واقعا چند صد هزار ماسک و دستکش بهداشتی چه شد و کجا رفت و آیا مگر می شود در عرض چند روز همه این ها فروخته شده باشد؟
این سخنان را زنی که از شدت خشم مستاصل شده است با صدای بلند در داروخانه ای فریاد می زند.
لیلا تبریزی می گوید: پسر ۱۴ ساله ام آسم دارد و در معرض خطر است و چگونه است که در دهها داروخانه این شهر که به همه آن ها سرزده ام، ماسک و دستکش نیست؟
در به در داروخانه ها
بعضی داروخانهها با نصب چند ورق کاغذ در پشت شیشه حجت را بر مردم تمام و خیال خود را برای پاسخگویی به شهروندان راحت کردهاند که «ماسک، دستکش و مواد ضدعفونی کننده نداریم»
او می افزاید: داروخانه ها خود را راحت کرده اند، اعلام می کنند این اقلام را نداریم، در درمانگاه ها و مراکز بهداشت هم خبری از دستکش نیست.
تعداد افرادی که در داروخانه ها به دنبال دستکش و ماسک می گردند زیاد است، اما واقعا در هیچ جایی از شهر این کالاها دیده نمی شود و مردم کلافه و سردرگم، نمی دانند چه کنند.
یکی دیگر از مراجعان به داروخانه می گوید: چطور است که در داروخانه ها این اقلام نیست اما کافی است پایت را از داروخانه بیرون بگذاری فورا با پیشنهاد فروش ماسک و دستکش و ضدعفونی کننده مواجه می شوی.
وی مدعی می شود که هر داروخانه یک دلال دارد، تا متوجه شوند که وضعیت حادی داری و مجبوری از ماسک و دستکش استفاده کنی و یا نیاز مبرم به مواد الکلی و ضدعفونی داری به سراغت می آیند و پیشنهاد فروش دستکش و ماسک می دهند.
وی می افراید: دستکش که جفتی ۵ هزار ریال بود را اکنون ۱۵ هزار ریال می فروشند و آن هم از طریق دلالان، به طوری که من خودم ۵ جفت دستکش لاتکس را ۷۰ هزار ریال خریدم آن هم با یک ساعت التماس و هر شیشه محلول ضدعفونی کننده الکلی را که نه برچسب داشت و نه هیچ چیزی دیگر به ۳۰۰ هزار ریال خریداری کردم.
وی با بیان اینکه دلال ها سر مردم کلاه هم می گذارند، افزود: محلولی که خریداری کردم بعد از چند روز ته نشین شد و معلوم نیست داخل آن چه بود و در مدتی که از آن استفاده کردم آیا تاثیری در ضدعفونی داشته است یا نه.
چشم های بسته نظارت
این شهروند منتقد با بیان اینکه مسوولان چشم خود را به روی این همه دلال بازی و بی سرو سامانی بازار بسته اند، می افزاید: نمی دانیم به کجا مراجعه کنیم، به مراکز بهداشت و حتی مرکز جامع سلامت هم سر زده ام اما هیچ خبری از این اقلام نیست.
وی ادعا کرد: در مراجعه به یکی از خانه های بهداشت بجنورد به من گفته شد قرار بود یکی از خیران ۱۵ هزار ماسک را در بجنورد توزیع کند اما چون دانشگاه علوم پزشکی بجنورد همچنان مدعی است که این استان به لحاظ کرونایی در وضعیت سفید است، این ماسک ها از استان گلستان سردرآورد.
وی با اظهار تاسف از عملکرد برخی مسوولان استان، اظهار می کند: آنان که خود نمی توانند کاری در مواجهه با بازار سیاه و دلالی ها انجام دهند مردم را از کمک دیگران هم محروم می کنند.
