"دیوید ایگناشس" تحلیلگر روزنامه واشنگتن پست می افزاید: گویا دیپلماسی سراسر نمایش ترامپ درحال موفقیت است. از دیگر سو، انتخابات نوامبر (آبان ماه) نزدیک است و چند بمب ساعتی بیرون از مرزهای آمریکا برای انتخاب مجدد "ترامپ" در حال تیک تاک هستند.
این بمب های ساعتی تنها افغانستان و کره شمالی نیست. "اردن" هم به جرگه این تهدیدها پیوسته است.
تحلیلگر روزنامه واشنگتن پست در ادامه نوشت: تصمیم اسرائیل برای الحاق "دره اردن" به خاک خود، حامل این خطر است که دور تازه ای از ناآرامی و بی ثباتی را در منطقه ایجاد کند، خطری که تا به امروز کمتر مورد توجه واقع شده است. دوشنبه گذشته، ائتلاف "بنیامین نتانیاهو" نخست وزیر اسرائیل در انتخابات پارلمانی اسرائیل پیروز شد و زنگ های خطر در اردن به صدا درآمد.
واشنگتن پست در ادامه با شعارهای انتخاباتی نتانیاهو نوشت: نتانیاهو در مبارزات انتخاباتی قول داد بخش هایی از "کرانه باختری" و "دره اردن" را ضمیمه خاک اسرائیل خواهد کرد. او در روز یکشنبه مجددا تاکید کرد که این اتفاق ظرف چند هفته و یا حداکثر ظرف چند ماه خواهد افتاد.
در همین چارچوب "رابرت ساتلاف" رئیس "موسسه خاور نزدیک" در واشنگتن توضیح می دهد: "اردن در ماه های اخیر شاهد تظاهرات خیابانی ضد دولتی بوده است. اینک الحاق فلسطین به اسرائیل می تواند منبع تازه ای از ناآرامی در اردن باشد".
ساتلاف تاکید می کند:"اردنی ها اینک احساس می کنند دوستان قدیمی شان شامل اسرائیل، آمریکا و عربستان از پشت به ایشان خنجر زده اند، بهشان نارو زده اند، و حقشان را خورده اند".
همچنین، "عمر رزّاز" نخست وزیر اردن هم در اظهاراتی، در مصاحبه با شبکه خبری «سی ان ان» هشدار داد: "اگر نتانیاهو آن طور که گفته است دره اردن را ضمیمه اسرائیل کند، "پیمان صلح میان اسرائیل و اردن مصوب سال ۱۹۹۴ میلادی را قطعا به خطر انداخته است".
یک مقام بلندپایه اردنی هم تصمیم گیری نخست وزیر رژیم صهیونیستی درباره دره اردن را "حس غرور و تکبّر آنی که البته غیرعقلانی است" نامید.
اکنون پرسش اساسی این است که تاثیر این رویداد بر شانس انتخاب مجدد ترامپ چیست؟
تحلیلگر آمریکایی بر این باور است که این روند چند پیامد منفی بر شانس انتخاب شدن مجدد ترامپ دارد. نخست آنکه؛ اگر مرزهای رژیم صهیونیستی و اردن ناامن شود، این خبری بد برای هر رئیس جمهوری در سال انتخاباتی آمریکا است. دوم آنکه؛ فکر الحاق دره اردن به خاک رژیم صهیونیستی منشا طرح صلح ترامپ است که به "معامله قرن" مشهور است. در این طرح پیش بینی شده است که این رژیم شهرک های یهودی نشین "کرانه باختری" را و "دره اردن" را ضمیمه خود کند.
گفته شده است "جرد کوشنر" داماد ترامپ که معمار این طرح صلح است، ماه گذشته به نتانیاهو اصرار کرده است تا زمان انتخابات که دوشنبه پیش بود صبر کند و کاری در زمینه الحاق انجام ندهد زیرا اعراب هشدار داده اند که این حرکت می تواند واکنش هایی در کرانه باختری و اردن به دنبال داشته باشد.
واشنگتن پست می نویسد: اردن تنها نقطه بحرانی این فصل انتخاباتی نیست. مشکل در دیپلماسی ترامپ است که تنها اجرای نمایش های پر زرق و برق بوده است.
نویسنده بر این باور است که طرح صلح ترامپ برای افغانستان که شنبه گذشته امضا شد، صرفا" یک توافق رسمی با طالبان بود. البته در اینکه این توافق تلاشی است برای خاتمه دادن به طولانی ترین جنگ آمریکا، این اقدام فی نفسه قابل تحسین است. اما مشکل اینجاست که اگر طالبان زیر توافق بزند و همچون گذشته به نیروهای افغان حمله کند و حتی با وجود آنکه ۱۴ ماه طول می کشد تا سربازان آمریکایی خاک افغانستان را ترک کنند، در طول این مدت همچنان به حملاتش ادامه بدهد، آن زمان توافق صلح سندی خواهد بود بر پاره پاره شدن افغانستان.
نمایش دیپلماتیک دیگر ترامپ، توافق خلع سلاح هسته ای کره شمالی است. این مشکل، محور یکی از بحث های داغ نامزدهای ریاست جمهوری بوده است. البته این تلاش هم ستودنی است اما به نظر می رسد به بن بست رسیده است و خطر یک درگیری در دل خود دارد.
کره شمالی دوشنبه پیش دو فروند موشک کوتاه برد را شلیک کرد که تا مسافت ۱۵۰ مایلی به سمت ژاپن پرواز کردند.
این مسئله در سال انتخاباتی آمریکا نمی تواند یک فرصت طلایی برای ترامپ محسوب شود.
میدان آسیب پذیری سیاسی ترامپ در سال انتخابات؛ حوزه "سیاست خارجی" است.
"جان بولتون" مشاور اسبق امنیت ملی ترامپ در توئیتی نوشت:"توافق با طالبان یک خطر غیرقابل قبول برای شهروندان غیرنظامی آمریکا است".
بولتون می افزاید: "کره شمالی هفته پیش باز هم موشک هایی را پرتاب کرد. آمریکا باید این واقعیت را هضم کند که «کیم جونگ اون» به هیچ وجه خلع سلاح نخواهد شد".
نویسنده اعتقاد دارد، این وضعیت نابسامانی که شرایط بین المللی جهان دارد، فرصت طلایی است برای بالا رفتن شانس انتخاباتی "جو بایدن" .
برگ برنده بایدن در انتخابات، تجربه چند دهه وی در حوزه سیاست خارجی است.
اردن، در این حوزه یک برگ برنده است. علت هم این است که اردن هیچوقت یک نقطه مشکل دار به حساب نیامده است.
واشنگتن پست در پایان نوشت: استدلال مقام های ارشد نظامی آمریکا همیشه این بوده که روابط نزدیک اردن با اسرائیل، یک عنصر مهم در حفظ امنیت نظامی بوده است. یک نظامی ارشد بازنشسته اسرائیلی دوشنبه پیش به من (نگارنده مطلب) گفت که دو طرف از نزدیک با هم همکاری دارند و به همین علت مرز شرقی اسرائیل از حیث پدافند هوایی، در واقع مرز اردن - عراق بوده است.