کنستانتین کاساچوف رئیس کمیسیون امور بین الملل شورای فدراسیون (مجلس سنای روسیه) امروز یکشنبه گفت: ترامپ میخواهد توافقنامه آمریکا با گروه طالبان را به عنوان توافقنامه تاریخی معرفی کند هرچند که این توافق برای انتخابات تنظیم و امضا شده است.
کاساچوف به ریانووستی گفت: اگر این توافقنامه به حل مسائل متعدد افغانستان کمک کند فقط می توان از امضای آن شاد و خرسند شد.
توافق آمریکا و طالبان پس از نزدیک به دو سال و ۱۱ دور مذاکره روز شنبه دهم اسفند ماه با حضور وزیران خارجه شماری از کشورهای منطقه و جهان در دوحه توسط زلمی خلیل زاد نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان و ملاعبدالغنی برادر رئیس دفتر طالبان در پایتخت قطر امضا شد.
کاساچوف معتقد است که ترامپ میخواهد با امضای این توافقنامه به هدف مهمی برسد و به رای دهندگان امریکایی نشان دهد که نیروهای این کشور را حداقل از یک کشور خارج میکند.
وی افزود: باوجود اینکه رئیس جمهوری امریکا از مدتها پیش و بارها اعلام کرده بود که نیروهای امریکا را از چند کشور خارج میکند اما برعکس شد و نیروهای آمریکایی در کشورهای دیگر افزایش یافت.
مقام پارلمانی روس با بیان اینکه مفاد توافقنامه سوالاتی را پیش میکشد، ادامه داد: مساله البته این نیست که طالبان وعده میدهد با القاعده که هیچگاه دوستی نکرده روابط نداشته باشد. اما ممکن است این وعده طالبان را به رای دهنده آمریکایی به عنوان پیروزی دیپلماتیک معرفی کنند و چنین رویکردی چندان جدی نیست.
وی خاطرنشان کرد: آمریکا معمولا خود تصمیم می گیرد چه گروهی تروریست است و چه گروهی می خواهد به آن کشور حمله کند به این ترتیب شرایط برای اینکه وضعیت کنونی در افغانستان حفظ شود باقی می ماند اما توافقنامه ای تاریخی برای انتخابات امریکا امضا شده است.
آمریکا قصد حفظ کنترل بر ارتش افغانستان دارد
الکسی چپا معاون اول کمیسیون امور بینالملل دومای روسیه معتقد است که آمریکا با استفاده از نیروهای مسلح خود توانست بر افغانستان کنترل داشته باشد و هدف اصلی این است که بتواند این کنترل بر کشور را در شرایط خروج تدریجی نیروهای خود به ارتش افغانستان منتقل کند.
مقام پارلمانی روس با بیان اینکه هر توافقنامه صلح به مراتب بهتر از اقدامات جنگی است، افزود: اگر همه طرف ها مفاد توافقنامه را اجرا کنند بسیار خوب خواهد شد.
چپا گفت: آمریکا تلفات سنگین در افغانستان متحمل میشود اما امروز تاحدودی بر این کشور کنترل یافته که در دست نیروهای امریکایی قرار دارد.
نماینده ارشد دومای روسیه خاطرنشان کرد: اگر همه توافقها اجرا شوند توافقنامه بین طالبان و آمریکا نتایج مشخصی بدست میآورد.
چندین کشور برای میزبانی مذاکرات بین افغان آمادگی دارند
زمیر کابولوف نماینده ویژه رئیس جمهوری روسیه در امور افغانستان گفت که چندین کشور برای میزبانی مذاکرات بین افغانی آمادگی دارند که در بین انها آلمان، نروژ، ازبکستان و اندونزی قرار دارند. با این حال طالبان ترجیح می دهد مذاکرات در مسکو صورت گیرد.
کابولوف که رئیس اداره دوم آسیای وزارت خارجه روسیه است به ریانووستی گفت: اگر در افغانستان جنگ نباشد و دولت افغانستان حاکمیت بیابد با کمک جامعه جهانی می تواند بر تروریسم بین المللی و داعش غلبه بیابد که برای روسیه سودمند است.
موافقت نامه دوحه حرکت انتخاباتی ترامپ است
دمیتری سولونیکوف رئیس انستیتو توسعه حکومتی معاصر در روسیه معتقد است که موافقت نامه بین گروه طالبان و آمریکا که در دوحه امضا شده است به احتمال زیاد یک حرکت انتخاباتی ترامپ پیش از انتخابات ریاست جمهوری ماه نوامبر این کشور است.
وی با بیان اینکه این روند (خروج نیروهای امریکایی از افغانستان) ۱۴ ماه به طول می انجامد، اظهار داشت: در این وضعیت امریکا از هیچ جا خارج نخواهد شد. طالبان هم میتواند هر چیزی را وعده بدهد.
کارشناس روس گفت: کاهش نفوذ آمریکا در افغانستان واقعا به نفع طالبان است. نفوذ طالبان افزایش خواهد یافت و درآمد بیشتر و منابع انسانی بیشتر در اختیار خواهند داشت و آنها برای این هدف هر چیزی که لازم ببینند را وعده خواهند داد.