خبرگزاری رویترز بامداد شنبه در تارنمای رسمی خود نوشت دو مقام آگاه آمریکایی گفتهاند دیدار سران اتحادیه کشورهای آسیای جنوب شرقی (آسهآن) با دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا که قرار بود 14 مارس (24 اسفندماه) در لاسوگاس برگزار شود، قرار است به دلیل شیوع بیماری کرونا به تعویق بیافتد.
رویترز اشارهای به تاریخ بعدی برگزاری این دیدار نکرده است.
ترامپ در آبانماه که به دلیل سرگرم بودن به فعالیتهای انتخاباتی و مخمصه استیضاح، در اجلاس رهبران «آسه آن» در بانکوک شرکت نکرده بود، برای جبران این فرصت از دست رفته، رهبران این نهاد آسیایی را برای نشستی ویژه به آمریکا دعوت کرد.
«رابرت اوبراین» (Robert O’Brien) مشاور امنیت ملی ترامپ به نمایندگی از وی در نشست بانکوک شرکت کرد و دعوتنامه رسمی رییس جمهوری آمریکا را در جمع رهبران آسهآن خواند.
سال گذشته مایک پنس معاون رییس جمهوری آمریکا دراین نشست حضور یافت، اما امسال علاوه بر اوبرین، «ویلبر راس» (Wilbur Ross) وزیر بازرگانی ایالات متحده نیز در نشست آسهآن در بانکوک تایلند شرکت داشت.
سی و پنجمین اجلاس سران اتحادیه جنوب شرق آسیا موسوم به آسهآن از سوم نوامبر (۱۲ آبانماه) در بانکوک پایتخت تایلند که امسال هدایت این بلوک را برعهده داشت، آغاز شد و تا روز پنجم نوامبر (۱۴ آبان ماه) با موضوع پیشبرد مشارکت برای رشد پایدار ادامه داشت.
عدم حضور ترامپ در این اجلاس برای دومین سال پیاپی اتفاق افتاد و سبب شد برخی دیپلماتهای آسیایی و ناظران منطقه با توجه به کنار کشیدن وی از توافقنامه ترانس پاسفیک در سال ۲۰۱۷، در مورد بیمسئولیتی بیشتر آمریکا در قبال تعهدات بینالمللی هشدار دهند.
واشنگتن در دو سال اخیر از کشورهای دهگانه این اتحادیه خواسته است به طور مستقیم با نفوذ قدرت نظامی و اقتصادی چین در منطقه مقابله کنند. این پیام در حالی به کشورهای جنوب شرق آسیا داده شده که حضور نیافتن ترامپ یا وزیر خارجهاش در اجلاس سران در بانکوک، اعتماد این کشورها به واشنگتن برای مقابله با مشکلات منطقه را به چالش کشید.
مالزی، اندونزی، سنگاپور، فیلیپین، برونئی، میانمار، کامبوج، لائوس، ویتنام و تایلند اعضای دهگانه آسهآن را تشکیل میدهند که از سال ۱۹۶۷ تشکیل شده و این کشورها در بیش از نیم قرن اخیر عمدتاً با ارزهای رایج بینالمللی معاملات تجاری گسترده درونمنطقهای را انجام دادهاند.
جنوب شرق آسیا با جمعیتی افزون بر ۶۵۰ میلیون نفر یکی از بازارهای مهم و بالقوه جهانی محسوب می شود.