کرمانشاه-ایرنا- درحالی که ماسک، مواد ضدعفونی و دستکش در داروخانه‌ها کرمانشاه کمیاب شده است، برخی از فروشگاه‌های لوازم یدکی خودرو و ابزار فروشی‌ها این اقلام را با قیمت هنگفت به فروش می‌رسانند.

هم اکنون در داروخانه‌های شهر کرمانشاه ماسک‌های فیلتردار تمام کرده و مواد ضدعفونی کننده نیز برای عرضه ندارند.

قیمت ماسک‌های یک بار مصرف ۵۰۰ تومانی این روزها در بازار کرمانشاه به چهار هزار تومان نیر می رسد و ماسک‌های فیلتردار بسته به انصاف فروشنده‌ها از ۲۷ هزار تومان تا ۴۵ هزار تومان عرضه می شوند؛ این در حالی است که این اقلام بهداشتی در مکان‌های به غیر از داروخانه ها عرضه می شوند.

براساس مشاهدات خبرنگار ایرنا، برخی نانوایی‌ها، فروشگاه های لوازم یدکی خودرو و ابزار و یراق فروشی ها از جمله مراکزی هستند که ماسک های فیلتردار می‌فروشند.

در روزهای گذشته پس از مراجعه به فروشگاه های لوازم پزشکی، یکی از فروشندگان مدعی شد که با داروخانه ها ارتباط دارد و در قبال دریافت ۳۵ هزار تومان می تواند یک ماسک فیلتردار از داروخانه ها تهیه کند.

اندکی بعد این فروشنده با شخصی که مدعی بود در داروخانه کار می کند، تماس گرفت و یک ماسک را برای ما به داخل مغازه آورد.

مواد ضدعفونی کننده دست نیز به ندرت در داروخانه ها پیدا می‌شوند و قیمت الکل نیز در این روزها افزایش پیدا کرده است، به نحوی که یک بطری کوچک الکل سفید که تا چند وقت پیش با ۲ هزار تومان فروخته می‌شد این روزها با قیمت بیش از ۱۲ هزار تومان به فروش می رسد.

در این میان برخی سودجویان از سادگی و ترس مردم سوء استفاده می‌کنند و اقلام بهداشتی اشتباه را به آن‌ها می فروشند.

بر اساس مشاهدات خبرنگار ایرنا برخی از فروشگاه های لوازم پزشکی در منطقه پارکینگ شهرداری کرمانشاه مواد ضدعفونی کننده دندانپزشکی و سطوح را در قالب مواد ضدعفونی کننده دست با قیمت های هنگفت به مردم عرضه می کنند که در صورت مصرف برای افراد عوارض به همراه دارد.

«علی رضایی» یکی از داروخانه داران شهر کرمانشاه در این رابطه به ایرنا، گفت: در روزهای اخیر پس از اعلام شیوع ویروس کرونا در کشور شاهد هجوم غیرمنطقی مردم برای خرید اقلام بهداشتی بودیم و برخی افراد بیشتر از نیاز خود این اقلام را تهیه می کردند.

وی افزود: متاسفانه در این روزها ماسک های فیلتردار و مواد ضدعفونی کننده دست کم شده و شرکت های نیز این اقلام را برای ما نمی آورند اما وعده داده اند که به زودی این کالاها به اندازه کافی در بازار تامین شود.

گشت ویژه تعزیرات

مدیرکل تعزیرات حکومتی استان کرمانشاه در روزهای گذشته نسبت به تخلف ها در این زمینه به شدت هشدار داد و اعلام کرد که گشت ویژه ای برای نظارت بر توزیع اقلام بهداشتی تشکیل شده است.

«داریوش جودکی» در گفت وگو با ایرنا، با بیان اینکه عده‌ای از ترس مردم در حال سوء استفاده هستند، گفت: تعزیرات حکومتی استان کرمانشاه گشت ویژه ای به منظور برخورد با متخلفان و گرانفروشان اقلام بهداشتی همچون ماسک و دستکش تشکیل داده است.

وی افزود: در این گشت ویژه سازمان صنعت و معدن و تجارت و دانشگاه علوم پزشکی نیز حضور دارند.

مدیرکل تعزیرات حکومتی استان کرمانشاه با بیان اینکه گشت ویژه به صورت ۲۴ ساعته در حال نظارت بر اماکن توزیع و نگهداری اقلام بهداشتی است، گفت: در صورت مشاهده هرگونه تخلف به شدت با متخلفان و گرانفروشان برخورد خواهیم کرد.

اقلام بهداشتی در خانه های بهداشت توزیع می شوند

به گفته رییس اتحادیه صنف فروشندگان لوازم آرایشی، بهداشتی و تجهیزات پزشکی کرمانشاه کارخانه های تولید این مواد دیگر فروش آزاد ندارند و قرار است تمام تولیداتشان را در اختیار وزارت بهداشت قرار دهند.

«علی مرادی» در گفت و گو با ایرنا  تاکید کرد: این تفکر که فروشگاه های ما محصولات بهداشتی نظیر ماسک و ژل ضد عفونی کنند دارند اما به مردم نمی دهند واقعا اشتباه است و دلیل واقعی آن ممانعت وزارت بهداشت از عرضه بازار آزاد این مواد است چرا که ظاهرا قرار است از طریق شبکه بهداشت توزیع شوند.

به گفته وی، شهر کرمانشاه حدود ۶۰۰ مغازه آرایشی، بهداشتی و کالاهای پزشکی دارد که ۵۰۰ مغاره مربوط به محصولات آرایشی، بهداشتی و ۱۰۰ مغازه نیز مربوط به کالاهای پزشکی است.

