به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، حال که این روزها «ناخواندهای» به نام کروناویروس دیگر مهمان بدن انسان شده، نگاهها به سوی دانش، فناوری و ابزارهایی که برای صیانت از حیات ارائه میکند، خیره است.
اخبار ضد و نقیضی که از این بیماری نو ورود منتشر میشود، فضای آگاهی را غبارآلود ساخته و بر نگرانیها میافزاید. برخی آن را خطرناک نمیدانند و برخی دیگر معتقدند کرونا باید جدی گرفته شود. کرونا چیست که اینگونه در جوامع بینالمللی جدی گرفته شده است. مبارزهای ناشناخته میان پزشکان و این ویروس در حال انجام است اما قطعا همچون سایر بیماریها انسان پیروز این جنگ است.
حال این بیماری به کشورمان رسیده است، افرادی به آن مبتلا شدهاند و مردم نگران هستند. پیامهای متعددی در شبکههای اجتماعی میان مردم پخش میشود. اما چقدر از آنها به واقعیت نزدیک است. چقدر از این پیامها تنها ترس و دلهره را میان مردم افزایش میدهد.
ساختاری متفاوت با آنفلوآنزا
احسان عارفیان متخصص در حوزه ویروس شناسی و مدیر آموزش، پژوهش و توسعه منابع انسانی ستاد توسعه فناوریهای سلولهای بنیادی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری درباره «کرونا» و نگرانیها از ابتلاء به آن میگوید: هر بیماری شاخصهای خود را دارد، برخی از این شاخصها با ساختار ویروس مرتبط است، اکنون کرونا را با آنفلوآنزا مقایسه میکنند. این مقایسه برای دانستن اینکه کرونا در ویروس شناسی چه جایگاهی دارد مثالی خوب است زیرا مردم با آنفلوآنزا آشنایی دارند.
شاید شما هم که در حال خواندن این متن هستید در همین سالی که در انتهای آن قرار داریم سرماخوردگی را تجربه کرده باشید، بیماران مبتلا به آنفلوآنزا عوارضی همچون تب، آب ریزش، مشکلات گوارشی و مشکلات تنفسی دارند. همچنین هر فرد این بیماری را یک بار در سال تجربه کرده است. کرونا علائمی شبیه آنفلوآنزا دارد اما از نظر ساختار ویروسی متفاوت است. البته چند تغییر مشخص در بالین این بیماری نسبت به آنفلوآنزا وجود دارد. کرونا علائم تنفسی شدیدتری دارد. افراد بیشتری درگیر نقص تنفسی میشوند و ریهها توسط ویروس مورد حمله قرار میگیرند.
مدیر آموزش، پژوهش و توسعه منابع انسانی ستاد توسعه فناوریهای سلولهای بنیادی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری علائم این بیماری و مشکلات تنفسی حادتر آن را عاملی برای مراجعه بیشتر به بیمارستانها میداند و معتقد است: با وجود علائم این بیماری افراد بیشتری به بیمارستان مراجعه میکنند. باید پیشگیریهای لازم را برای مبارزه با شیوع بیماری انجام دهیم. پس با توجه به محدودیت ظرفیت حمایتی بیمارستانها باید نکات ایمنی را بیشتر رعایت کرد.
کنترل ویروس
به گفته وی، همچنین نکته مهم دیگر دوره کمون این بیماری است که این دوره نسبت به آنفلوآنزا طولانی تر است و احتمال پخش بیماری را افزایش میدهد. همه اقدامات مانند تعطیلی مدارس، دانشگاهها و عدم حضور در اجتماعات نیز برای کنترل سرایت ویروس است.
این متخصص حوزه ویروس شناسی نزدیک شدن به فصل تابستان را عاملی برای فروکش کردن شیوع آن میداند و بیان میکند: پس شیوع ماندگاری ندارد. کرونا بیماری وحشتناکی نیست. خوشبختانه بیمارستانهای کشور تجهیز شدهاند. جای نگرانی بیهوده وجود ندارد. کنترل و رعایت نکات بهداشتی قطعا عاملی تاثیرگذار است تا افراد کمتری درگیر شوند و مهم تر از آن سرعت انتشار ویروس را کم کنیم. البته ترس به جا خوب است و باعث می شود افراد موضوع را جدی بگیرند و با رعایت نکات بهداشتی ویروس کنترل شود.
عارفیان همچنین درباره تحریمها و نیاز به دارو برای درمان این بیماری میگوید: نیاز به دارو و تجهیزات پزشکی خاصی ندارد و همه امکانات در کشور برای مقابله با آن وجود دارد.
علی ربیعی سخنگوی دولت از تشکیل «ستاد پیشگیری و مقابله با کرونا» در وزارت بهداشت خبر داده است تا شاهد فروکش کردن این بیماری در کوتاه ترین زمان ممکن باشیم.