تاریخ انتشار: ۱۲ اسفند ۱۳۹۸ - ۱۰:۱۱

بجنورد- ایرنا- این روزها که تب و تاب خانه تکانی‌ها با میدان‌داری ویروس کرونا همراه شده، استفاده از مواد شوینده نیز به اوج رسیده است، اما در لابه لای این پاکیزگی‌ها، تهدیدی خزنده برای طبیعت و محیط زیست در جریان است.

نزدیک نوروز که می شود، خانواده های ایرانی کار خانه تکانی و گردگیری را آغاز می کنند و به همین لحاظ، استفاده از مواد شوینده و ضدعفونی کننده ها هم بیشتر می شود.  

ماه پایانی امسال، با نگرانی ها از شیوع کرونا، همراه شده است.  شست و شوها در این روزها، بیش از آن که رنگ خانه تکانی نوروز داشته باشد، رنگ و بوی پیشگیری از بیماری کرونا را دارد.  

ضدعفونی در و دیوار و سطوح در منازل تا شستن فرش، حیاط و خودروها با جدیت و حساسیت در حال انجام است و البته میزان مصرف مواد شوینده و پاک کننده نیز افزایش یافته است.  

مواد شوینده با داشتن ترکیبات خاص،  به همان اندازه که می توانند خیال مردم را از پیشگیری بیماری ها، راحت کنند، می توانند برای سلامت مضر باشند.

مصرف بی‌رویه محصولات پاک‌کننده، یکی از عوامل خطرساز برای سلامت محیط زیست و منابع آب و خاک است. پساب‌های حاصل از این مواد وارد چرخه زندگی ما می‌شود و می تواند خطری برای سلامت افراد باشد.

رییس حفاظت محیط زیست شهرستان بجنورد در این باره گفت: استفاده بی رویه از شوینده ها و مواد ضدعفونی کننده، به یقین در آلودگی منابع آب و خاک تاثیرگذار است، البته در این شرایط و با ترس از شیوع بیماری کرونا، چاره ای هم نیست و مردم برای پیشگیری از این بیماری، به مصرف این مواد روی آورده اند.

محمد خالقی اظهار داشت: در شهرهایی که شبکه فاضلاب در آن راه اندازی شده، مواد شوینده به چرخه فاضلاب وارد شده و تا حدی مدیریت می شود اما در برخی شهرها که این شبکه هنوز ایجاد نشده است، این مواد وارد محیط خواهد شد.  

وی افزود: از مردم انتظار می رود برای جلوگیری از آسیب به طبیعت و محیط زیست، در حد امکان کمتر از مواد شوینده و ضدعفونی کننده استفاده کنند.  

قالیشویی‌ها از محیط زیست استعلام نمی‌گیرند 

خالقی درباره فعالیت قالی شویی ها و کارواش ها گفت: این واحدها، برای فعالیت خود از ما استعلام نمی گیرند از این رو شناسایی و نظارت بر آنها، ساده نیست.

وی تصریح کرد: اکنون واحدهای قالیشویی و کارواش، در نقاط مختلف شهرها، افزایش یافته است،  اگر این واحدها مجاب شوند که برای فعالیت، از حفاظت محیط زیست استعلام دریافت کنند، می توان بر آنها نظارت داشته و برای مدیریت پساب خروجی آنها، اقدامی کرد.

رییس حفاظت محیط زیست بجنورد خاطرنشان کرد: البته این اداره اگر گزارشی از رها شدن فاضلاب این واحدها دریافت کند، با تخلف آنان برخورد می کند.

خالقی افزود: برای مدیریت فاضلاب در روستاها در عمل کار خاصی انجام نشده است،  شرایط تصفیه اصلا وجود ندارد، فاضلاب حاصل از شست و شو،  در رودخانه و جوی آب رها می شود و به یقین سبب آلودگی آب های سطحی می شود.

 برای مدیریت فاضلاب در روستاها در عمل کار خاصی انجام نشده است،  شرایط تصفیه اصلا وجود ندارد

وی گفت: البته این آسیب ها و خطرات، در زمان نزدیک، خود را نشان نمی دهد اما به یقین در آینده شاهد تاثیرات مخرب آن خواهیم بود.

رییس حفاظت محیط زیست بجنورد افزود: در روستاها، امکان مدیریت فاضلاب تولیدی ایجاد نشده است و نیاز است شرایط پیش تصفیه و سیستم سپتیک داشته باشند اما این اقدام در هیچ روستایی انجام نمی شود.  

گریزی از مصرف مواد شوینده نیست

معاون نظارت و پایش اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی هم گفت: هیچ شکی نیست که استفاده از مواد شوینده و راه یافتن آن به منابع آب، سبب آلودگی این منابع می شود اما در  این شرایط برای پیشگیری از شیوع کرونا، چاره ای جز مصرف این مواد نیست.

حسین هراتی اظهار داشت: این روزها استفاده از مواد شوینده و ضدعفونی کننده بیشتر شده است و به یقین برای طبیعت و محیط زیست، بسیار خسارت زا است.

معاون نظارت و پایش اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی افزود: فاضلاب رها شده در طبیعت و رودها، سبب آلودگی منابع آبی می شود و در نهایت بر حیات آبزیان، پرندگان و حیوانات، که از این آب استفاده می کنند، تاثیرگذار خواهد بود.

کرنای کرونا و غفلت از طبیعت 

مدیرعامل سازمان مردم نهاد دوست داران طبیعت سبز کره زمین در خراسان شمالی هم گفت: با موضوع بیماری کرونا، شاهد هستیم که استفاده از مواد شوینده غیرمجاز، الکل و مواد ضدعفونی کننده غیرمجاز هم رواج یافته است.  

سیدحمید کشمیری اظهار داشت: شکی نیست که طبیعت با مصرف بی رویه شوینده ها، دچار خسارت می شود و به همین لحاظ از مردم انتظار می رود در کنار رعایت نکات بهداشتی،  مراقب باشند که طبیعت هم دچار خدشه نشود.  

وی افزود: باید مراقب بود که بیش از این، آب و هوا و خاک آلوده نشود، در این بوق و کرنای کرونا، توجه به سلامت طبیعت به فراموشی نرود.

باید مراقب بود که بیش از این، آب و هوا و خاک آلوده نشود، در این بوق و کرنای کرونا، توجه به سلامت طبیعت به فراموشی نرود

مدیرعامل سازمان مردم نهاد دوست داران طبیعت سبز کره زمین در خراسان شمالی افزود: سلامت طبیعت متضمن سلامت انسان است و به یقین توجه به سلامت محیط زیست، به منظور تامین سلامت انسان، دارای اهمیت است.  

بر اساس این گزارش،  مواد شوینده دومین انتخاب مردم برای پیشگیری از ابتلا به بیماری ویروسی جدید کرونا یا همان کووید ۱۹ است و در این روزها شاهد هجوم مصرف کنندگان برای تهیه این اقلام از فروشگاه‌ها و مراکز خرید هستیم.