وی تاکید می کند: گویا یک بازرس علوم پزشکی و تعزیرات هم در بازار نیست و هرکس هر بلایی بخواهد به سر مردمی که فقط تقاضای چند ماسک و دستکش دارند، می آورد و آنوقت نمی دانیم عده ای با چه منطقی می گویند که همه چیز در کنترل است!؟
یک شهروند بجنوردی: مجبور شدم برای همسرم که بیماری خاص دارد ماسک هزار تومانی را ۴۸۰ هزار ریال بخرم
وی می گوید: فعلا که کنترل بازار در دست افرادی است که با کرونا دلالی می کنند و خیلی ها مدعی اند که دست بسیاری در دست آنها است.
یکی شهروند دیگر بجنوردی نیز می گوید: همسرم بیماری خاص دارد و در شرایط عادی هم باید از ماسک استفاده کند اما این روزها که باید بیشتر مراقب بود، ماسک پیدا نمی شود و حتی انجمن بیماران خاص هم ماسک ندارد.
او در حالی که نمی تواند بغض خود را کنترل کند، می افزاید: هر که پارتی و آشنا داشته باشد، پول داشته باشد، همه چیز به او داده می شود حتی در مکانهایی مانند بیمارستان ها و انجمن بیماران خاص، اما خدا نکند که پول و پارتی نباشد آن وقت مانند من باید علاوه بر هزینه هایی که برای بیماری بپردازم ماسک هزار تومانی را نیز باید ۴۸۰ هزار ریال بخرم و هر روز پدر و مادر باعث و بانی این شرایط را لعن و نفرین کنم.
گشتیم نبود، نگرد نیست
برای اینکه صحت و سقم این گفته ها را دریابیم کافی است سری به داروخانهها و فروشگاههای تجهیزات پزشکی بزنیم.
ماسک و دستکش و محلول ضدعفونی را در هیچ کدام از داروخانههای بجنورد نمیتوان پیدا کرد.
بعضی داروخانهها با نصب چند ورق کاغذ در پشت شیشه های داروخانه حجت را بر مردم تمام و خیال خود را برای پاسخگویی به شهروندان راحت کردهاند که «ماسک و دستکش و مواد ضدعفونی کننده نداریم».
متصدی فروش یکی از داروخانه ها وقتی با اعتراض مردم روبه رو می شود، می گوید: «مجاز به فروش ماسک نیستیم بروید و از همان هایی که فروش ماسک در داروخانه ها را ممنوع کرده اند بگیرید، بروید از مراکز دولتی تهیه کنید» و در ادامه می گوید: فقط پد الکلی داریم.
مدیر یکی دیگر از داروخانه های بجنورد هم می گوید: نداریم. همان روزهای اول هر چه در انبار داشتیم تمام شد و به ما گفتند خودمان توزیع میکنیم اما خبری نشد. اصلاً توزیع نشد که داشته باشیم.
ماسک با چند قلم کالا
مدیر یکی دیگر از داروخانه ها مدعی است که ماسکها در برخی انبارها وجود دارد، اما به خاطر برخی مسائل مالی بین شرکتهای پخش و دانشگاه علوم پزشکی استان عرضه نمیشود.
او به این موضوع هم اشاره می کند که بخشی از افزایش قیمت دستکش و ماسک به خاطر اقدام برخی شرکت های پخش است.
وی در ادامه می افزاید: شرکت ها همراه با دستکش، اقلام دیگری را هم به ما می فروشند و زمانی که با اعتراض ما مواجه می شوند میگویند قیمت دستکش را زیاد کن تا جبران شود.
مدیر یک داروخانه: ماسک در برخی انبارها وجود دارد، اما به خاطر برخی مسائل مالی بین شرکتهای پخش و دانشگاه علوم پزشکی استان عرضه نمیشود
وانفسای تخلفات
انگار کرونا دستاویزی برای خالی کردن جیب مردم شده است.
