تهران-ایرنا- درحالی که اقدام ترکیه به باز کردن مرزها در برابر پناهجویان سبب حرکت گسترده آنها به سمت مرزهای اروپایی شده، مسئولان اروپایی به ترکیه و یونان شتافتند تا این بحران را حل و فصل کنند.

خبرگزاری فرانسه روز چهارشنبه گزارش داد که اتحادیه اروپا به طور فوق العاده روز سه شنبه مسئولان خود را به ترکیه و یونان فرستادند، این درحالی است که نگرانی ها از افزایش سیل پناهجویان در مرزهای اروپا از سمت ترکیه افزایش یافته است.

براساس این گزارش از روزی که ترکیه مرزهای خود را باز اعلام کرده دهها هزار نفر از این کشور به سمت مرزهای یونان حرکت کرده اند و این موضوع بحران پناهجویان در سال ۲۰۱۵ را یاد آوری می کند.

هیات اروپایی در یونان

در اعلام همبستگی با یونان روز سه شنبه اورسولا فون دیر لاین رئیس کمیساریای اتحادیه اروپا، شارل میشل رئیس شورای اروپایی و دیوید ساسولی رئیس پارلمان اروپا وارد یونان شدند.

دیر لاین در دیدار با نخست وزیر یونان و رئیس مجلس این کشور تاکید کرد که اتحادیه اروپا حمایت های لازم از یونان را برای مواجهه با بحران پناهجویان به عمل خواهد آورد.

وی افزود که کسانی که یکپارچگی اروپا را هدف قرار داده اند نا امید خواهند شد و فشارها عزم آنها را قویتر خواهد کرد و وحدت آنها پیروز خواهد شد. او تاکید کرد که ترکیه دشمن نیست و اتحادیه اروپا متعهد است که ۷۰۰ میلیون یورو برای تعامل با موج جدید بحران پناهجویان در اختیار آتن قرار دهد که نیمی از این مبلغ فوری پرداخت خواهد شد.

جوسپ بورل در آنکارا

در همین حال ،‌جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بحبوحه تنش‌ها میان سوریه و ترکیه، در راس هیاتی راهی آنکارا شد.

وی در این سفر درباره تنش‌های به‌وجود آمده در شمال غرب سوریه، پیامدهای آن برای غیرنظامیان و همچنین وضعیت پناهجویان سوریه در خاک ترکیه، با مقام‌های آنکارا رایزنی کرد.

اتحادیه اروپا به ترکیه هم پیشنهاد کمک کرده است. طبق گفته اردوغان اروپا به این کشور یک میلیارد یورو پیشنهاد کمک کرد ولی او این کمک را رد کرد و نپذیرفت.
رئیس‌جمهور ترکیه در دیدار با بوریس بوریسوف نخست‌وزیر بلغارستان، در آنکارا به مقامات اروپا گفت: می‌گویند یک میلیارد یورو به شما می‌دهیم. چه کسی را می‌فریبند؟ این پول را نمی‌خواهیم. ترکیه ۴۰ میلیارد دلار برای پناهجویان هزینه کرده است، آن مبلغ را هم پیدا می‌کند.

اردوغان به شارل میشل رئیس شورای اتحادیه توصیه کرد که اقدامات گارد ساحلی یونان در سواحل دریای اژه را نیز ببیند. اردوغان در این رابطه گفت: «نیروهای یونان دو نفر را کشته و یک تن دیگر را به‌شدت مصدوم کردند. آنها قانون بین‌المللی مهاجرت را رعایت نمی‌کنند.»

همچنین رئیس‌جمهور ترکیه و آنگلا مرکل صدراعظم آلمان، در گفت‌وگویی تلفنی تحولات مربوط به بحران پناهجویان در مرز این کشور با یونان را بررسی کردند.
اردوغان تهدید کرد که پناهجویان جدیدی به سمت مرزهای اتحادیه اروپا حرکت خواهند کرد. در این تماس تلفنی رئیس جمهور ترکیه تاکید کرد که "بار پناهجویان عادلانه بین ترکیه و اروپا تقسیم شود".
مرکل نیز  در مقابل گفت که قابل درک است ترکیه در انتظار کمک بیشتری از اتحادیه اروپاست اما باز کردن مرزها به بهانه پناهجویان "به هیچ وجه قابل قبول" نیست و از این مسئله نباید بهره برداری کرد.

بسیاری از ناظران معتقدند که ترکیه سعی دارد تا با باز گذاشتن مرزهای خود اروپا را تحت فشار قرار دهد و حمایت آنها را در پرونده سوریه به دست آورد.

پیش از این سباستیان کورتز صدر اعظم اتریش روز سه شنبه تلاش ترکیه را که وی آن را باج خواهی خواند، محکوم کرد و هشدار داد که بحران هجوم پناهجویان به مرزهای اروپا در سال ۲۰۱۵ نباید تکرار شود.
به گفته صدراعظم اتریش این کشور نیروهای امنیتی خود در مرزها را افزایش داده اما امیدوار است سیل پناهجویان به مرزهای اتریش نرسد.
وی همچنین از رایزنی های دولت خود با مقامات بلغارستان و یونان که در خط مقدم ورود پناهجویان از ترکیه به اروپا هستند، خبر داد.

نخست وزیر انگلیس و رییس جمهوری ترکیه شامگاه سه‌شنبه در تماس تلفنی درباره درگیری‌های اخیر در شمال غرب سوریه گفت وگو کردند.

طرفین همچنین در رابطه با وضعیت پناهجویان سوری که در اردوگاه‌های ترکیه ساکن هستند گفت وگو کردند و نخست وزیر انگلیس از آمادگی لندن برای ارائه کمک‌های مالی بیشتر برای حفاظت از پناهجویان در ترکیه خبر داد.

از سوی دیگر ژان اف لودریان وزیر خارجه فرانسه نیز روز سه شنبه اقدام ترکیه در بازکردن مرزهای خود را باج خواهی و غیر قابل قبول دانست و افزود که آنکارا از پناهجویان و مهاجران در خاک خود بعنوان یک برگ امتیاز سواستفاده می کند.

ترکیه میزبان سه میلیون و ۷۰۰ هزار پناهجوی سوری است.علاوه بر آن پناهجویانی از عراق، افغانستان، پاکستان، بنگلادش  نیز در ترکیه هستند تا از طریق این کشور وارد اتحادیه اروپا شوند.