علی عرب نژاد روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: امسال با پوشش ۱۰۰ درصدی موالید استان تاکنون ۱۴ هزار و ۳۰۲ نوزاد بدو تولد زیرپوشش برنامه غربالگری شنوایی قرار گرفتند.
وی گفت: در نهایت از مجموع ۴۱ کودک برای ۱۸ مورد مداخلات طبی (دارویی) انجام شد و ۲۳ کودک دچار کمشنوایی، ملایم تا عمیق، شناسایی شدند و تحت مداخلات توانبخشی قرار گرفتهاند.
مدیرکل بهزیستی خراسان جنوبی با اشاره به اینکه ۲۳ کودک سمعک دریافت کردند افزود: از این تعداد ۱۹ سمعک به صورت رایگان به کودکان بیبضاعت از طریق اداره کل بهزیستی استان تحویل شده است.
وی از شناسایی ۶ کودک در مرحله کاشت حلزون خبر داد و گفت: در حال حاضر این برنامه با همکاری و تعامل تنگاتنگ دستگاههای اجرایی مانند دانشگاه علوم پزشکی بیرجند و اداره کل ثبت احوال استان در حال اجرا است.
عرب نژاد اظهار داشت: تمامی زایشگاههای استان به عنوان مراکز دائمی غربالگری شنوایی نوزادان بدو تولد فعالیت میکنند و ۱۷ دستگاه غربالگری شنوایی مجهز و پیشرفته برای اجرای برنامه در استان وجود دارد.
وی با اشاره به فعالیت ۲۰ مرکز غربالگری شنوایی نوزادان در استان خراسان جنوبی گفت: ۲۱ مجری غربالگری آموزش دیده و ۱۶ مسئول پیگیری برای شناسایی کودکان برنامه را تا حصول نتیجه درمان پیگیری میکنند.
مدیرکل بهزیستی خراسان جنوبی ادامه داد: چهار کارشناس شنوایی شناس در کلینیکهای ارزیابی شنوایی شناسی و ۱۱ نفر متخصص گوش و حلق و بینی و اطفال در استان با این برنامه همکاری دارند.
وی گفت: ۱۵ موسسه غیردولتی تحت نظارت اداره کل بهزیستی خراسان جنوبی به عنوان بخش غیردولتی و ۲ مرکز غیردولتی خانواده و کودک کمشنوا در شهرستانهای بیرجند و قاینات در این برنامه فعالیت دارند.
عرب نژاد با تاکید بر اینکه افت شنوایی از موارد شایع است بیان کرد: براساس تحقیقات متخصصان از یک هزار تولد زنده تا سه نوزاد با نوع و مقداری از افت شنوایی دائم به دنیا میآیند که در صورت ندادن تست و آزمایش نشدن به سادگی از نظرها پنهان میماند.
وی ادامه داد: در صورت شناسایی نشدن این مشکل تا قبل از ۶ ماهگی، اختلالات و تاخیر در یادگیری و کسب گفتار و زبان به وجود میآید که تبعات دیگری نیز به دنبال خواهد داشت.
مدیرکل بهزیستی خراسان جنوبی با بیان اینکه بهترین زمان طلایی برای تشخیص تا ۳ ماهگی و درمان کمشنوایی تا ۶ ماهگی است گفت: خانوادهها باید بدانند معلولیت هزینه دارد و هزینه آن فقط برعهده شخص نیست بلکه خانواده و جامعه هم در پرداخت این هزینهها سهیم هستند.
وی یادآور شد: برنامه غربالگری شنوایی با هدف کشف نقایص شنیداری و انجام مداخله زودهنگام از بدو تولد نوزادان و شیرخوران انجام میگیرد که به عنوان یک طرح ملی از نیمه دوم سال ۸۷ با پوشش هشت درصدی برای خراسان جنوبی آغاز شد و اکنون به پوشش ۱۰۰ درصدی جامعه هدف رسیده است.
عرب نژاد با بیان اینکه سه هزار و ۸۲۶ فرد ناشنوا زیرپوشش بهزیستی خراسان جنوبی هستند گفت: از ابتدای امسال ۸۰۰ میلیون ریال کمک هزینه کاشت حلزون و تعمیر وسایل آن به افراد متقاضی پشت نوبت پرداخت شده که اغلب این افراد به خاطر حساسیت سن، زیر پنج سال هستند.
وی همچنین به وحود ۲۲ نفر پشت نوبت انجام عمل کاشت حلزون در استان اشاره کرد و گفت: مبلغ کمک هزینه کاشت حلزون ۶۰ میلیون ریال و کمک هزینه تعمیر آن حداکثر ۴۰ میلیون ریال است.
مدیرکل بهزیستی خراسان جنوبی عنوان کرد: از ابتدای امسال به ۱۴۳ نفر واگذاری سمعک اولویت کودکان و دانش آموز داشتیم.
۱۲ اسفند برابر با سوم مارس روز جهانی شنوایی نام دارد.