به گزارش روز یکشنبه خبرگزاری فرانسه، دولت اتیوپی که در پروژه سد النهضه بر روی نیل که بعنوان بزرگترین منبع انرژی برق آبی در آفریقا محسوب خواهد شد با دولت مصر و سودان اختلاف دارد ، اعلام کرد که میانجیگری واشنگتن نیز برای حل اختلاف ها کار ساز نخواهد بود.
پس از ادامه دار شدن اختلاف ها میان مصر و اتیوپی بر سر این سد وزارت خزانه داری آمریکا سال گذشته برای تسهیل مذاکرات میان اتیوپی و مصر و سودان وارد عمل شد. اما اقدامات آن تاکنون نتیجه ای در برنداشته و اتیوپی پنجشنبه گذشته به نشستی که در اینباره در واشنگتن برگزار شد هیچ نماینده ای نفرستاد.
استفان منوچین وزیر خزانه داری آمریکا دیدارهایی دوجانبه را با وزاریی از مصر و سودان برگزار کرد.
خزانه داری آمریکا روز جمعه گذشته بیانیه ای صادر و اعلام کرد که به توافق متوازن و منصفانه ای دست یافته که به نفع هر سه کشور خواهد بود اما اتیوپی روز شنبه در بیانیه ای این ادعا را نپذیرفت و بر وجود برخی مسایل تاکید کرد.
پیش تر مصر، اتیوپی و سودان در بیانیه مشترکی اعلام کرده بودند که در خصوص برنامه سد النهضه که شامل جدول زمانی مراحل آبگیری سد و سازو کار مربوط به نحوه آبگیری آن در دوره های کم آبی و خشکسالی است به توافق رسیدند.
سد النهضه بر روی رود نیل آبی در کشور اتیوپی و در ۴۰ کیلومتری مرز سودان در حال ساخت است. ساخت سد به طور رسمی از سال ۲۰۱۱ آغاز شده و پیش بینیمیشود سال ۲۰۲۰ ساخت آن به پایان رسیده و تا سال ۲۰۲۲ آبگیری شود.
این سد در منطقه "بنی شانغولو" واقع در نزدیکی مرزهای سودان و در ۹۰۰ کیلومتری شمال غربی پایتخت اتیوپی، سازه ای است که قرار است بر روی رود نیل احداث شود و مصر آن را یک تهدید موجودیتی و اتیوپی یک فرصت برای جهش اقتصادی خود میداند.
از سوی دیگر این سد که در ۴۰ کیلومتری سودان احداث می شود نه تنها موجب بروز آسیب به سودان نیست بلکه خارطوم حتی برای جبران کمبود برق خود نیز به ساخت این سد امید بسته است.
البته دولت مصر و سودان نیز طرح هایی برای احداث سدهای دیگر از جمله سد "آسوان" در مصر دارند که در این مرحله بیش از هرچیز احداث سد النهضه برای دو کشور دیگر مشکل آفرین شده است. چون سهم آبی مصر از رود نیل سالانه ۵۵.۵ میلیارد متر مکعب است و در مقابل ۱۸ میلیارد متر مکعب نیز سهم آبی سودان از مجموع ۸۴ میلیارد متر مکعب مجموع آبهای رود نیل است و اکنون مصر خواهان آن است که در صورت پر شدن سد النهضه، آسیبی به سهم آبی این کشور وارد نشود.