تهران- ایرنا- صنعت گردشگری در پرتگاه سقوط قرار گرفته است؛ پرتگاهی که با بیکاری میلیون‌ها نفر و خسارت‌های تریلیون‌دلاری، می‌تواند کل اقتصاد جهان را به رکود بکشاند.

«یکی از بزرگترین صنایع جهان است، ۵.۷ تریلیون دلار گردش مالی دارد و مسئول شغل ۳۱۹ میلیون نفر است. به عبارتی دیگر، تقریبا از هر ۱۰ نفر روی کره زمین، یک نفر در این صنعت کار می‌کند. حالا، هیچ بخش دیگری از اقتصاد به اندازه این صنعت به دلیل ویروس کرونا در معرض خطر قرار نگرفته است.» پایگاه خبری  سی‌ان‌ان بیزنس، چنین درباره خطر سقوط صنعت  گردشگری به دلیل شیوع ویروس کرونا می‌نویسد.  

بر اساس این گزارش، صنعت سفر تا کنون ضربه‌ بزرگی به دلیل محدودیت‌های سفر خورده اما با این وجود، لغو سفرهای تجاری و تفریحی، تنها آغاز ماجرا بوده است.  

به اعتقاد کارشناسان، ویروس کرونا بزرگترین بحران صنعت گردشگری از زمان حمله تروریسی ۱۱ سپتامبر تا کنون است.

«مارک زندی»، اقتصاددان ارشدی که در شرکت تحلیلی مودی کار می‌کند، می‌گوید: «این صنعت در لبه پرتگاه سقوط است. سریع‌ترین و مستقیم‌ترین آثار اقتصادی کرونا، روی صنعت گردشگری بوده است.» 

بر اساس گزارش سی‌ان‌ان بیزینس، ضربه کرونا به صنعت سفر، می‌تواند در صورت ادامه شیوع کرونا، به کل اقتصاد جهان آسیب جدی بزند.  

«آدام ساکس»، رئیس یک شرکت پژوهشی در حوزه صنایع می‌گوید: «مسئله بسیار حیاتی است. زمانی که اثرات کرونا را روی صنعت سفر ارزیابی می‌کنی، از هر صنعت دیگری در سراسر جهان بیشتر است. هیچ صنعت دیگری وجود ندارد که از هر ۱۰ نفر، یک نفر در آن کار کند.» 

شرکت ساکس، گزارش‌هایی را درباره گردش مالی و نرخ اشتغال صنایع مختلف تولید می‌کند. او می‌گوید: «اهمیت گردشگری به این دلیل است که صنایع مختلف دیگری را هم درگیر می‌کند، چیزهایی که ممکن است حتی به فکرتان هم نرسد. به جز ایرلاین‌ها و هتل‌ها، بخشی از خرده‌فروشی‌ها، رستوران‌ها و برخی از بخش‌های تکنولوژی نیز درگیر آن هستند.» 

کشور چین بیشتر از همه کشورها از این مسئله متضرر شده اما ماجرا فقط محدود به چین نیست. در کل آسیا، صنعت گردشگری آسیب دیده است. اما در چین، ۱۸۰ میلیون نفر پاسپورت دارند و به کشورهای مختلفی سفر می‌کنند. حالا تمام این سفرها لغو شده است.  

بخشی از این آسیب به دلیل لغو سفرهای تجاری و بخشی نیز لغو سفرهای تفریحی بوده است. شرکت‌های بزرگی همچون آمازون، سفرهای غیرضروری برای کارمندان را لغو کرده‌اند. اتحادیه جهانی کسب‌وکارهای سفر، پیمایشی را در میان ۴۰۰ کسب‌وکار مختلف انجام داده است. بر اساس این پیمایش، تقریبا نیمی از این کسب‌وکارها تمام سفرها و جلسات‌شان را لغو کرده‌اند.  

وضعیتی که اکنون پیش آمده، قابل مقایسه با اوضاع بعد از حمله تروریستی ۱۱ سپتامبر به آمریکاست. «اسکات سالومبرینو»، رئیس بخش تجاری اتحادیه جهانی کسب‌وکارهای سفر، تشبیه ۱۱ سپتامبر را به کار می‌گیرد و ادامه می‌دهد: «شیوع ویروس کرونا، وضعیت کاری بسیاری از شرکت‌ها را تغییر داده است. اگر این ماجرا به یک همه‌گیری جهانی تبدیل شود، صنعت گردشگری میلیاردها دلار از دست خواهد داد. این زیان، به کل اقتصاد جهانی انشعاب خواهد یافت.» 

مسئله تنها مربوط به سفرهای کاری و تجاری نمی‌شود. پیمایشی که در میان ۱۲۰۰ بزرگسال آمریکایی انجام شده، نشان می‌دهد که از هر ۸ نفر، فعلا یک نفر برنامه سفر خود را برای نگرانی از کرونا تغییر داده است.  

آدام ساکس، رئیس یک شرکت پژوهشی می‌گوید: «اثر کلی به این بستگی دارد که شیوع کرونا تا چه زمانی پیش خواهد رفت. بحران قبلی سلامت، همه‌گیری ویروس سارس، نشان داد به محض اینکه نشانه‌هایی از امنیت سلامت پیدا شود، مردم سفرهایشان را سر خواهد گرفت.» 

بر اساس گزارش سی‌ان‌ان بیزینس، در صورت ادامه این وضعیت میلیون‌ها نفر شغل‌شان را از دست خواهند داد. گروه‌های کم‌درآمد این صنعت بیشتر از همه در معرض خطر هستند؛ مانند کارگران هتل‌ها و گارسون‌های رستوران‌ها. از آنجایی که این کارگران مجبور می‌شوند که هزینه‌ها و مصرف‌شان را به شدت کاهش دهند، اثر این رکود در ابعاد بزرگتری کل اقتصاد جهان را درگیر خواهد کرد.  

«وون شان»، استاد کسب‌وکار در دانشگاه لویلا در کالیفرنیا می‌گوید: «کارگران کم‌درآمد سخت‌ترین ضربه را خواهند خورد. آن‌ها مجبورند که به سرعت هزینه‌هایشان را کاهش دهند. همین تاثیرات چندگانه‌ای بر کل جهان خواهد داشت.» بر اساس تحلیل این استاد دانشگاه، کاهش فعالیت‌های اقتصادی در جهان می‌تواند به اندازه یک تریلیون دلار خسارت داشته باشد.  

کارشناسان باور ندارند که آسیب صنعت گردشگری به خودی خود بتواند یک رکود جهانی ایجاد کند. اما این ویروس تاثیر گسترده‌ای بر اقتصاد جهان دارد. بازارهای مالی افت شدیدی به اندازه تریلیون‌ها دلار داشته‌اند. در زنجیره عرضه جهانی اختلال گسترده ایجاد شده است. تولیدکنندگان و خرده‌فروشان کسب‌وکارشان با اختلال جدی مواجه شده است. تولید انرژی و قیمت آن به دلیل کاهش مصرف، افت کرده است. سی‌ان‌ان بیزنس می‌نویسد: «این‌ها همه در کنار هم با آسیب گسترده صنعت سفر، می‌تواند اقتصاد جهان را به رکود بکشاند.»