کابل - ایرنا - رویارویی سیاسی میان عبدالله عبدالله یکی از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری افغانستان و اشرف غنی رئیس جمهوری در روزهای اخیر درحالی رو به افزایش است که قرار است تا یک هفته دیگر(در ۲۹ فوریه) توافق نامه صلح میان آمریکا و طالبان امضا شود.

آمریکا و طالبان تائید کرده اند که روز ۲۹ فوریه/ دهم اسفند ماه جاری موعد امضای توافق نامه صلح است و اگر این توافق نامه امضا شود.

دولت افغانستان که نیازمند است تا هیات فراگیر و مقتدر برای گفت وگو با طالبان و یا به گفته خود آنها برای دفاع از جمهوریت در برابر امارت انتخاب و در باره موضوعات مهم بحث و تبادل نظر کنند، اکنون درگیر چالش های پس از اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری است.

تیم اشرف غنی که توسط کمیسیون انتخابات برنده اعلام شده است، سرگرم رایزنی برای تشکیل کابینه و مراسم تحلیف است.

اما بسیاری از کشورهای خارجی و حامیان افغانستان با بروز بحران عدم پذیرش نتیجه انتخابات سکوت را ترجیح داده و در انتظار آن هستند که نخست طرف های انتخاباتی چالش های خود را  رفع و به یک نتیجه قابل قبول برسند، تا آنها نیز اعلام موضع کنند.

 طبق آنچه رسانه های افغانستان منتشر کردند تاکنون صرفا مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، هند و سریلانکا پیروزی در انتخابات را به رئیس جمهور غنی تبریک گفتند و این درحالی است که تیم عبدالله عبدالله که رقیب اصلی رئیس جمهور غنی شمرده می شود، با رد پذیرفتن نتیجه انتخابات، تیم خود را برنده اعلام کرده و به گفته رهبران این تیم سرگرم ساختن کابینه و تعین استانداران خود هستند.

روز گذشته تیم عبدالله عبدالله استاندار جدیدی برای استان سرپل در شمال افغانستان تعیین کرد و وی را برای آغاز کار در استانداری معرفی کرد، همچنین استاندار پنجشیر، بدخشان و برخی دیگر از استان ها نیز حمایت خود را از تیم عبدالله اعلام کرده اند.

این اقدام تیم ثبات و همگرایی به رهبری عبدالله با واکنش یوناما یا دفتر سیاسی سازمان ملل متحد مواجه شد و این سازمان در اطلاعیه ای انتخابات جابجای استانداران را با استفاده از قدرت نادرست و زیانبار دانسته است.

 این درحالی است که تداوم رویارویی بیشتر به نفع طالبان خواهد بود، زیرا این گروه با امضای توافق نامه صلح با آمریکا به نخستین هدف خود خواهد رسید و پس از آن می تواند بخوبی از تنش ها و چند دستگی در جناح های مختلف به نفع خود استفاده کنند.

دولت افغانستان و رهبران سیاسی که در ظاهر مقابل طالبان در یک صف هستند، اختلاف نظرهای زیادی با یکدیگر دارند و تاکنون موفق نشده اند تیم مشخصی را برای گفت وگو با طالبان انتخاب کنند که همه طرف ها با آن موافق باشند.

دولت این کشور وزارت جداگانه ای را برای پیشبرد امور صلح ایجاد کرده است اما ریاست اجرایی و رهبران سیاسی این وزارت را ناتوان در پیشبرد گفت وگوی صلح با طالبان خوانده و تأکید می کنند که هیأت باید فراگیر و از همه احزاب و نهادهای دولتی غیر دولتی باشد.

کارشناسان افغان در این زمینه معتقدند: هرگونه تداوم اختلاف برسر نتیجه انتخابات ریاست جمهوری باعث خشنودی طالبان خواهد بود.

«احمدسعیدی» کارشناس مسائل سیاسی و دیپلمات سابق افغانستان  دراین زمینه گفت: هر اختلاف برآمده برسر نتایج انتخابات ریاست جمهوری باعث خشنودی طالبان است.

وی افزود: به هر اندازه که اختلافات در داخل نظام دامن زده و بزرگ شود به همان اندازه میتواند نظام را ضعیف و متزلزل ساخته و وضعیت را بطرف بحران ببرد و بالاخره سود آن به گروه های مخالف دولت بویژه طالبان خواهد رسید.

به گفته سعیدی آب انتخابات هرچه بیشتر گل آلودتر شود طالبان بهتر ماهی خواهد گرفت.

طبق گزارش های رسانه ای،   یک مقام سابق انگلیس بتازگی گفت: طالبان امضای توافق صلح با آمریکا را برای صلح نه بلکه برای پیروزی خود در افغانستان پذیرفته است.

«مایکل سمپل» افزود: طالبان باور دارد که پس از خروج آمریکا کنترل دولت را در دست خواهند گرفت.

وی افزود: طالبان به حامیان خود تاکید کردند که ما به پیروزی بزرگی در برابر آمریکا دست یافته ‌ایم و امضای توافق ‌نامه، مراسم صلح نیست، بلکه اعلام خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان است و پس از آن طالبان کنترل دولت افغانستان را در دست می‌ گیرند.

به گفته وی اگر در هفته ‌های آینده قرار باشد که گفت وگوهای صلح انجام شود این گفت وگوها بسیار دشوار خواهد بود.

در مجموع شرایط کنونی سیاسی اجتماعی افغانستان به گونه ای است که دولت و مردم افغانستان دشواری های زیادی را در پیش رو دارند و آنها برای فایق آمدن بر این وضعیت نیاز دارند که هرچه زودتر به تنش های انتخاباتی پایان داده و برای دفاع از نظام مردم سالاری به صورت یکپارچه و از موضع اقتدار وارد گفت وگو شوند.