در این آمار که از سوی روابط عمومی دانشکده علوم پزشکی ساوه در اختیار ایرنا قرار گرفت، همچنین مجموع بیماران مشکوک از ابتدای ورود کرونا به این شهرستان تاکنون ۷۰ نفر اعلام شد.
بر همین اساس اکنون ۳۴ نفر مشکوک به کرونا در اتاق های ایزوله بستری هستند و ۳۳ نفر نیز از بخش مراقبت های ویژه کرونا به بخش های عادی بیمارستان های مدرس، حضرت فاطمه (س) ساوه و آسیابک زرندیه منتقل شده اند.
همانند سایر مناطق کشور که با کرونا درگیر هستند و موارد مثبت ابتلا در آنها نیز به تایید رسیده است، مردم ساوه نیز در رویکرد با کرونا دیدگاه، رفتار و واکنش های متفاوتی دارند.
بی تفاوتی به کرونا یا سرگردانی برای ماسک؟
با اینکه هر روز از سوی مسئولان مرتبط و رسانه های صوتی و تصویری، خبرگزاری ها و شبکه های اجتماعی به مردم توصیه اکید می شود که برای ایمن ماندن از کرونا حتی المقدور در خانه های خود بمانند و موازین بهداشتی از جمله شست و شوی مرتب دست ها و استفاده از ماسک و ژل بهداشتی را رعایت کنند اما با گذری در خیابان های شهر ساوه ظاهرا روال و ریتم زندگی همچنان عادی است و شلوغی بازار شهر و خیابان های انقلاب و پیاده راه امام نیز این موضوع را نشان می دهد.
برخی مشاهدات خبرنگار ایرنا بدین شرح است:
در مسیر ساوه به نوبران شاهد باز بودن بیشتر رستوران های بین راهی و اتراق خودرهای عبوری سبک و سنگین در این اماکن بود که نشان می دهد صاحبان این اماکن و مراجعین یا نسبت به خطر کرونا چندان جدی نیستند یا نظارت بر این اماکن آنگونه که باید، قاطع و فراگیر نیست.
در جایگاه های عرضه سوخت (بنزین و گازوئیل) نیز هر راننده خود اقدام به برداشتن نازل و سوختگیری می کند و کارگران این مراکز نیز فقط نظاره گر هستند با اینکه توصیه شده، این اقدام را کارگران انجام دهند.
شاطران بیشتر نانوائی های شهر نیز ظاهرا از کرونا خبر چندانی ندارند و نان را با همان سبک و کیفیت همیشگی و بدون استفاده از دستکش های بهداشتی و یا زدن ماسک بر دهان خود پخت و به مردم عرضه می کنند و خبری از ضدعفونی کردن میزهای عرضه نان نیست.
ماموران دستگاه های خدماتی از قبیل آب، برق و گاز بدون هیچ حفاظ بهداشتی به منازل مردم مراجعه و اقدام به قرائت کنتورها می کنند.
دست دادن یا مصافحه میان مردم همچنان رایج است و بسیاری از مردم از این اصل پیشگیرانه و مهم که بر آن تاکید بسیار می شود، غفلت می کنند.
شهروندان ساوجی از نحوه مدیریت توزیع ماسک و ژل بهداشتی در مراکز فروش شهر گلایه دارند.
در گشت و گذار شبانه ای در خیابان های شهر، با شمار زیادی از شهروندان مواجه شدیم که برای یافتن ماسک و ژل شست و شو میان داروخانه ها و مراکز عرضه تحهیزات پزشکی سرگردانند.
متصدیان برخی داروخانه های سطح شهر در میادین شهدا، مخابرات و خیابان شریعتی نیز در پاسخ به حجم بالای درخواست شهروندان برای ماسک فقط کلمه «نداریم» را بیان می کردند.
وضعیت تجهیزات پزشکی های شهر نیز بهتر از داروخانه ها نیست و آنها هم تنها پاسخی که به مردم می دهند همین جمله است؛ «ماسک نداریم»! این در حالیست که رئیس دانشکده علوم پزشکی ساوه در گفت و گویی که ظهر جمعه با خبرنگاران داشت از ورود پنج هزار عدد ماسک که با کمک خیرین از یکی از مراکز عرضه در شهر اراک تهیه شده، خبر داد و گفت: امروز این اقلام در میان شهروندان توزیع می شود ولی ظاهرا توزیع همین تعداد ماسک هم از بار روانی کمبود این کالای مصرفی کم نکرده و برخی سودجویان همچنان در حال ماهیگیری از این آب گل آلود هستند.
