ارومیه- ایرنا- بیش از ۳۰ زمین‌لرزه زیر ۴.۵ ریشتری طی یک ماه اخیر در «قطور» خوی ثبت شده‌است تا به گفته کارشناسان گسل محلی این منطقه، بزرگترین خودنمایی خود در ساعت ۹:۲۲ چهارم اسفند را با وقوع یک زلزله ۵.۷ ریشتری و همراه با خسارت نشان دهد.

این زمین‌لرزه خسارت گسترده در پی نداشت و بر اساس اطلاعات اولیه تاکنون زخمی شدن بیش از ۷۵ نفر، تلف شدن بیش از ۵۰۰ راس دام و وارد شدن خسارت کلی و جزئی به خانه‌های ۴۳ روستا در شهرستان‌های خوی و سلماس مشخص شده‌است.
ظاهرا این زمین‌لرزه در آن سوی مرز خسارت‌های بیشتری به جا گذاشت و بر اساس اعلام اولیه خبرگزاری آناتولی ترکیه، هفت نفر در این کشور جان باختند و برخی از شهروندان در استان وان ترکیه نیز زیرآوار ماندند که در ساعات بعدی یک نفر هم به تلفات انسانی در این کشور همسایه اضافه شد.  
بلافاصله پس از وقوع این زمین‌لرزه، تیم‌های امدادی و ارزیاب از نهادهای مسوول نظیر ستاد مدیریت بحران و هلال‌احمر و حتی مسوولان استانی به منطقه عازم شدند تا علاوه بر کمک به مصدومان احتمالی، وضعیت منطقه را نیز مورد بررسی قرار دهند.
«محمدمهدی شهریاری»، استاندار آذربایجان‌غربی در حالی که هنوز هیچ‌کسی راجع به ابعاد خسارت اظهارنظر نکرده بود، آرامش را به مردم نگران در جای‌جای کشور هدیه کرد و گفت: تلفات گسترده نیست؛ نیروها به منطقه اعزام شدند و اگر نیاز باشد، خودم هم به منطقه خواهم رفت.
مدیرکل مدیریت بحران آذربایجان‌غربی نیز پس از حضور یافتن در منطقه راجع به نبود تلفات انسانی و تعداد مصدومان در این سوی مرز، گفت: بیشتر مصدومان به صورت سرپایی مداوا شدند و فقط هشت نفر از آنان در بیمارستان بستری هستند.
امیرعباس جعفری افزود: اکثر بیماران بستری نیز مشکل حادی ندارند و وضعیت آنان به صورت کامل تحت کنترل درمانی است؛ تنها حال یک نوجوان ۱۰ ساله مساعد نیست
وی با اشاره به اینکه ۴۳ روستای استان تحت تاثیر زلزله صبح امروز قرار گرفت، بیان کرد: خانه‌ها در این روستاها بین ۱۰ تا ۱۰۰ درصد تخریب شده و میزان خسارت‌ها در روزهای آینده و پس از برآورد اطلاع‌رسانی می‌شود.
مدیرکل مدیریت بحران آذربایجان‌غربی ادامه داد: با دستور مقام عالی استان همه امکانات به منطقه گسیل شده و پس از برگزاری جلسه شورای هماهنگی مدیریت بحران شهرستان با حضور معاون امور عمرانی استاندار، نیازهای منطقه احصا می‌شود و در اختیار زلزله‌زدگان قرار می‌گیرد.
«جعفری» همچنین به تلف شدن بیش از ۵۰۰ راس دام بر اساس برآوردهای اولیه اشاره کرد و گفت: از همه دهیاری‌های آذربایجان‌غربی گزارش‌های مربوط به وضعیت روستاها اخذ می‌شود تا میزان خسارت‌های مالی ‌برآورد شود.
دکترای مهندسی ژئوفیزیک و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی نیز حفظ آمادگی امدادگران را مورد تاکید قرار داد و گفت: انتظار از گسل محلی «قطور» خوی زیر ۶ ریشتر است، مگر اینکه با تحریک گسل‌های اطراف همراه شود.
توحید ملک‌زاده اضافه کرد: با این حال ضمن توجه به وجود دهها روستا در ۲ طرف این گسل و قرار داشتن منطقه در بین شهرهای بزرگ سلماس و خوی، لزوم توجه و آمادگی بیشتر ستاد بحران هر ۲ شهرستان ضروری است.
وی اضافه کرد: فعالیت گسل محلی قطور طی یک‌ماه گذشته بیش از ۳۰ بار گزارش شده که زلزله امروز به بزرگی ۵.۷ ریشتر بزرگترین فعالیت گسل قطور بوده‌است.

وی بیان کرد: احتمال تاثیر این زمین‌لرزه بر فعالیت گسل درگیر با آن در منطقه «گونئی» حدفاصل «قره‌تپه» تا «تسوج» وجود دارد زیرا در این منطقه گاف انرژی محتمل است.
وی با تاکید بر اینکه احساس ۲ شوک جدا از هم نشان‌دهنده فاصله محل احساس تا مرکز زلزله می‌باشد، بیان کرد: در صورت احساس اولین شوک لازم است در خانه‌ها به مکان‌های امن و آموزش داده شده توسط هلال‌احمر پناه برده شود.
وی اضافه کرد: با توجه به وقوع زلزله سال ۱۹۰۰ میلادی در منطقه جنوب خوی که آخرین زلزله نسبتا بزرگ منطقه است، وقوع زلزله بزرگ در خوی محتمل بود.
ملک‌زاده همچنین اضافه کرد: برخی از مراکز لرزه‌نگاری جهان نیز کانون زلزله امروز در منطقه قطور را در خاک ترکیه ثبت کرده‌اند که می‌تواند خطای تجهیزات لرزه‌نگاری باشد زیرا فاصله این کانون‌ها هم بیشتر از چند کیلومتر نیست.

وی ادامه داد: حتی اگر کانون زلزله در آن سوی مرز هم باشد، فاصله چندکیلومتری با قطور دارد و اگر خسارت‌ها در خاک ترکیه بیشتر است، می‌تواند ناشی سازهای ضعیف منازل باشد.

طبق آخرین خبرهای منتشر شده در خبرگزاری آناتولی ترکیه تاکنون هشت نفر از روستاییان شهرستان «باش‌قلعه Başkala» از توابع استان مرزی «وان Van» ترکیه بر اثر این زمین‌لرزه جان خود را از دست داده‌اند و پنج نفر نیز مصدوم هستند.
به گزارش ایرنا شمال آذربایجان‌غربی از نظر اکتیویته لرزه زمین‌ساختی در سطح ریسک بالایی قرار دارد و وجود گسل‌های فعال شمال و جنوب سلماس، وار و قطور خوی، شمال میشو و دهها گسل کوچک دیگر تاییدکننده این موضوع است. 

برچسب‌ها