش را معطوف درمان و تمرینات کرده است.

رنگرز یادآور شد: یزدانی بعد از رفع مصدومیت به طور حتم نیازمند حضور در تورنمنت بین‌المللی است که به طور حتم یکی از رقابت‌های بین‌المللی بسیار مناسب جام زیلکوفکسی در لهستان است که در زمان نزدیک به المپیک برگزار میشود و ضمن آنکه جزو سیستم رنکینگ اتحادیه جهانی است که یزدانی با حضور در آن هم می‌تواند رنکینگ خود را افزایش دهد و هم ارزیابی دقیقی از خودش داشته باشد.

کشتی فرنگی در توکیو می‌تواند نتایج خوبی بگیرد

وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: کشتی فرنگی برعکس تحلیل‌هایی که می‌شود به نظرم در بازی‌های المپیک ۲۰۲۰ توکیو می‌تواند نتایج خوبی بگیرد. در بازی‌های المپیک ۲۰۱۲ لندن همین جوانان دست به کار بزرگی زدند. نفراتی همچون محمدعلی گرایی و علیرضا نجاتی و یا محمدهادی ساروی و رامین طاهری با توجه به ظرفیت‌هایی که از خودشان نشان دادند، شانس زیادی برای کسب مدال دارند.