«ماهان» یکی از جوانان ساوجی که با موتورسیکلت حدود ساعت ۱۰ شب در میدان شهدا در پی تهیه ماسک بود، گفت: در خانه، پدر و مادربزرگ مسنی داریم که مشکل آلرژی تنفسی دارند و با شیوع کرونا نگران سلامتی شان هستیم و مراقبت اعضای خانواده از آنها بیشتر از قبل شده است به همین دلیل راهکار اصلی را زدن ماسک می دانیم.
وی اظهار داشت: معلوم نیست این همه ماسک که در خبرها اعلام می شود در ساوه توزیع شده، اکنون کجاست؟ چرا هیچ داروخانه و تجهیزات پزشکی شهر این کالا را برای عرضه ندارند؟
این شهروند ساوجی گفت: از عصر امروز در چند نوبت با موتورسیکلت خیابان های شهر و داروخانه ها را سرکشی کردم اما ظاهرا ماسک به کالایی نایاب تبدیل شده است.
خانم «متولیان» نیز از نظارت ضعیف بر روند توزیع ماسک در ساوه گلایه داشت و گفت: این همه کارخانه تولید دارو در استان مرکزی مشغول فعالیت دارند که می توانند ماسک مورد نیاز نه تنها ساوه بلکه بخش زیادی از کشور را تامین کنند ولی حکایت ما عین آن کوزه گری است که از کوزه شکسته آب می خورد!
وی گفت: روز پنحشنبه هفته گذشته به داروخانه ای برای تهیه ماسک مراجعه کردم اما گفتند که نداریم ولی در حین خروج، فردی که صورت خود را پوشانده بود، مرا صدا زد و گفت: هر نوع ماسکی که بخواهید ساده، فیلتردار و... دارم ولی وقتی قیمت های ۱۲ و ۱۵ هزار تومانی را برای هر عدد ماسک مطالبه کرد، میخکوب شدم و از خیر آن گذشتم.
این بانوی اهل ساوه افزود: چگونه است که این افراد سودجو و زالوصفت حتی از شرایط بیماری مردم هم برای پر کردن جیب خود در کمال راحتی و بدون هیچ گونه نظارت و برخوردی چنین اقدام خلافی را مرتکب می شوند؟ پس مسئولان و نهادهای نظارتی و بازرسان کجایند؟
نزدیکی ساوه به قم و نگرانی شهروندان
نکته دیگری که مردم با نگرانی از آن سخن گفتند، حضور پرشمار خودروهای پلاک قم در ساوه است که نخستین موارد با علائم مثبت ابتلا به کرونا از آنجا به سراسر کشور مخابره شد.
در یکی از فروشگاه های زنجیره ای شهر ساوه، میان چند نفر در همین رابطه بحث بود، یکی می گفت: برای همسایه روبرویی شان در یک آپارتمان از چند روز پیش چند مهمانانی از قم آمده اند که باعث نگرانی آنها شده زیرا احتمال می دهیم این افراد آلوده به ویروس کرونا باشند؛ دیگری از اتراق روزانه وانت بارهای پلاک قم حامل میوه در خیابان های ساوه به عنوان یکی از عوامل خطرساز یاد کرد و گفت: ممکن است هم راننده، هم وسیله نقلیه و هم میوه درون آنها به دلیل اینکه شبانه در قم سکونت دارند و بارگیری می شوند حامل ویروس کرونا باشند.
خلاصه شهروندان ساوجی با اینکه قرابتی دیرین با مردم قم دارند، این روزها نگران تردد بیش از حد افراد و خودروها از این شهر هستند که البته در همین راستا قرارگاه پدافند زیستی شهرستان مصوب کرد که با استقرار تیم های بهداشتی و استفاده از دستگاه های تب سنج در مبادی ورودی قم (ابتدای آزادراه - عوارضی سه راه جعفریه) نسبت به انجام تست و شناسایی موارد احتمالی و مشکوک اقدام شود و رئیس دانشکده علوم پزشکی نیز از اجرای این مصوبه به ایرنا خبر داد.
