دکتر مصطفی قانعی روز دوشنبه در نشست خبری مقابله با ویروس کرونا در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با اشاره به فعالیتها و زیرساختهای ایجاد شده برای توسعه فناوری درکشور طی چند سال گذشته، افزود: با زیرساختهای ایجاد شده تا کنون ۶۰۰ شرکت دانش بنیان در حوزههای زیست فناوری فعال شدهاند.
وی با اشاره به توانمندی این شرکتها در چالش زیستی شیوع کرونا ویروس در کشور بیان کرد: پتانسیل این شرکتها نشان داد که در شرایط بحرانی قادرند در کمترین زمان وارد عرصههای پرچالش زیستی شوند.
دبیر ستادویژه توسعه زیست فناوری با اشاره به تولید کیت های تشخیص این بیماری در کشور افزود: یکی از اقدامات تشخیصی این بیماری کیتهای تشخیص است که در حال حاضر بخشی از این کیتها از سوی سازمان بهداشت جهانی و برخی کشورها مانند چین به کشور اهدا شده است.
قانعی ادامه داد: در حال حاضر کیتهای تشخیصی اهدایی به انستیتو پاستور واگذار شده و از سوی این موسسه در کشور توزیع شده است. این کیتها پاسخگوی مدت کوتاه یک تا دو ماه آینده است، از این رو ما در معاونت علمی تلاش کردیم تا با اعلام فراخوانی اقدام به تولید کیتهای تشخیصی کرونا ویروس کنیم تا بتوانیم بلافاصله بعد از تمام شدن محمولههای ارسالی کیتهای تشخیصی، در داخل نیازهای کشور را برطرف کنیم.
دبیر ستاد توسعه زیست فناوری افزود: با اعلام فراخوان تولیدکیت از سوی وزارت بهداشت، انتظار ما بر این بود که تنها ۵ تا ۱۰ شرکت در این زمینه اعلام آمادگی کنند ولی با لیستی که امروز در اختیار ما قرار گرفته ۵۰ شرکت آمادگی خود را برای تولید کیتها اعلام کردهاند.
وی یادآور شد: شرکتهایی که بر روی این ویروس از گذشته مطالعه کرده باشند و موفق به ساخت کیت تشخیصی شده باشند و این کیتها برای بیماریهای عفونی ویروسی مورد تایید قرار گرفته باشد، در اولویت قرار میگیرند.
دبیر ستادویژه توسعه زیست فناوری افزود: از میان ۵۰ شرکت ارائه طرح ۵ شرکت برای ساخت کیت تشخیصی کرونا ویروس انتخاب شدند، با این شرکتها مشروط بر آن که بتواند در سریعترین زمان و بالاترین کیفیت کیتهای مورد نظر را تولید کنند قرارداد امضا میشود. امضای این قراردادها نیز منوط به تایید سازمان غذا و دارو خواهد بود.
شناسایی افراد مبتلا به کرونا ویروس و قرنطینه
قانعی با بیان این که در حال حاضر کیتهای تشخیصی سریع در کشور وجود ندارد، گفت: این کیتها در سایر کشورها نیز موجود نیست ولی مطالعه در این حوزه را شروع کردهاند، این کیتها میتواند افراد مبتلا را شناسایی کند تا قرنطینه آنها را آغاز کنیم، این امر میتواند مانع از سرایت این بیماری به سایر افراد باشد و براین اساس اقداماتی را در دستور کار قرار داده ایم.
دبیر ستادویژه توسعه زیست فناوری افزود: پروتکلهای درمانی این بیماری در کشور وجود دارد و در خصوص افراد مشکوک بحثهای زیادی صورت گرفته است ولی در حال حاضر دو شرکت محصولاتی را عرضه کردند که میتوان از طریق داروهای تولید شده در این شرکتها اقدام به مداخله انسانی برای درمان افراد مشکوک به کرونا ویروس انجام شود.
