خاویر آنگل انسیناس باردم متولد یکم مارس ۱۹۶۹ میلادی در جزایر قناری، بازیگر و تهیه کننده اسپانیایی است. خاویر باردم زمانی که ۶ ساله بود، برای نخستین بار در سریال El picaro به ایفای نقش پرداخت. در ۱۹۹۲ میلادی با بازی در فیلم خامون خامون شهرت پیدا کرد. در ۲۰۰۰ میلادی و نقش آفرینی در مقابل جانی دپ در فیلم پیش از آغاز شب نقطه عطف این بازیگر به شمار می رود. خاویر باردم برای بازی در این فیلم پنج بار نامزد جوایز متعدد از جمله نامزد جایزه اسکار بهترین بازیگر نقش اصلی مرد شد.
به طور کلی و تاکنون خاویر باردم برنده ۱۰۲ جایزه شده و ۸۵ عنوان نامزدی به دست آورده است. از این میان سه مرتبه در ۲۰۰۱، ۲۰۰۵ و ۲۰۰۹ میلادی برای فیلم های پیش از آغاز شب، دریای درون و ویکی کریستینا بارسلونا نامزد جایزه گلدن گلوب و در ۲۰۰۸ میلادی برای فیلم جایی برای پیرمردها نیست برنده جایزه گلدن گلوب شد.
همچنین در سال های ۲۰۰۱ و ۲۰۱۱ میلادی با بازی در فیلم های پیش از آغاز شب و بیوتیفول نامزد جایزه اسکار و در ۲۰۰۸ میلادی با فیلم جایی برای پیرمردها نیست برنده جایزه اسکار بهترین بازیگر نقش مکمل مرد شد.
زندگی نامه خاویر باردم
خاویر در جزایر قناری به دنیا آمد. مادر وی پیلار باردم، یک بازیگر و پدرش خوزه کارلوس انسیناس یک تاجر بود. والدین باردم اندکی پس از تولد وی از یکدیگر جدا شدند. مادرش، وی را به تنهایی بزرگ کرد. باردم از نسل یک خانواده سینمایی است. پدربزرگش رافائل باردم و مادربزرگش متیلده مونیوس سامپدرو هر ۲ از پیشروان سینمای اسپانیا بودند. برادر و خواهر وی، کارلوس و مونیکا، نیز بازیگر هستند. باردم به وسیله مادربزرگش طبق تعلیمات کاتولیکی پرورش یافت. خانواده او همچنین دستی هم در سیاست داشتند؛ دایی او، خوان آنتونیو، به خاطر فیلمهای ضد فاشیستی توسط ژنرال فرانکو به زندان افکنده شد.
وی در کودکی در محیطی هنری پرورش یافت و بیشتر اوقات خود را در تئاترها یا صحنههای فیلمبرداری به سر میبرد. باوجود پیش زمینه خانوادگی غنی اش، باردم گمان نمیکرد که بخواهد در این پیشه خانوادگی، یعنی سینما، کار کند. در واقع علاقه نخستین او نقاشی بود. او به مدت ۴ سال برای تحصیل نقاشی در مادرید زندگی کرد. برای تأمین مخارج تحصیل در رشته نقاشی، شروع به بازی در نقش های کوتاه کرد اما پس از مدتی به این دلیل که خود را نقاش خوبی نمیدانست، رشته نقاشی را رها کرد و به بازی در نقش های کوتاه ادامه داد.
علاقه مندی ها و ویژگی های ظاهری خاویر باردم
خاویر باردم ظاهر بسیار خشنی دارد. او ۱۸۱ سانتی متر قد دارد، هیکلش عضلانی است. وی از جوانی عضلات خود را حفظ کرده است و در کنار تحصیل در هنرستان در تیم راگبی هم بازی میکرد و حتی به تیم ملی اسپانیا هم وارد شد و در چندین مسابقات بین المللی حضور داشت.
برخی از مخاطبان این پرسش را میپرسند: چه بر سر بینی این بازیگر آمده؟ آیا ظاهر طبیعیاش چنین است با بینیاش شکسته؟ او در مصاحبهها گفته که بینیاش در یک دعوا شکست. این اتفاق در سالهای دهه ۹۰ میلادی رخ داد که حرفه بازیگری خود را تازه آغاز کرده بود.
او در هالیوود بدل دارد. یکی از بدلهای او جفری دین مورگان آمریکایی است. وی به دلیل بازی در سریالهای بخش فوریتهای پزشکی، آناتومی گری و مردگان متحرک به شهرت رسید. بدل دیگر او رابرت داونی جی آر است که اگرچه کاملاً شبیه او نیست اما در برخی تصاویر شباهتهای بسیاری میان آنها دیده میشود.