یکی از شهروندان اهل شهر جعفریه به نام آقای «غم انگیز» از توابع استان قم که در فاصله ۳۵ کیلومتری ساوه قرار دارد در تماس با خبرنگار ایرنا ساوه نگرانی های خود را از وضعیت شهر اعلام کرد و از اینکه بیمارستان ساخته شده این شهر توسط خیرین از تجهیزات خالی است و توان خدمات دهی به جمعیتی حدود ۱۵ تا ۲۰ هزار نفر را ندارد، گلایه داشت.
وی گفت: در شهر جعفریه شمار زیادی از اتباع بیگانه سکونت دارند و زندگی اغلب مردم از راه دامداری است و این شهر بر سر مسیر قم به ساوه قرار دارد که نیاز است مسئولان نگاه ویژه ای به آن داشته باشند و با تجهیز بیمارستان این شهر، گام هایی جدی برای مبارزه با کرونا و موارد احتمالی ابتلا به این ویروس بردارند.
وی گفت: جعفریه آخرین ایستگاه حوزه استان قم قبل از ورود به ساوه و در مجاروت شهر آوه است که به دلیل مسیر ترانزیتی و تردد بالای افراو و خودروها نیاز است با همکاری بین بخشی میان ساوه و قم نسبت به اتخاذ تدابیر پیشگیرانه و بهداشتی در آن اقدام شود.
کرونا در ساوه، نگرانی از سلامت کارگران
در شهرستان های ساوه و زرندیه افزون بر ۸۰۰ کارخانه و واحد تولیدی و صنعتی با اشتغال حدود ۴۰ هزار کارگر فعالیت می کنند که در موج اخیر ورود ویروس کرونا به کشور و مثبت بودن مواردی از ابتلا در این مناطق، توجه به بهداشت و افزایش سطح ایمنی و مقاومتی این قشر مولد از هر زمانی ضرورتی تر است.
دبیر خانه کارگر شهرستان های ساوه و زرندیه نسبت به سلامت و حفاظت از کارگران واحدهای صنعتی در وضعیت کنونی و شیوع ویروس کرونا نگرانی های جدی دارد.
«داود میرزایی» به ایرنا، گفت: هر روز صدها دستگاه اتوبوس و مینی بوس که اغلب آنها قدیمی و فرسوده هستند نسبت به جابجایی کارگران واحدهای صنعتی در شهر کاوه و همچنین شهرک های تابعه شهرستان زرندیه از خانه به محل کار و بالعکس اقدام می کنند و کارگران بدون هیچ حفاظی در مجاروت هم به این سفرهای کوتاه می روند که انتظار بدیهی این است نسبت به ضدعفونی درون وسایل نقلیه حامل کارگران اقدام شود.
وی همچنین رستوران کارخانه ها را از زمینه های خطرساز شیوع و ابتلای کارگران به کرونا برشمرد و گفت: بیشتر این رستوران ها دارای فضایی کوچک هستند که کارگران با فاصله بسیار نزدیک و فشرده ناهار خود را میل می کنند بنابراین انتظار داریم در این مورد نیز اقدامات بهداشتی لازم هم در مورد ضدعفونی و هم تهیه قاشق، لیوان و چنگال مخصوص هر کارگر از سوی کارفرما یا توسط خود کارگران اقدام شود.
میرزایی گفت: بسیاری از کارگران با مراجعه به خانه کارگر، ضمن انعکاس این دغدغه ها به خصوص صرف دسته جمعی غذا در رستوران کارخانه ها، خواهان تدابیری برای کاهش نگرانی ها و محافظت از سلامت این قشر زحمتکش هستند.
وی با اشاره به تصمیم مسئولان برای تعطیلی برخی مراکز آموزشی، مسابقات ورزشی و... گفت: این نسخه هرگز برای حوزه تولید و جامعه کارگری مناسب نیست زیرا تصمیم به تعطیلی مراکز صنعتی و کارخانه ها سبب می شود ویروسی مضاعف بر کرونا دامنگیر بخش تولید و اشتغال شود که شاید بتوان آن را ویروس اقتصادی عنوان کرد.