وی تاکید کرد: تولید انبوه این داروها منوط به اخذ مجوز کمیته اخلاق است و در صورت صدور این مجوز کار تست این دارو آغاز میشود. این دارو مرکب از چند ترکیب گیاهی است که برای افراد مشکوک به ویروس کرونا تجویز میشود، این دارو کمترین عوارض را برای این دسته از بیماران در پی خواهد داشت.
دبیر ستاد ویژه توسعه زیست فناوری همچنین از محصولات دو شرکت دانش بنیان در این زمینه خبر داد و گفت: دو شرکت نیز دارویی را تولید کردهاند که این داروها برای از بین بردن ویروس کرونا از ناحیه حلق و بینی است.
وی در این خصوص گفت: درحال حاضر دو دسته از بیماران وجود د ارد، یک دسته از این بیماران افراد دارای تب و با تست کرونا مثبت و دسته دوم بیماران با علایم خفیف و تست مثبت کرونا هستند. داروی تولید شده قادر است عوامل بیماری را از بیماران با علایم خفیف که ویروس کرونا در حلق و بینی آن ها وجود دارد از بین ببرد و این امر شانس سرایت این بیماری از افراد مبتلا به افراد سالم را جلوگیری میکند.
تولید واکسن ویروس کرونا باچالش های بسیاری همراه است
دبیر ستاد توسعه زیست فناوری با اشاره به تولید واکسن کرونا ویروس گفت: کسی که موفق به ساخت واکسن این ویروس شود قادر است بر ویروس های سارس و مرس نیز غلبه کند، ضمن آن که قادر به ساخت واکسنهای برونشیت طیور نیز می شود چرا که شیوع این بیماری در طیور ناشی از کرونا ویروس است.
وی با تاکید بر این که مطالعه بر روی واکسن ویروس کرونا بسیار خطرناک است، گفت: کسی که در این زمینه مطالعه میکند باید بتواند این ویروس را کشت دهد و این کاری بسیار پر خطر است، ولی برای تولید این واکسن باید بررسی شود که کشور چه میزان از شیوع این بیماری متضرر میشود. واکسنها باید قبل از ابتلاء فرد به این بیماری استفاده شود، ضمن آن که باید همه افراد سالم نسبت به این بیماری واکسینه شوند.
قانعی یادآور شد: ما در گذشته تجربه شیوع بیماری آنفلوآنزا را داشتیم که با شیوع آن اقدام به واردات واکسنهای آنفلوآنزا کردیم و در سال بعد که آنفلوآنزا شیوع پیدا کرد بسیاری از شرکتها متضرر شدند.
تشکیل تیمی از متخصصان برای پاسخ به سوالات بیماری کرونا از سوی وزارت بهداشت
قانعی با اشاره به طرح چند سوال اساسی از سوی وزارت بهداشت گفت: وزارت بهداشت سوالاتی داشته که از آن جمله میتوان به این موارد اشاره کرد که چه زمانی مجاز به ترخیص بیماران مبتلا هستیم و پروتکلهای درمانی افراد آلوده کننده چیست؟ ما در صدد برآمدیم تا در کوتاه ترین زمان به این سوالات پاسخ دهیم، براین اساس تیمی از داروسازان، اپیدمولوژیستها، متخصصان داروهای گیاهی، فوق تخصصهای ریه و عفونی تشکیل شد و در صدد هستیم تا در هر هفته با بررسیهایی که انجام میدهیم پیشنهادات جدیدی در این زمینه ارائه دهیم.
تولید الکل را نمی توان به سرعت در کشور افزایش داد
قانعی با تاکید بر این که به سرعت نمیتوان ظرفیت تولید الکل را در کشور افزایش داد، گفت: ما همواره با فروش الکلهای تولیدی دچار چالش بودهایم ولی با شیوع کرونا ویروس، حجم انبوهی از تقاضاها برای خرید این محصول ارائه شد. در حال حاضر انتظار ما این است که در مکانهای شلوغ و همچنین در مکانهایی مانند بیمارستانها که محل تجمع بیماران است، از الکل استفاده شود.
به گفته وی افرادی که مبتلا به این بیماری نشدهاند، توصیه میشود تنها از محلولهای شست و شوی عادی استفاده کنند.