تهران-ایرنا- سه دوره نمایندگی مجلس و عضویت در شورای مرکزی یکی از مردانه­ ترین احزاب ایران یعنی موتلفه اسلامی و مسئولیت­ های دیگر، از فاطمه رهبر زنی از جنس سیاست و حزب با فعالیت منسجم تشیکلاتی ساخت.

«فاطمه رهبر» منتخب مردم تهران در یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی روز شنبه بر اثر ابتلا به بیماری کرونا درگذشت. فاطمه رهبر ۱۴ ساله بود که انقلاب اسلامی مردم ایران به پیروزی رسید و به این ترتیب دوران نوجوانی، جوانی و تحصیلات او در نظام جمهوری اسلامی سپری شد. مرحوم رهبر سال ها در شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی عضویت و دستکم دو دهه به صورت مستمر در عرصه سیاست ایران حضور فعال و مستمر داشت.

سوابق فعالیت های فاطمه رهبر

فاطمه رهبر در سال ۱۳۸۳ به عنوان نماینده هفتمین دوره مجلس شورای اسلامی انتخاب شد. دغدغه های فرهنگی او سبب شد که به عضویت کمیسیون فرهنگی در آید. اعتماد مردم به این عضو حزب موتلفه اسلامی در دوره بعد یعنی مجلس هشتم هم تکرار شد و رهبر باز هم کمیسیون فرهنگی را برای فعالیت ترجیح داد. در مجلس نهم رئیس فراکسیون زنان و خانواده و عضو کمیسیون اصل نود قانون اساسی بود.

فاطمه رهبر در انتخابات مجلس یازدهم از حزب موتلفه اسلامی در فهرست انتخاباتی اصولگرایان موسوم به وحدت قرار گرفت و توانست با ۷۸۷ هزار و چهارصد و هشتاد و پنج رای به عنوان نفر دوازدهم از تهران به مجلس  راه یابد. در سابقه فعالیت او معاونت حمایت و سلامت کمیته امداد امام خمینی (ره)، دبیری شورای عالی سیاستگذاری اینترنت صداوسیما و نیز مدیر طرح و توسعه سیستم های رایانه ای این سازمان به چشم می­خورد.

توصیف فاطمه رهبر از زبان هم­ حزبی ها و همکاران

حزب موتلفه اسلامی در بیانیه تسلیت خود به مناسبت درگذشت این عضو باسابقه خود آورده است: «این بانوی وارسته که سه دوره نمایندگی مجالس شورای اسلامی را در گذشته همراه معاونت کمیته امداد امام خمینی (ره) و خدمت درصداوسیما با عفاف و حجاب برتر را در کارنامه خود دارد. نمونه ای از زنان فاطمی و زینبی، ایران اسلامی است.» «علی لاریجانی» رئیس مجلس شورای اسلامی که در ادوار مجلس همکار فاطمه رهبر بود در توصیف او گفته است: «ایشان از بانوان خدوم، با همت و متعهد به انقلاب و نظام اسلامی بودند که همواره در عرصه های سیاسی، فرهنگی و اجتماعی، حضوری مسئولانه و اقداماتی ارزنده داشتند.» «مصطفی میرسلیم» رئیس شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی در پیام تسلیت خود نوشته است: «مرحومه فاطمه رهبر مجاهد راه حق و غمخوار نستوه محرومان بود.» «حمیدرضا ترقی» دیگر عضو حزب موتلفه مرحومه فاطمه رهبر را پیگیر حقوق بانوان و محرومان توصیف کرد.

«محمدباقر قالیباف» منتخب اول تهران درباره فعالیت‌های رهبر نوشت: «فعالیت های او در حوزه‌های فرهنگی، اجتماعی و محرومیت‌زدایی به ویژه در ایام نمایندگی مجلس شورای اسلامی، از ایشان چهره‌ای تاثیرگذار ساخته بود که همواره مجدّانه در خدمت به نظام اسلامی و ملت شریف ایران می کوشید.»

محمدرضا عارف نماینده اصلاح طلب مجلس دهم، درگذشت نماینده منتخب اصولگرا را تسلیت گفته است. چهره­ هایی مانند «عزت الله ضرغامی» رئیس اسبق صداوسیما، پرویز فتاح رئیس بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی و همچنین جبهه پایداری انقلاب اسلامی هم از افراد و احزابی بودند که درگذشت فاطمه رهبر را تسلیت گفتند.