فعالیت و اقدامات پیشگیرانه از کرونا در ساوه
روزهای کرونایی ساوه، ارگان های مسئول شهر را فعال تر از قبل کرده است و شهرداری، هلال احمر، علوم پزشکی و فوریت های پزشکی همراه با سایر ارگان ها پا به پای پرستاران و پزشکان شاغل در بیمارستان ها و مراکز درمانی مشغول اجرای برنامه های مصوب قرارگاه زیستی شهرستان هستند.
جمعیت هلال احمر ساوه با استفاده از یک دستگاه محلول ساز در استخر این جمعیت اقدام به تهیه آب ژاول نموده است.
به گفته «سید لقمان حسینی» رئیس جمعیت هلال احمر ساوه روزانه سه هزار لیتر آب ژاول تولید و برای انجام ضدعفونی مراکز اداری و همچنین معابر و خیابان های شهر توزیع می شود.
وی گفت: با اینکه این اقدام از وظایف ذاتی هلال احمر نیست ولی در شرایط کنونی برای مقابله با کرونا و حفظ سلامت شهروندان وظیفه انسانی خود می دانیم که از این طریق کمک کنیم.
حسینی اظهار داشت: ارائه آب ژاول به برخی کارخانه ها و مراکز صنعتی ساوه در شهر صنعتی کاوه از دیگر اقدامات هلال احمر است و پایگاه های ما در برای توزیع این ماده فعالیت دارند.
شهرداری نیز با همکاری هلال احمر و با استفاده از ماشین های مخصوص نسبت به ضدعفونی کردن معابر شهری به خصوص خیابان های پرتردد اقدام می کند.
این نهاد مدیریت شهری همچنین نسبت به ضدعفونی کردن لوازم و دستگاه های بازی کودکان و سرویس های بهداشتی بوستان های شهر و نیز پایانه های مسافری درون و برون شهری نیز اقدام کرده است.
قرارگاه پدافند زیستی شهرستان ساوه نیز به ریاست فرماندار این شهرستان تاکنون چندین جلسه برگزار کرده و اقداماتی بازدارنده در قالب چند مصوبه را ابلاغ کرده است.
نماینده فرماندار در این قرارگاه به ایرنا، گفت: بر اساس مصوبات، شهرداری نسبت به ضدعفونی کردن تاسیسات شهری، تاکسی و اتوبوس ها و مراکز عمومی اقدام به صورت مداوم و روزانه اقدام می کند.
«کیوان گودرزی راد» افزود: همه فعالیت ورزشی و اماکن ورزشی در رشته هایی که عمومی هستند از جمله مسابقات فوتبال و فوتسال تعطیل یا در صورت برگزاری مسابقات باید بدون حضور تماشاگران باشد (در این زمینه ۲ مسابقه لیگ برتر فوتسال و لیگ دسته اول کشور بدون حضور تماشاگر برگزار شد) و اداره صنعت، معدن و تجارت نیز مکلف است برگزاری نمایشگاه فروش بهاره را تا اطلاع ثانوی ملغی کند.
به گفته او بر اساس یکی دیگر از مصوبات این ستاد، دانشکده علوم پزشکی ساوه باید برای تهیه ماسک و لوازمی مانند ژل بهداشتی و الکل از شرکتی در زرندیه که تولیدکننده این اقلام است، اقدام کند و در این زمینه با استاندار مرکزی نیز مکاتبه خواهد شد.
نماینده فرماندار در قرارگاه پدافند زیستی و ستاد پیشگیری از کرونا شهرستان ساوه گفت: تهیه پیامک های راهنما و هشداری از سوی دانشکده علوم پزشکی و ارسال آن بر روی تلفن همراه شهروندان از سوی مخابرات شهرستان نیز در دستور کار قرار خواهد گرفت.
به گفته گودرزی، بر اساس مصوبه ستاد پیشگیری ساوه برگزاری هرگونه کنسرت، همایش، اجتماعات و برنامه های عمومی تا اطلاع ثانوی در این شهرستان لغو شده است.
وی گفت: مقرر شد بیمارستان های شهید مدرس، ۱۷ شهریور و شهید چمران ساوه نیز به عنوان مراکز درمانی معین برای مداوا و ارائه خدمات لازم به مبتلایان احتمالی تعیین شده اند.
