اسلام آباد - ایرنا - پس از سفر وزیر تجارت آمریکا که تنها یک روز پس از بازدید رسمی دونالد ترامپ از هند انجام شد، اکنون زمزمه هایی مبنی بر سفر آتی "مارک اسپر" وزیر دفاع آمریکا به پاکستان به گوش می رسد، موضوعی که بار دیگر تلاش دولت ترامپ در جهت کسب اهداف یکجانبه در منطقه ارزیابی می شود.

رسانه های پاکستانی روز دوشنبه به نقل از منابع آگاه هدف اصلی سفر آتی مارک اسپر را پیگیری توافق های انجام شده میان ترامپ رئیس جمهوری آمریکا و عمران خان نخست وزیر پاکستان طی دیداری دوجانبه در حاشیه اجلاس داووس عنوان می کنند.

در عین حال پیگیری روابط تنش آلود اسلام آباد و دهلی نو به ویژه بررسی پرونده صلح افغانستان، مباحثی است که به یقین در دستور کار سفر مارک اسپر به اسلام آباد و دیدار وی با رهبران سیاسی و نظامی پاکستان قرار خواهد داشت.

دونالد ترامپ که هفته اول اسفندماه امسال سفر رسمی دو روز به هند انجام داده بود با هدف ایجاد توازن در روابط با رقیب سنتی این کشور در شبه قاره یعنی پاکستان، وزیر بازرگانی خود را به اسلام آباد فرستاد تا طرح های به اصطلاح اقتصادی واشنگتن برای مشارکت با طرف پاکستانی در رفع نیازهای انرژی و اقتصادی را ارائه دهد.

شنیده ها حاکی از برنامه ریزی سفر آتی وزیر دفاع آمریکا به پاکستان است که این نیز گام دیگری از سوی دونالد ترامپ اطمینان از عادی سازی روابط با اسلام آباد همزمان با فرآیند صلح افغانستان، پیمان صلح امضا شده با طالبان و تدارک آمریکا و متحدانش برای خروج از افغانستان، ارزیابی می شود.

کارشناسان پاکستانی معتقدند: ترامپ به دنبال راه خروج آسان از افغانستان و موفقیت خود برای دستیابی به نتایج امضای پیمان صلح با طالبان است به همین دلیل، پاکستان را نباید از دست بدهد زیرا پاکستان مسیری آسان و به صرفه برای خروج نیروهای خارجی از افغانستان و تجهیزات آنان می باشد.

نشانه ای از ترمیم روابط دیده نمی شود

«صالح ظافر» کارشناس ارشد روزنامه پاکستانی جنگ روز دوشنبه به خبرنگار ایرنا گفت: سفر آتی مارک اسپر بیش از آنکه بر ترمیم روابط اسلام آباد-وشنگتن تمرکز داشته باشد، حصول اهداف آمریکایی ها در افغانستان دلیل اصلی آن خواهد بود.

وی تاکید کرد: تقویت روابط آمریکا با هند به عنوان رقیب سنتی و دیرینه پاکستان در جنوب آسیا این اجازه را نخواهد داد که واشنگتن در مسیر ترمیم روابط با اسلام آباد قدم بردارد، اما همزمان نمی توان از نقش پاکستان در خصوص صلح افغانستان غافل بماند.

«محمد طاهر خان» کارشناس پاکستانی حوزه جنوب آسیا و افغانستان نیز به خبرنگار ایرنا گفت: اعزام مارک اسپر به اسلام آباد به معنای تلاش ترامپ برای توازن در روابط آمریکا با پاکستان و همزمان با تقویت مناسبات با هند و همچنین اطمینان از تداوم همکاری اسلام آباد با واشنگتن برای پیشبرد فرآیند صلح افغانستان، است.

نقشه راه خروج آمریکایی از افغانستان مطرح خواهد شد

«نظر الاسلام» کارشناس پاکستانی حوزه افغانستان و خبرنگار نشریه نیوزویک به ایرنا گفت: حضور وزیر خارجه آمریکا در کابل که هدف اصلی آن جلوگیری از تشدید تنش های سیاسی میان رهبران افغانستان است، و سفر برنامه ریزی شده مارک اسپر به اسلام آباد نشان دهنده جدیت نقشه ترامپ برای خروج از افغانستان است.

وی افزود: آمریکایی ها به دنبال کسب اطمینان از مشارکت پاکستان در خروج سهل و بی چالش نظامیان خارجی از افغانستان است و به نظر می رسد مارک اسپر طرح کاخ سفید برای دوران پس از پیمان صلح دوحه را با رهبران پاکستانی بررسی خواهد کرد.

سفر آتی وزیر دفاع آمریکا به اسلام آباد در حالی انجام خواهد شد که پاکستان بیم آن دارد که مخالفان صلح در افغانستان، در مسیر تخریب پیمان دوحه گام بردارند.

«شاه محمود قریشی» وزیر امور خارجه پاکستان روز گذشته به خبرنگاران گفت: پیمان صلح میان آمریکا و طالبان فرصتی طلایی برای پیشبرد اهداف صلح و ثبات در افغانستان است اما نباید به مخالفان صلح اجازه تخریب توافق اخیر را بدهیم.