«غلامعلی حداد عادل» که حداقل در یک سال گذشته و در شورای ائتلاف با مرحومه رهبر همکاری نزدیک انتخاباتی داشت، در پیام تسلیت خود آورده است: «در انتخابات مجلس یازدهم خانم رهبر در سال ۹۸ عضو فعال شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اسلامی و شورای زنان این ائتلاف بودند و رای مردم تهران را برای ورود به مجلس در دوم اسفند نود و هشت کسب کردند. امید بسیار بود که خانم رهبر با تجربه سه دوره قانونگذاری بتوانند در کنار سایر نمایندگان بویژه خانم های نماینده نقش مهم و موثری در مجلس یازدهم ایفا کنند.»

اهمیت کار سیاسی زنان در فضای سیاسی مردانه

مسیر فعالیت سیاسی برای زنان در ایران دشواری های خاص خود را دارد. فقدان احزاب و تشکل های منسجم، ضعف سازمان های مردم نهاد و جدا از قدرت و در نهایت مشکل همیشگی تعریف و ترسیم واژه رجل سیاسی در ایران کار را برای بانوان سیاست ورز  ایران دشوار می کند اما گاهی تداوم و اصرار بر حضور می تواند تا حدی بر این دشواری ها فائق آید نمونه ای مانند فاطمه رهبر هم از نمونه های زنان مصمم در این حوزه بود.

همزمان با اعلام خبر درگذشت فاطمه رهبر، برخی موضع­گیری های سیاسی و اجتماعی او در برخی رسانه های خبری و شبکه های اجتماعی منتشر و مرور شد. حمایت او از «محمود احمدی نژاد» در انتخابات جنجالی سال ۸۸ یا پیگیری برخی طرح های حوزه زنان در مجلس که از سوی او پیگری می شد، یا برخی اظهارنظرهای او مخالفان بسیاری داشت. آنچه اما در میان این مخالفت ها در حوزه کنشگری سیاسی در ایران اهمیت بسیار دارد، تداوم فعالیت و انسجام آن در قالب تشکیلات و حزب است. عضویت فاطمه رهبر در حزب موتلفه اسلامی یکی از نشانه های این اصرار و تداوم بود. حزب موتلفه اسلامی را، از همان ابتدای تشکیل بازاری هایی تشکیل می دادند که مخالف رژیم شاه بودند بعدها و با پیروزی انقلاب اسلامی باز هم ارتباط این حزب با بازار یا اتاق های بازرگانی تداوم داشت. در چنین فضایی حضور رهبر در شورای مرکزی این حزب آن هم زمانی که احزاب چندان در ایران منسجم نیستند و اساسا سیاست ایران مردانه است نقطه پررنگ کارنامه سیاست ورزی فاطمه رهبر بود.

مرحوم فاطمه رهبر در آخرین یادداشت خود در روزنامه ارگانی حزب موتلفه و پس از پیروزی در انتخابات مجلس نوشت: با تمام وجود و ظرفیت در راستای احقاق حقوق هموطنان به ویژه در زمینه مبارزه با فساد، تبعیض و ناکارآمدی گام برداشته و همراه با سایر منتخبین گرانقدر در جهت رفع مشکلات معیشتی و اقتصادی جامعه، تعمیق و تقویت عدالت اجتماعی و نیز کمک به تقویت حرکت های ارزشی و اعتقادی و به ویژه تحکیم بنیان خانواده گام بردارم. همچنین مفتخرم و متعهد می شوم به عنوان نماینده این مردم عزیز در این مسیر سخت تمام تلاشم را به کار گیرم تا انشاءالله هیچ گاه مصالح نظام و منافع ملی و مطالبات مردمی خدای ناکرده فدای خواسته های شخصی و یا منافع جناحی و مطامع سیاسی نشود.»

فارغ از موافقت یا مخالفت با نوع موضع گیری های سیاسی و جناحی و دیدگاه های فاطمه رهبر در امور اجتماعی و سیاسی و فرهنگی می توان تداوم حضور او در امور و مسئولیت ها را ستود و الگویی برای دیگر بانوان سیاسی ایران توصیف کرد.