وی گفت: ادارات ساوه نیز قرار است با کارکنانی که فرزند دانش آموز دارند با نظر مساعد نسبت به اعطای مرخصی اقدام کنند و جلسات ستاد پیشگیری به صورت هر ۲ روز یکبار برگزار و روند اجرای مصوبات در آن بررسی و رصد می شود.
رئیس دانشکده علوم پزشکی ساوه نیز آخرین آمار جان باختگان کرونا در ساوه و زرندیه را سه تن که همه آنها بانوان مسن و بالای ۷۷ سال سن بودند، عنوان کرد.
به گفته «عباس نیکروش» اکنون نیز ۱۱ نفر با علائم مثبت ابتلا به کرونا در بیمارستان های ساوه تحت مراقبت های ویژه در اتاق های ایزوله قرار دارند.
وی گفت: نکته امیدبخش آن است که ۳۳ تن از افراد مشکوک به کرونا با بهبود شرایط شان به بخش های عمومی بیمارستان های مدرس و چمران ساوه و آسیابک مامونیه منتقل شده اند اما همچنان تحت مراقبت قرار دارند.
وی با اشاره به مجاروت ساوه با قم از آمادگی بالا برای مقابله و پیشگیری از کویید ۱۹ خبر داد و ضمن دعوت مردم به رعایت موازین بهداشتی، احتمال داد که دست کم تا هفته آینده شاهد پیک این بیماری باشیم.
رئیس دانشکده علوم پزشکی شهرستان ساوه گفت: برای پیشگیری و کنترل شیوع کرونا ویروس از ماهها قبل اقداماتی در سطح اطلاع رسانی، پیشگیری و بهداشت و درمان دست اجرا قرار گرفت.
وی اظهار داشت: هماهنگی های بین بخشی با سایر ادارات از جمله فرمانداری و سایر ارگان ها در کنار اقدامات داخلی دانشکده در دست پیگیری است و جلسات زیادی در این زمینه تشکیل شد.
به گفته نیکروش، اطلاع رسانی وسیعی از سوی این دانشکده در فضای مجازی و هم در رسانه های رسمی انجام شده که آثار و تبعات مناسبی از جمله افزایش حساسیت افکار عمومی نسبت به این بیماری را به همراه داشته است.
وی گفت: تلاش می کنیم در عین حال که حساسیت عمومی را افزایش می دهیم از ایجاد استرس در جامعه نیز بکاهیم و در همین راستا چتر خدمات را ارتقا داده ایم.
رئیس دانشکده علوم پزشکی ساوه در مورد کنترل مبادی ورودی و خروجی میان شهرهای ساوه و قم، اظهار داشت: نظارت و مدیریت مسافران ورودی از قم در قالب تریاژ، اطلاع رسانی و بررسی وضعیت آنها با همکاری سازمان هایی چون ناجا، هلال احمر و... در دستور کار قرار گرفته است و در این زمینه از دستگاههای تب سنج نیز استفاده می شود.
به گفته او، شهروندان باید همه اقدامات پیشگیرانه از جمله رعایت موازین بهداشتی و شست و شوی دست ها و ضدعفونی کردن منازل و محیط کار و نیز استفاده از ماسک، دستکش را رعایت کنند و با حضور نیافتن در تجمعات غیرضروری به سلامت خود و خانواده شان کمک کنند زیرا ویروس کرونا اگرچه نسبت به آنفلوآنزا قدرت مرگ و میر کمتری دارد اما می تواند به سرعت شیوع یابد.
نیکروش گفت: در نامه ای به روسای ادارات ساوه از آنها درخواست شده که نسبت به ضدعفونی کردن محیط کار و تامین سلامت همکاران و ارباب رجوع اقدام کنند و سفیر سلامت باشند.
وی در مورد اقدامات انجام شده در مراکز صنعتی ساوه، گفت: با انجمن مدیران صنایع شهرستان جلساتی با هدف توجیه و ارایه دستورالعمل های بهداشتی برگزار کردیم و قرار شد ایستگاه های تریاژ و کنترل در ورودی مراکز صنعتی برای بررسی سلامت کارگران و انجام غربالگری مستقر شود ضمن اینکه ضدعفونی کردن اتوبوس و مینی بوس های حامل کارگران و رستوران های کارخانه نیز در دستور کار قرار دارد.