خاویر باردم و اصغر فرهادی
پس از کسب موفقیت های جهانی اصغر فرهادی، این فیلمساز اسکاری به سراغ زوج معروف سینمای جهان یعنی خاویر باردم و همسرش پنه لوپه کروز رفت تا در جدیدترین پروژه سینمایی خود در اسپانیا از آن ها استفاده کند. باردم در گفتوگو با خبرگزاری فرانسه با اشاره به تصمیم شجاعانه اصغر فرهادی برای ساخت فیلم به زبانی که آن را نمیداند، گفت: با دیدن فیلم گذشته متوجه شدم که او توانایی انجام این کار را به خوبی دارد. فیلم فرهادی با فیلم ویکی کریستینا بارسلونا که در اسپانیا بازی کردم، متفاوت است. فیلم وودی آلن درباره کلیشهها و چیزهایی است که گردشگران خارجی در پی آن هستند و برای آن به بارسلون میروند اما فیلم فرهادی چیز متفاوتی است. فرهادی بسیار واقعگراست و رنگ و بوی اسپانیا را دارد. در آن به این کشور، شهر و مردمانش باور دارم.
او با اشاره به اینکه همراه با پنهلوپه کروز توضیحاتی درباره زبان و پیچیدگی جملههای اسپانیایی به فرهادی داده اظهار کرد: خود او از پیش چیزهای زیادی میدانست و این فیلم ۹۹ درصد فیلم او و با تمام عناصر یک فیلم فرهادی است. داستانهای فیلم فرهادی درباره افراد بسیار خوب و سادهای است که در شرایط بسیار دشوار و متناقض قرار گرفتهاند اما در این فیلم جدید، وجه هیجانی و تعلیق فیلم است که موجب میشود، بخواهید بدانید چه چیزی در حال روی دادن است که شما را روی صندلیتان میخکوب میکند.
خاویر باردم؛ از اعتراض به کشتار رژیم صیهونیستی تا لیست سیاه هالیوود
خاویر باردم و پنلوپه کروز، به واسطه مواضع صریحشان در برابر حملات رژیم صهیونیستی به مردم غزه در لیست سیاه هالیوود قرار گرفتند تا علت عقبنشینی برخی دیگر نظیر ریحانا از موضعشان در حمایت از مردم غزه و سکوت دیگران در قبال کشتار ساکنان بزرگترین زندان جهان بیش از پیش معنا یابد به طوری که شدیدترین انتقادات به جنایات رژیم صهیونیستی از طرف خاویر باردم منتشر شد؛ برنده جایزه اسکار برای بازی در جایی برای پیرمردها نیست که به کمپین راه افتاده توسط اصغر فرهادی با نام کشتار همنوعان خود را متوقف کنید پیوسته بود، در نامهای نوشت: در اتفاقات وحشتناکی که هماکنون در غزه میافتد، جایی برای بیطرفی و فاصله گرفتن نیست. این یک جنگ اشغالگرانه و کشتار علیه مردمی است که هیچ وسیلهای برای دفاع ندارند و در یک منطقه محدود حبس شدهاند؛ بدون اینکه آب، بیمارستان یا آمبولانسی باشد. در این جنگ، کودکان هدف قرار میگیرند، به این بهانه که تروریست هستند. واقعا درک این موضوع سخت و توجیه آن ناممکن است. این شرمآور است که کشورهای غربی، اجازه چنین نسلکشی را میدهند. من نمیتوانم این وحشیگری را درک کنم که حتی خشنتر و غیرقابل فهمتر از همه رخدادهای تلخی است که مردم یهود در گذشته متحمل شدهاند. فقط اتحادهای ژئوپولیتیک و ماسک ریاکارانه تجارت ـ مثلا فروش تسلیحات ـ میتواند موضع شرمآور آمریکا، اتحادیه اروپا و اسپانیا را توصیف کند.
پس از این نامه، گروهی از هنرمندان اسپانیا در نامهای سرگشاده که نخست در روزنامههای اسپانیایی منتشر شد ـ حملات رژیم صهیونیستی به نوار غزه را نسل کشیخواندند و آن را محکوم کردند؛ بیانیهای که البته لحنش به مراتب آرامتر از نامه شدیداللحن خاویر باردم بود اما با واکنش مشابهی همراه شد.
فشارها به سرعت پیرامون این بازیگران افزایش یافت تا این ۲ مجبور به عقب نشینی شوند و بیانیههایی جداگانه صادر کنند. خاویر باردم در بخشی از بیانیه خود نوشته است: امضای من صرفا به معنای درخواست برای صلح بود. ویرانگری و نفرت صرفا نفرت و ویرانی بیشتر تولید خواهد کرد... من در حالی که منتقد واکنش ارتش اسرائیل بودم، احترام زیادی برای مردم اسرائیل قائلم و بابت خسارتهایی که برایشان رخ داده، عمیقا همدردی میکنم. من و نیز همسرم [پنه لوپه کروز] اکنون از سوی عدهای متهم به داشتن احساسات ضدیهودی شدهایم. ما همان قدر از یهودستیزی متنفریم که از عوارض وحشتناک و دردناک جنگ.