اقلام بهداشتی در بازار توزیع ‌شود

استاندار کرمانشاه نیز در روزهای گذشته خواهان تامین اقلام بهداشتی مورد نیاز مردم در بازار شد.

«هوشنگ بازوند» تاکید کرد: دانشگاه علوم پزشکی و سازمان صنعت و معدن از طریق راهکارهایی که می دانند این اقلام را به سرعت تهیه و در دارخانه های استان توزیع کنند.

۴۰۰ هزار ماسک سه لایه در راه کرمانشاه

با این حال دکتر تورج شیرزادیان دبیر نظارت بر تجهیزات پزشکی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه نیز در گفت و گو با ایرنا از سفارش تهیه ۴۰۰ هزار عدد ماسک سه لایه به یکی از تولیدکنندگان خبر داد و گفت: این سفارش ظرف ۲ روز آینده در اختیار دانشگاه علوم پزشکی قرار خواهد گرفت تا مردم برای استفاده از ماسک نگرانی نداشته باشند.

آنچنان که شیرزادیان بیان داشت: ۱۵ تولید کننده ماسک سه لایه و جراحی در سطح کشور وجود دارد که روزانه یک میلیون و ۵۰۰ هزار عدد ماسک را تولید می‌کنند و پاسخگوی نیازهای مردم است بر همین مبنا نباید کمبودی وجود داشته باشد.

ماسک ناجی نیست

اینکه استفاده صرف از ماسک می تواند ناجی مردم از ابتلا به کرونا تلقی شود، باوری نادرست بوده و فقط هزینه ها را بیشتر و جیب سودجویان را پرخواهد کرد.

پزشکان و متخصصان علم پزشکی به مردم اطمینان می دهند که خطر ابتلا به کرونا به مراتب کمتر از سایر انواع آنفلوآنزا و بیماری ها بوده اما ترس و اضطراب از این بیماری سبب شده تا مردم برای تهیه ماسک به داروخانه ها و مراکز عرضه لوازم پزشکی روی آورند.

با اینکه احساس ترس در مقابل این بیماری شوکی بزرگ به جامعه وارد کرده و مردم را به خرید لوازم پزشکی واداشته اما کارشناسان علم پزشکی این همه تقاضا را باوری اشتباه و نادرست تلقی می کنند هر چند که بر رعایت نظافت شخصی و اجتماعی تاکید دارند.

یک متخصص بیماری های عفونی با بیان اینکه مردم می توانند در صورت نبود مواد ضدعفونی نیز می توانند از خود در برابر ویروس کرونا محافظت کنند، گفت: استفاده از ماسک به منظور جلوگیری از کرونا چندان ضروری نیست و حتی به دلیل اینکه تماس دست با صورت را افزایش می دهد می تواند منجر به بروز بیماری شود.

«مهسا پروری منش» توضیح داد: استفاده از ماسک توسط افراد بیمار ضروری است و افراد سالم می توانند با حفظ فاصله ۲ متری با افراد مشکوک سلامت خود را حفظ کنند.

وی با تاکید بر اینکه ویروس کرونا تا ۹ روز می تواند بر روی سطوح باقی بماند، گفت: بسیاری ضروری است که افراد پس از حضور در امکان عمومی لمس اشیا صورت خود را لمس نکنند و مدام دست های خود را با آب و صابون بشورند.

این پزشک متخصص بیماری های عفونی توضیح داد: افراد در صورت در دسترس نبودن مواد ضدعفونی می توانند با استفاده از محلول ۷۰ درصد الکل اقدام به ضد عفونی سطوح و اشیا کنند.

بر اساس اعلام وزارت بهداشت درمان آموزش پزشکی تاکنون ۹۵ نفر در ۱۳ استان ایران به ویروس کرونا مبتلا شده که ۱۵ نفر آنان نیز جان باخته‌ اند.

بیماری جدید کرونا با نام «کووید-۱۹» از اوایل ماه دسامبر سال گذشته میلادی (دی ماه) در استان هوبی چین شیوع یافت و تاکنون ۷۵ هزار نفر را در این کشور مبتلا کرده و جان ۲ هزار و ۶۶۳ تن را گرفته است.

این ویروس دوره نهفته به نسبت طولانی از چند روز تا ۲ هفته دارد و همین امر موجب شده‌ تا زمانی که علایمی چون تب و تنگی نفس در مبتلایان بروز نکند، از آن آگاهی پیدا نکنند و ضرورتی برای رفتن به بیمارستان نبینند.

تاکنون ۶ نمونه از ویروس کرونا در جهان کشف شده و با این مورد آخر، تعداد آنها به هفت مورد رسیده‌ است؛ این ویروس جزو خانواده بزرگی از ویروس‌هاست که از سرماخوردگی معمولی تا عامل بیماری سارس را شامل می‌شود؛ این ویروس در معمولی‌ترین حالت باعث سرماخوردگی می‌شود و نشانه‌های ابتلا به آن در انسان تب، سرفه و تنگی نفس است.

کرونا مثل سایر ویروس‌های تنفسی است که در افراد دارای نقص ایمنی مانند بیماران دیابتی، دیالیزی و دارای بیماری‌های خود ایمن می‌تواند خطرناک باشد و مرگ‌ و میر آن تاکنون بیشتر از سه درصد مبتلایان نیست.

از همین بیماری‌های تنفسی در جامعه ما وجود دارد و آنفلوآنزا مثال واضح آن است؛ ویروس‌هایی مثل RSV یا بیماری‌های باکتریایی که همچون کرونا قابلیت انتقال از طریق هوا را دارد، مدت‌هاست که در ایران کنترل می‌شود؛ بنابراین نباید با ترس و وحشت نسبت به کرونا نگاه شود.