به گزارش یکشنبه شب رویترز، قریشی با اشاره به توافقنامه صلح آمریکا و طالبان که شنبه در دوحه قطر امضا شد، اظهار کرد: آنها (افغانستان) باید مستقیماً با پاکستان گفت وگو کنند. آمریکا قصد عقبنشینی از افغانستان دارد و ما همواره همسایه خواهیم ماند.
همزمان با امضای این توافقنامه، «محمد اشرف غنی» رییس جمهوری افغانستان، «مارک اسپر» وزیر دفاع آمریکا و «ینس استولتنبرگ» دبیرکل ناتو اعلامیه مشترکی صادر کردند.
در یکی از بندهای این اعلامیه آمده است: آمریکا متعهد است تا گفتوگوها میان افغانستان و پاکستان را تسهیل کرده و ۲ کشور با اجرای ترتیبات لازم، اطمینان حاصل کنند که قلمرو هیچ یک از این ۲ کشور از سرزمین طرف مقابل مورد تهدید قرار نمیگیرد.
قریشی در مصاحبه با رویترز، میانجیگری آمریکا را رد کرده و گفت: اگر مشکلی با افغانستان داشته باشیم، از آمریکا نمیخواهیم در این میان نقشی ایفا کند.
افغانستان و پاکستان در سالهای اخیر اختلافات زیادی با هم داشتهاند. کابل گفته که پس از سقوط طالبان در سال ۲۰۰۱، پاکستان از سران این گروه میزبانی و حمایت کرده و به آنها برای حمله به نیروهای افغانستانی و بینالمللی پناه داده است.
اسلامآباد این اتهامات را رد کرده و افغانستان را متهم کرده که به شبهنظامیان مخالف دولت پاکستان پناه داده؛ در حالی که کابل این اتهامات را رد کرده است.
قریشی اظهار کرد: در روابط ۲ طرف اعتماد وجود ندارد. پاکستان هر کاری برای ایجاد اعتماد انجام داده است.
وی افزود: افغانستان به جای آنکه به سمت آمریکا بچرخد، ساز وکارهایی وجود دارد که میتواند از طریق آنها هر مشکلی را که وجود دارد، مطرح کند.
وزیر خارجه پاکستان همچنین گفت: اگر اسلامآباد طرفهای مختلف را متقاعد نکرده بود که جنگ افغانستان راهحل نظامی ندارد، هرگز توافق دوحه میان طالبان و آمریکا محقق نمیشد.
طبق این توافق، آمریکا متعهد شد که در ۱۴ ماه به طور کامل از افغانستان عقبنشینی کند اما مشروط به آنکه خشونتها را کنار گذاشته و با گروههای شبهنظامی که ایالات متحده و متحدانش را تهدید میکنند، روابطش را قطع کند.
«زلمای خلیلزاد» فرستاده ویژه آمریکا و «عبدالغنی برادر» رییس هیأت طالبان در دوحه این توافق را امضا کردند.
«عبدالغنی برادر» در سال ۲۰۱۰ به کمک عوامل آمریکایی در بندر کراچی دستگیر و به مدت هشت سال در پاکستان در زندان بود. پاکستان وی را به آمریکا یا افغانستان تحویل نداد و در سال ۲۰۱۸ او را آزاد کرد.
قریشی گفت: این اقدام یکی از کارهایی بود که برای تسهیل در حصول این توافق انجام شد. باید فردی میبود که از اعتماد رهبری طالبان برخوردار بوده و وارد تماس با آمریکا میشد تا زمینه گفتوگو فراهم شود. او (عبدالغنی برادر) این نقش را بخوبی ایفا کرد.
عبدالغنی برادر در مراسم امضای توافقنامه با آمریکا در قطر گفت که مذاکرات ۲ طرف «دستاورد بزرگی برای ملت مجاهد افغانستان» است و به آن «پایبند هستیم».
قرار است در طول ۱۰ روز پس از امضای توافق میان آمریکا و طالبان، گفتوگوهای میان گروههای افغانستانی آغاز شود.
تاریخ انتشار: ۱۲ اسفند ۱۳۹۸ - ۰۷:۳۰
تهران- ایرنا- «شاه محمود قریشی» وزیر خارجه پاکستان گفت که اسلامآباد و افغانستان برای حل مسائل دو طرفه نیازی به آمریکا ندارند.