تاریخ انتشار: ۱۰ اسفند ۱۳۹۸ - ۰۷:۴۲

مشهد- ایرنا- همزمان با شیوع مطرح شدن بیماری کرونا در کشور بسیاری از فعالیتهای جاری و روزمره تحت تاثیر آن و اقدامات پیشگیرانه از شیوع بیماری‌ای قرار گرفت که خراسان رضوی نیز از آن بی‌نصیب نماند.

نخستین مورد بیماری کرونا دی ماه گذشته در استان هووی کشور پهناور چین شناسایی شد و از آن نقطه این بیماری به دیگر کشورهای جهان سرایت کرد. این ویروس نوظهور که فعلا واکسن و درمانی برای آن موجود نیست تاکنون ۸۳ هزار و ۳۷۹ نفر را در سطح جهان مبتلا کرده و جان ۲ هزار و ۸۵۸ نفر را گرفته است

با این وجود باید تاکید کرد که تاکنون از میان این جمعیت مبتلا به ویروس کرونا در جهان ۳۶ هزار و ۵۳۳ نفر بهبود یافته‌ و دوره دست و پنجه نرم کردن با ویروس کرونا را با موفقیت و سلامتی پشت سرگذاشته‌اند. 
ویروس عامل بیماری کرونا پس از آنکه به سرعت در کشورهای کره جنوبی، ویتنام، ژاپن، تایلند، ایتالیا، هلند، آلمان و آمریکا شیوع یافت، چند روزی است که ایران را نیز درگیر کرده است.

گرچه مسوولان و دست‌اندرکاران بهداشت و سلامت در کشورمان از همان ابتدا مشغول اقدامات پیشگیرانه برای مقابله با شیوع "ویروس کویید ۱۹" شده‌اند اما ماهیت این بیماری و ویژگی دوران نهفتگی ویروس بگونه‌ای است که وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اخیرا اعلام کرد شیب نمودار ابتلا به کرونا در ایران ظرف روزهای آینده صعودی خواهد بود.
در ایران طبق اعلام آخرین آمار رسمی وزارت بهداشت تاکنون ۲۴ استان درگیر کروناه شده‌اند. تعداد مبتلایان به این ویروس در سطح کشور تاکنون ۲۴۷ نفر، شمار جانباختگان آن ۲۶ نفر و همچنین تعداد افرادی که دوره دست و پنجه نرم کردن با ویروس کرونا را با موفقیت و سلامتی پشت سرگذاشته‌ و بهبود یافته‌اند ۵۴ نفر اعلام شده است.
آمار مبتلایان در خراسان رضوی نیز تا امروز دهم اسفند ماه ۲ نفر اعلام شده است. همچنین بنا بر اعلام معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد تاکنون ۹۴ مورد مشکوک به ویروس کرونا در بیمارستانهای زیر پوشش این دانشگاه در خراسان رضوی بستری شده‌اند اما بر اساس آزمایشهای طبی هیچ مورد مثبتی از ابتلا به "ویروس کویید ۱۹" عامل بیماری کرونا در کلانشهر مشهد گزارش نشده است. 
با توجه به اهمیت پیشگیری از شیوع بیماری کرونا، روز چهارم اسفند ماه جاری نشست پیشگیری و مقابله با ویروس کرونا در استانداری خراسان رضوی با حضور مسوولان مرتبط برگزار و برنامه‌ریزی‌ لازم انجام شد.

این ستاد تاکنون ۱۰ نشست برگزار کرده است. بنا بر اعلام معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری خراسان رضوی در دهمین نشست ستاد پیشگیری و مقابله با ویروس کرونا در خراسان رضوی مصوب شد برای مهار این بیماری تمام امکانات موجود استان در زمینه تدارکات، نیروی انسانی و ظرفیت دستگاهها در خدمت دانشگاه علوم پزشکی مشهد قرار ‌گیرد.
حسن جعفری افزود: دانشگاه علوم پزشکی مشهد باید تمام نیازمندی‌های خود را به ستاد پیشگیری و مقابله با ویروس کرونا اعلام کند و  در این راستا تمام دستگاه‌ها موظفند امکانات مذکور را در اختیار کمیته پشتیبانی ستاد مقابله با ویروس کرونا قرار دهند و این ستاد نیز بلافاصله آنها را در اختیار دانشگاه علوم پزشکی قرار خواهد داد.
وی ادامه داد: دستگاههای نظامی، امنیتی و انتظامی خراسان رضوی نیز برای تامین و در اختیار قرار دادن تجهیزات مورد نیاز ستاد کرونا اعلام آمادگی کرده اند.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری خراسان رضوی گفت: به دلیل اهمیت موضوع سلامت مردم، هشت کمیته در ستاد مذکور در خراسان رضوی تشکیل شده است که مسوولان کمیته‌ها احکام خود را دریافت کرده اند و برنامه‌های خود را رصد و پیگیری می‌کنند.