نیکروش گفت: برای تهیه مواد شوینده و ضدعفونی نیز این دانشکده آمادگی دارد تا چنانچه کارخانه ای بخواهد خط تولید این مواد را راه اندازی کند، در زمینه فرایندهای اداری تسهیلگری کنیم.
احتیاط شرط عقل است
به هر حال آنچه که قابل درک است، فضای این روزهای جامعه ساوه متاثر از شیوع بیماری کرونا است و اغلب مردم با خودمحافظتی و ماندن در منازل شان و قطع ترددهای غیرضرروری مانند مسافرت و مهمانی ها، اولویت خود را تامین سلامت می دانند ولی در مقابل هم کم نیستند که با بی توجهی به هشدارها و پیامک های وزارت بهداشت و اعلان های عمومی در رسانه ها همچنان بی تفاوت هستند و همانند دوران پیش از کرونا رفتارهای فردی و اجتماعی خود را انجام می دهند که همانگونه در آغاز این گزارش عنوان شد، شلوغی و ازدحام بازار و مراکز خرید ساوه موید این مساله است.
ذکر این نکته ضروری است که قصد داشتیم با دریافت شماره تماس نزدیکان فوت شدگان و حتی افراد تحت بستری یا بهبودیافتگان کرونا در ساوه با آنها گفت و گویی داشته باشیم تا شاید روایت آنها در مورد دلایل، نحوه و مکان ابتلا و... برای مردم آموزنده و بازدارنده باشد اما به دلایلی میسر نشد اما بازنشر مطلبی از دانشکده علوم پزشکی ساوه با عنوان «روایتی از یک بیمار کرونایی؛ فرد تصادفی که از کرونای خود بی خبر بود» از قول یکی از جراحان عمومی بیمارستان مدرس برای روشنگری اذهان عمومی خالی از لطف نیست:
«به گزارش روابط عمومی دانشکده علوم پزشکی ساوه، دکتر امیر فضلعلی جراح عمومی و مدیر گروه جراحی در بیمارستان شهید مدرس ساوه به بیان روایتی از یک فرد تصادفی که از بیماری کرونای خود بی اطلاع بود پرداخت.
در روز هفتم اسفند سال ۱۳۹۸ مردی ۵۵ ساله ساکن قم که در مسیر این شهر به ساوه دچار تصادف شده بود توسط اورژانس علوم پزشکی، به بیمارستان شهید مدرس ساوه انتقال یافت و پس از اقدامات اولیه، به علت درد شدید قفسه سینه، برای گرفتن سی.تی.اسکن ارجاع داده شد.
با توجه به وضع ریه ها، به بیماری کرونا در این فرد به صورت جدی مشکوک شدیم و از آنجا که وی دچار شکستگی دنده ها و خونریزی ریه شده بود باید تحت عمل جراحی قرار می گرفت اما برای انتقال او به اتاق عمل با مشکل مواجه بودیم زیرا در صورت انتقال باعث آلودگی اتاق جراحی و سایر همکاران و بیماران می شد؛ از این رو با رعایت تمامی موازین، در اتاق CPR فرد را تحت جراحی قرار دادیم.
خوشبختانه، عمل بیمار موفقیت آمیز بود اما با توجه به مثبت بودن ابتلای وی به کرونا، در بخش قرنطینه تحت درمان قرار گرفت.»
این روایت از این رو می تواند آموزنده باشد که ممکن است افراد از وجود ویروس کرونا در بدن خود غافل باشند ولی در هر صورت مراجعه به پزشک و اطلاع از صحت و سلامت خود یک اصل مهم و بدیهی است و به قول معروف «احتیاط شرط عقل است».
کشورمان در طول تاریخ و بر اساس مستندات موجود بارها در معرض اپیدمی و همه گیر شدن بیماری های مختلف از جمله وبا، حصبه و... قرار گرفته که با دادن تلفاتی از این مراحل عبور کرده اما در عصر حاضر و با پیشرفت های دانش پزشکی و ارتقای سطح خدمات بهداشت عمومی و فردی در جامعه بدون تردید با اجرای تدابیر مراجع دولتی و حاکمیتی و همکاری مردم با رعایت موازین بهداشتی و عمل به هشدار و دستورالعمل ها، قطعا نگرانی های جامعه پایان خواهد یافت و از پیچ کرونا عبور خواهیم کرد.
گزارش از یحیی معماری