در انگلیس به دلیل گران بودن سوخت و انرژی بسیاری از خانواده های آسیب پذیر و سالمندان توانایی گرم کردن خانه خود را ندارند. به این عدم توانایی در اصطلاح فقر گرمایشی یا فقر دسترسی به سوخت (fuel poverty) گفته می شود. این موضوع هر ساله موجب مرگ هزاران نفر بر اثر بیماری های ناشی از سرما می شود. تعداد جان باختگان در انگلیس به دلیل سرما دو برابر فنلاند است در حالیکه انگلیس آب و هوای معتدل تری دارد.
انگلیس در این زمینه تنها پس از ایرلند دارای بدترین رکورد در زمینه مرگ بر اثر سرما است. هر ساله در زمستان ۳۲ هزار مورد فوت بیشتر از بقیه سال ثبت می شود. این در حالی است به طور متوسط هر سال ۹ هزار و ۷۰۰ مرگ به عنوان مرگ ناشی از زندگی در سرپناه های سرد ثبت می شود.
در انگلیس نزدیک به دو میلیون بازنشسته زیر خط فقر زندگی می کنند. اکنون نگرانی عمده این است که ویروس کرونا ممکن است به شدت موجب افرایش قربانیان فقر گرمایشی و سایر اقشار آسیب پذیر جامعه شود.
از سوی دیگر عمل به توصیه دولت و مقامات بهداشتی در زمینه «خود قرنطینه» سازی، برای گروه های محروم و کارگران مشاغل موقت و روزمزد مانند کارگران رستورانها، رانندگان وانت و «اوبر» و آنهایی که در شغلهای موسوم به «قرارداد صفر ساعته» مشغول هستند، عملاً غیر ممکن است.
اینگونه افراد امکان استفاده از مرخصی استعلاجی نداشته و در واقع فقط به همان اندازه که کار کنند دستمزد دریافت می کنند. هر روز که بیمار شوند و یا به هر دلیلی نتوانند سرکار خود حاضر شوند، درامدی نخواهند داشت.
دولت به افرادی که در معرض ویروس کرونا بودهاند توصیه کرده است خود را به مدت ۱۴ روز قرنطینه کنند. اما بخش بزرگی از نیروی کار انگلیس توان مالی پذیرفتن دو هفته بیکاری را ندارد.
برخی توصیه «مت هنکوک» وزیر بهداشت را توصیه ای از روی شکم سیری می دانند.
وزیر بهداشت در گفت و گوی روز یکشنبه خود با بیبیسی احتمال قرنطیه کردن کامل شهرها را رد نکرد. او در این مصاحبه به قانون مصوب ۱۹۸۴ اشاره کرد که به دولت اجازه چنین کاری را می دهد.
هنکوک گفت؛ بدین ترتیب پلیس قادر خواهد بود به دولت در جهت قرنطینه کردن شهرها در صورت لزوم کمک کند.
دولت و مقامات بهداشتی به شهروندان توصیه کرده اند در صورتی که به یکی از کشورهای آلوده سفر کرده یا با فرد بیماری در تماس بوده اند، خود را به مدت دو هفته قرنطینه کرده و از مراجعه به پزشک و مراکز درمانی اجتناب کنند. آنها برای اینگونه افراد فقط یک شماره تلفن تماس معرفی کرده اند.
به گفته اتحادیه های کارگری انگلیس، گسترش آلودگی ویروسی کرونا می تواند کارگران «اقتصاد گیگ» یعنی مشاغل موقت و ساعتی مانند راننده های اوبر را بیکار و مستاصل کند.
به گفته اتحادیه کارگری جیامبی (GMB) اخیراً از برخی رانندههای وانت خواسته شده به سر کار نروند. شرکتها معمولاً رانندگان وانت که کار توزیع به درب منازل را انجام می دهند استخدام نکرده و به عنوان خویش فرما با آنها قرار داد بسته و به این ترتیب از دادن مزایای شغلی طفره می روند.
«میک ریکس» از اتحادیه GMB معتقد است که ویروس کرونا یک ضربه بزرگ به قشر آسیب پذیر جامعه وارد خواهد کرد. این اتحادیه از همه کارفرمایان خواسته است صرف نظر از نوع قرارداد به کارگران بیمار و قرنطینه شده مرخصی باحقوق بدهند.
کنگره «تی یو سی» که اتحادیه های کارگری را زیر پوشش دارد هشدار داده است که کارگران مشاغل کم درآمد نخواهند توانست از مرخصی استعلاجی با حقوق استفاده کنند.
طبق قانون فقط کسانی می توانند مرخصی استعلاجی با حقوق بگیرند که درآمد آنها از هفته ای ۱۱۸ پوند بیشتر باشد.
طبق اعلام این اتحادیه، نزدیک به ۲ میلیون کارگر انگلیس درآمدی کمتر از این میزان داشته و مشمول استفاده از مزایای مرخصی استعلاجی نیستند.
این کارگران نه تنها مرخصی دریافت نمی کنند، بلکه ممکن است در صورت غیبت، حتی شغل خود را به طور کلی از دست بدهند.
قبلاً مواردی گزارش شده که کارگری به صرف غیبت برای مراجعه به پزشک، از کار بیکار شده است.
اکنون اتحادیهها هشدار می دهند که برخی از کارفرمایان از همین حالا در تلاش برای استفاده از فرصت پیش آمده، از دادن دستمزد به کارگران بیمار خودداری می کنند. از آنجایی که بسیاری از این کارگران موقتی و فصلی در صنایع غذایی، بستهبندی، رستورانها، هتلها و توزیع کالا در درب منازل فعالیت می کنند، بیم آن می رود که در صورت بیماری و به دلیل ترس از دست دادن شغل، تمایلی به قرنطینه شدن نداشته و به این ترتیب بیماری را در بین مشتری های خود گسترش دهند.
زندانیان از جمله گروههای آسیب پذیری هستند که با همهگیر شدن ویروس کرونا گرفتار مشکلات بیشتری خواهند شد.
تاکنون حداقل دو مورد بیماری کرونا در زندانهای انگلیس گزارش شده است.
یکی از این افراد در زندانی در آکسفوردشایر بوده و گزارش شده که در سلول خود بیهوش شده است.
گفته می شود این زندانی که از وی با نام مارک رامبل ۳۱ ساله یاد می شود چندی پیش از زندانی در تایلند به انگلیس منتقل شده است.
یک فرد آگاه به روزنامه دیلی میل گفته است که پس از بیهوش شدن این فرد، موجی از وحشت به راه افتاده است.
این زندان بیش از هزار مجرم از جمله تبهکاران جرائم جنسی را در خود جای داده است.
پس از این گزارش که مربوط به حدود بیست روز پیش است دیگر اشاره ای به وضعیت زندانها در رسانه های انگلیس دیده نمی شود. این نگرانی وجود دارد که دولت انگلیس درصدد سرپوش گذاشتن روی اخبار مرتبط یا گسترش ویروس کرونا در داخل زندانهای این کشور باشد.
بر اساس آخرین آمار وزارت بهداشت انگلیس روز یکشنبه ۱۲ مورد جدید آلودگی به ویروس کرونا در انگلیس مشاهده شده است. اکنون مجموع موارد شناسایی شده به ۳۵ نفر رسیده است.