تعطیلی مراکز مختلف و لغو مراسم مذهبی
تعطیلی مدارس، دانشگاهها و مهدکودک‌ها در خراسان رضوی از اولین مصوبات ستاد پیشگیری از شیوع کرونا در استان بود که چهارم اسفند ماه اعلام و تعطیلی مدارس و دانشگاه ها تا پایان هفته اعلام شد و پس از آن کتابخانه‌های عمومی و مدارس حوزه عملیه خراسان نیز تعطیل شد.
به‌منظور پیشگیری از شیوع ویروس کرونا با تصمیم اداره کل ورزش و جوانان خراسان رضوی، فعالیت باشگاه‌های خصوصی و دولتی این استان هم تا ۱۵ اسفند تعطیل شد و مسابقات لیگ برتر نیز بدون حضور تماشاچی برگزار شد، تئاتر و سینما نیز تعطیل شد، جمعه بازارها نیز در شهرهای مختلف به منظور جلوگیری از شیوع ویروس کرونا در این هفته برپا نشد.

همچنین بنا به اعلام اداره کل تبلیغات اسلامی خراسان رضوی مراسم معنوی اعتکاف رجبیه در این استان با هدف پیشگیری از شیوع ویروس کرونا انجام نمی‌شود اما مراسم اعتکاف دهه پایانی ماه رمضان در اردیبهشت ماه سال آینده در مساجد خراسان رضوی و مسجد گوهرشاد در جوار بارگاه منور رضوی برگزار خواهد شد.
نماز جمعه این هفته نیز در استان برگزار نشد و این تصمیم پنجشنبه گذشته توسط مسوول دفتر نمایندگی شورای سیاستگذاری ائمه جمعه خراسان رضوی اعلام شد که طبق آن با هماهنگی و مشورت مسوولان استانی به منظور پیشگیری از شیوع ویروس کرونا و حفظ جان نمازگزاران، نماز جمعه نهم اسفند در هیچ یک از شهرستان‌های خراسان رضوی برگزار نشد.


اقدامات پیشگیرانه
به گفته پزشکان، همه گیری این ویروس سه تا پنج برابر بیشتر از آنفلوآنزاست و سرفه‌های خشک و تب از علائم ابتلا به کرونا ویروس است.

رعایت بهداشت فردی، کاهش مراودات و رفت و آمدها، پرهیز از سفرهای غیر ضروری، لغو اجتماعات و استفاده از عینک و ماسک از تنها راه‌های کنترل این بیماری است.
طی هفته گذشته شهرهای مختلف استان نیز ضد عفونی اماکن عمومی و وسائل نقلیه عمومی را در دستور قرار دادند و در مشهد نیز ضد عفونی کردن ناوگان حمل و نقل عمومی اتوبوسرانی و قطارشهری و ناوگان تاکسیرانی در یک و گاهی دو و چند نوبت در روز انجام می‌شود و برای ناوگان تاکسیرانی و حمل بار درون شهری نیز دستورالعمل لازم در زمینه استریل این ناوگان ابلاغ شده است.
طبق اعلام شهرداری، استریل و نظافت تمام اماکن عمومی شهرداری نظیر گرمخانه‌ها و بوستان‌ها نیز به صورت مرتب انجام می‌شود.
عملیات ضدعفونی در خوابگاه‌های دانشجویی، مدارس، مهدکودک‌ها و کتابخانه‌های عمومی نیز در این هفته انجام شده و ادامه آن در دستور کار نهادهای مرتبط است.
همچنین به منظور حفظ سلامت زائران، اماکن متبرکه حرم مطهر رضوی شامل رواق‌ها و صحن‌ها و تمام مکان‌هایی که زائران در آن رفت و آمد دارند به طور مداوم توسط خدمه ضدعفونی ‌می‌شود.
شست و شوی کف رواق ها و صحن‌ها با مواد ضدعفونی کننده و ضدعفونی کردن جاکتابی‌ها و جامهری‌ها در طول روز به دفعات مختلف انجام می‌گیرد و برای ضدعفونی کردن هوا نیز روزانه چندین مرتبه اسپند سوزانده می‌شود.
در مجموع مردم خراسان یک هفته را با اضطراب از شیوع ویروس کرونا پشت سر گذاشتند و بنا به گفته معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری خراسان رضوی تمامی امکانات، نیروی انسانی و توان استان برای مقابله با ویروس کرونا بسیج شده‌ است و بحث برگزاری، مدیریت و یا تعطیلی نمایشگاه‌های فصلی، همایش‌ها، اجلاس‌ها، اعتکاف، نماز جمعه، تعطیلی و کاهش ساعت کار ادارات در جلسات شورای مبارزه و پیشگیری از شیوع ویروس کرونای استان مطرح شده و از طریق مرکز در حال پیگیری است و تصمیمات جدید نیز اعلام خواهد شد.