تخلفات پشت پرده زیادی رخ میدهد که خروجی آنها فشار به مردم و تهدید سلامت روان و جسم آنهاست. قیمت الکل، محلولهای ضد عفونی کننده، ماسک و دستکش در کمتر از ۲ هفته چند برابر شده و نظارتی هم بر این بازار آشفته وجود ندارد و اگر هم گفته شده این مواد به زودی توزیع و عرضه می شود، گویا سازوکاری برای عرضه مشخص نشده است.
دستکش های ۵ هزار ریالی، ۱۵ هزار ریال شده و محلول ۴۰ میلی لیتری ژل الکل ۳۰۰ هزار ریال و یک شیشه کوچک الکل که تا چند روز پیش ۵۰ هزار ریال قیمت داشت این روزها به ۲۰۰ هزار ریال رسیده است.
اگرچه گفته می شود ماسک و دستکش تاثیر چندانی در پیشگیری از ویروس کرونا ندارد اما نباید این را فراموش کرد که در این بحبوبه شیوع کرونا، وجود این اقلام در حفظ آرامش روانی مردم تاثیر دارد و آرامش فکری بیشتری را نصیب مردم می کند و اگر این اقلام باشد مردمی که نگران ویروس کرونا هستند، حس میکنند با دست خالی به جنگ ویروس نرفته اند و حداقل های بهداشتی را برای مبازره با ویروس کرونا دارند.
معاون بازرسی و نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالی در این مورد می گوید: وظیفه ما نظارت بر واحدهای صنفی و همچنین واحدهایی مانند داروخانه هاست تا در زمینه توزیع و عرضه، تخلفاتی مانند کم فروشی و گران فروشی نداشته باشند.
تخلفات پشت پرده زیادی رخ میدهد که خروجی آنها فشار به مردم و تهدید سلامت روان و جسم آنهاست
محمد کرمیان فرد می افزاید: در پی بازرسی ها و نظارت های این سازمان تا کنون ۴۲ پرونده تخلف کشف شده که ۱۲ پرونده مربوط به گرانفروشی، ۳ پرونده کم فروشی و ۳ پرونده احتکار بوده است.
وی با بیان اینکه گروه های بازرسی و نظارت این سازمان در بازرسی از داروخانه ها و صنوف عرضه کالای طب و بهداشتی، شرکت های پخش، انبارها و نانواییها ۱۶ پرونده تخلف تشکیل داده اند که شامل عناوینی مانند گرانفروشی، کم فروشی و رعایت نکردن اصول بهداشتی است.
کرمیان فر با بیان اینکه ۲۰ گشت مشترک هم با همکاری اداره کل تعزیرات حکومتی، نیروی انتظامی، اتاق اصناف و دانشگاه علوم پزشکی برای نظارت بر داروخانه ها و صنوف کالای طب و بهداشتی، شرکت های پخش و انبارها فعال شده، گفت: فعالیت این گشت ها منجر به کشف ۲ انبار احتکار اسپری ضدعفونی کننده، انواع الکل، ویتامین سی، دستکش، ماسک و تشکیل پرونده تخلف به مبلغ ۶۱۵ میلیون و ۱۲۹ هزار ریال شده است.
در چند روز گذشته و با انتشار اخبار شیوع و خطرات ویروس کرونا، اقلامی مانند ماسک، دستکش و نیز مواد ضدعفونی کننده در خراسان شمالی نایاب شده و بعضا به صورت بسیار محدود و با قیمتهایی چند برابری در اختیار متقاضیان قرار می گیرد.
استان خراسان شمالی ۸۶۳ هزار نفر جمعیت دارد که ۴۴ درصد آنان در نواحی روستایی سکونت دارند.
این استان در حدفاصل ۲ قطب زیارتی و سیاحتی مشهدالرضا (ع) و استان های شمالی کشور قرار گرفته است.
به گفته مسوولان دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، این استان از نظر ویروس کرونا همچنان در وضعیت سفید قرار دارد و البته این سفیدی، نشانه پاک بودن نیست و مردم باید بیش از گذشته به خودمراقبتی بپردازند.