تهران – ایرنا – یک کارشناس مذهبی از روایت امام جواد (ع) به عنوان بهترین معیار در تشخیص حق و باطل بودن مطالب مطرح شده در فضای مجازی و شبکه های ماهواره ای یاد کرد.

 شیعیان و دوستداران اهل بیت (ع) سالروز میلاد امام جواد (ع) را درحالی جشن می گیرند که یک ویروس مرموز نه فقط زندگی مردم ایران و بسیاری از مردم جهان را تحت الشعاع خود قرار داده که با اخبار لحظه به لحظه ای که در رسانه ها و فضای مجازی منتشر می شود، آرامش و آسایش را از همگان سلب کرده است.

به این بهانه و به مناسبت میلاد امام نهم روایتی از آن حضرت را بررسی می کنیم که در این وانفسای اخبار صحیح و غلط از این ویروس شایع، معیاری دقیق و زیبا به انسان ارائه می کند تا در میان صدها و هزاران خبری که از طریق فضای مجازی یا رسانه های دیگر به دستش می رسد، اندکی تامل و تفکر کند.

امام محمد تقی (ع) فرمود: هر کسی که به سخن گوینده ای تمایل پیدا کند، در واقع بنده او شده است. یعنی اگر آن گوینده برای خدا سخن بگوید، شنونده نیز بنده خداست ولی اگر گوینده از زبان شیطان و هوا و هوس حرف بزند، شنونده نیز بنده شیطان خواهد بود.

حجت الاسلام علی رضا شاه فضل قمصری در توضیح این روایت به خبرنگار معارف ایرنا گفت: امام جواد (ع) می فرماید اگر شما به سخن کسی گوش می دهی، در واقع از او اطاعت می کنی و خود را بنده او می سازی و امام در توضیح اینگونه می فرماید که اگر گوینده سخن به خدا متصل باشد، شما هم به حرف خدا گوش می دهید ولی اگر گوینده سخن از طرف غیر خدا باشد، شما را در واقع بنده غیر خدا قرار می‌دهد.

وی افزود: اگرچه در این روایت، گوش دادن به سخن دیگران مطرح شده ولی امروزه مصادیق بسیاری برای این روایت وجود دارد. مثلا کتابی که مطالعه می‌کنیم، فیلم یا سریالی که مشاهده می کنیم، دوستی که با او معاشرت می کنیم یا معلمی که از او درس می آموزیم و افکار و اندیشه هایی که از دیگران یاد می گیریم؛ همه از مصادیق گوش دادن به سخن دیگران است.

امروزه جوانان مطالب بسیار زیادی از روش های مختلف مانند ماهواره‌ و فضای مجازی یاد می‌گیرند که متاسفانه بخش زیادی از محتواهای ارائه شده در این قالب ها، محتواهای مورد تایید دین اسلام نیست.

این کارشناس مذهبی اضافه کرد: در بسیاری از این شبکه‌های ماهواره ای و مجازی به ما گوشزد می کنند که باید آزاد باشید و آزادانه بیاندیشید و خودتان برای خودتان تصمیم بگیرید و خود را برده دیگران قرار ندهید و نباید از دیگران تقلید کنید که این شعار و سخن، بسیار فریبنده است.

این استاد معارف دانشگاه علوم پزشکی کاشان ادامه داد: هر انسانی در ابتدای امر احساس می‌کند که چه کلام و پیام خوبی را فرامی گیرد اما وقتی بیشتر دقت می کنیم، متوجه می شویم که رسانه‌ها با جنگ رسانه‌ای و بمباران اطلاعات و ایجاد شبهات مختلف تلاش می‌کنند که پیام مدنظر خودشان را به ما القا کنند و ما را بنده خودشان قرار دهند و با شعار فریبنده آزادی، ما را از اسلام دور ‌کنند.

وی افزود: امام جواد (ع) به زیبایی به این مسئله اشاره می فرماید که وقتی شما سخنان آنها را گوش می دهید، خودتان را بنده آنها قرار می دهید. البته سخن در این نیست که انسان گوش خود را بگیرد و به سخن کسی گوش ندهد.

شاه فضل اضافه کرد: این مساله که ما سخنان دیگران را و حتی سخنان دشمنان خود را گوش بدهیم، از نظر اسلام منعی ندارد ولی مانع آنجایی قابل طرح است که سخنان آنها را بدون چون و چرا و تحلیل درست بپذیریم و به آن عمل کنیم.

وی با استناد به آیه ۱۸ سوره زمر اظهار داشت: قرآن کریم توصیه می‌کند که انسان مومن سخنان دیگران را بشنود و بهترین آنها را انتخاب کند. بنابراین لازم است سخنانی را که از روش های گوناگون مانند ماهواره های معاند و شبکه‌های مجازی در اختیار ابرقدرت‌ها پخش می شود، با دقت تجزیه و تحلیل کرده و ضمن مقایسه آن سخنان با آیات قرآن و روایات، بخش‌های صحیح آنها را انتخاب کنیم و بقیه را دور بریزیم.

امام محمدتقی (ع) در دهم رجب سال ۱۹۵ هجری قمری در مدینه دیده به جهان گشود و به مدت ۱۷ سال امامت کرد و در سال ۲۲۰ هجری قمری در سن ۲۵ سالگی به شهادت رسید و از آن حضرت به عنوان جوان ترین امام در میان ائمه یاد می کنند.