اجتماع در بزرگداشت نمتسوف معاون نخست وزیر روسیه در دهه ۹۰ میلادی ظهر امروز شنبه در حالی در مسکو برگزار شد که دولت مجوز حضور ۳۰ هزار نفر را به مخالفان داده بود.
بر اساس اطلاعات رادیو اکو مسکو که خواستار نزدیکی روسیه به غرب است، در تظاهرات امروز در پایتخت روسیه حدود ۲۲ هزار نفر شرکت کردند.
با این وجود پلیس مسکو اعلام کرده تنها هشت هزار نفر در این تجمع حضور داشتند.
به گزارش خبرنگار ایرنا در مسکو، شرکت کنندگان در تظاهرات پلاکاردهایی با مضامین همچون «سفارش دهنده قتل نمتسوف باید زندانی شود» و «تبلیغات را باور نمی کنیم» و «مبارزه کن یا بمیر» در دست داشتند.
نمتسوف سرشناسترین مخالف پوتین، پنج سال پیش در چنین روزی توسط افراد ناشناس در نزدکی کاخ کرملین ترور شد.
نزدیک به پنج سال است که طرفداران او هر روز تعداد زیادی گل در محلی که ترور شد قرار میدهند مساله ای که نشان میدهد برخی حاضرند هزینههای هنگفتی برای زنده نگه داشتن یاد یهودی مخالف پوتین بپردازند.
اخبار رسیده رسمی از سن پترزبورگ که روسها آن را پایتخت فرهنگی می خوانند حاکی است که در تظاهرات امروز در بزرگداشت نمتسوف حدود یکهزار نفر شرکت کردند.
در یکاترینبورگ شهر بزرگ دیگر روسیه در منطقه اورال این کشور نیز حدود ۳۰۰ نفر در مراسم خیابانی برای بزرگداشت نمتسوف شرکت کردند.
تظاهرات مشابهی برای بزرگداشت پنجمین سالگرد قتل نمتسوف در چندین شهر دیگر روسیه ازجمله وارونژ و کورگان هم برگزار شد.
نمتسوف از رهبران لیبرال و غرب گرای مخالفان دولت روسیه بود.
وی سال ۱۹۹۱ پس از فروپاشی شوروی درحالی که ۳۲ سال داشت به مقام استاندار نیژنی نووگراد منصوب شد.
او سپس سال ۱۹۹۶ به مقام معاون نخست وزیری رسید و بعد هم وزیر انرژی روسیه شد تا اینکه سال ۱۹۹۸ با تغییر جریان سیاسی در روسیه و کنار رفتن او از قدرت، به مخالف دولت جدید تبدیل شد. درست در زمانی که پوتین در روسیه به قدرت رسید.
وی پس از انتخاب پوتین به مقام ریاست جمهوری، به تدریج به یکی از مخالفان سرسخت وی تبدیل شد و به عنوان رهبر حزب همبستگی به مخالفت با سیاست های کرملین در عرصه های گوناگون پرداخت.
نمتسوف که از اصلاح طلبان نسل اول روسیه بعد از فروپاشی شوروی به حساب میآمد و گرایش کاملا غربگرایانه داشت، بارها از سوی نیروهای دولتی دستگیر و روانه زندان شد.
وی حدود هفت سال پیش دست به انتشار کتابی در فضای مجازی زد و پوتین را به وابسته کردن بیش از پیش اقتصاد روسیه به انرژی و افزایش اضطراب مردم به دلیل افزایش تورم متهم کرد مسالهای که طرفداران پوتین که او را پدر ملت میدانند را بشدت خشمگین کرد.
جامعه روسیه اکنون سه برداشت از تاریخ دارند نسل اول که دوران استالین را دیده اند اگر چه معتقدند که در آن دوران خفقان حاکم بود اما مردم رفاه بیشتری داشتند چرا که حکومت تلاش میکرد همه به یک اندازه به امکانات و خدمات دسترسی داشته باشند بنابراین زندگی برای اکثریت راحتتر بود.
نسل دیگری که دوران فروپاشی و قطعی و تحقیرهای غرب را با پوست و جان خود لمس کرده است معتقد است که روسیه پوتین در بهترین دوران خود قرار دارد چرا که رییس جمهور توانسته نه تنها اعتبار از دست رفته روسیه را بازیرگرداند بلکه وضعیت اقتصادی روسیه از دهه ۹۰ که کیلومترها صف مقابل مک دونالد ایجاد میشد فاصله گرفته است و دیگر اثری از خانه های فحشا و قمارخانه ها نیست.
اکثریت نسل جوان روسیه اگر چه تمایلی به اظهارنظر سیاسی ندارند با این وجود وقتی صحبت از مسایل سیاسی میشود معتقدند که همه چیز باید تغییر کند و تکراری نشود حال چه خواهد شد آینده آن را مشخص خواهد کرد.
این دسته هم مخالفان یا رقبای سیاسی فعلی پوتین را در حد و اندازههای ریاست جمهوری روسیه نمیبینند البته چندان هم از شرایط اقتصادی که آنان را مجبور به کار و تلاش بیشتر کرده، راضی نیستند.