تاریخ انتشار: ۱۹ اسفند ۱۳۹۸ - ۲۰:۰۱

ساری-ایرنا- قرارگیری استان مازندران به عنوان یکی از کانون‌های اصلی ویروس کرونا مهمان ناخوانده روزهای پایانی سال ۹۸ و ترس و وحشت و برخی مواقع توهم کرونایی ناشی از ابتلا به این بیماری روح و روان مردم این خطه شمال کشور را آزرده کرد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، اگرچه مشکل روحی و روانی حاکم بر جامعه پس از شیوع ویروس کرونا  در کشور صرفا مربوط به استان مازندران نبوده و اکثر استان های کشور را درگیر خود کرده است، ولی قرارگیری این خطه شمال کشور به عنوان یکی از کانون های اصلی این ویروس و هجوم مسافران از اقصی نقاط ایران به استان مازندران با وجود درگیری با این مهمان ناخوانده و  احتمال  پاسخگو نبودن امکانات و تجهیزات با وجود تلاش کادر درمانی و پزشکی باعث شده تا بخش زیادی از جمعیت استان دچار مشکلات روحی و روانی ناخواسته ای شوند که نبود خدمات رسانی روحی و روانی به مردم در این شرایط حساس باعث شده تا به نوعی مردم احساس نبود پشتوانه محکم حمایتی در برابر این ویروس داشته باشند.
خلاء خدمات پزشکی روحی و روانی 
بی اطلاعی جامعه و تا حدود ناشناخته بودن این مهمان ناخوانده نزد درمانگران و شوک گاه و بیگاه فضای مجازی به مردم پیرامون این بیماری که بخشی از آن ناشی از درگیر شدن تمام امکانات و تجهیزات نظام سلامت در حوزه درمان و غفلت از اطلاع رسانی دقیق و اعتماد سازی به جامعه به جای ایجاد ترس و نگرانی، باعث شده تا این روزها مردم بیش از اطلاع رسانی در مورد تعداد افراد مبتلا و جان باختگان از سوی متولیان سلامت، نیازمند خدمات روحی و روانی و به نوعی  پزشکی سلامت دارند.
خلاء خدمات روحی و روانی و یا همان پزشکی سلامت در جامعه در روزهایی سخت شیوع ویروس کرونا که تا حدود زیادی اعتماد را از جامعه سلب کرده و به نوعی توهم کرونایی در کنار ترس و وحشت به جای توجه به هشدارهای درمانگران جامعه را فرا گرفته، باعث شده تا این روزها مردم روحیه خود را برای مبارزه جهت شکست ویروس کرونا از دست بدهند که به کارگیری روانپزشکان و پزشکان متخصص اعصاب و روان حداقل در مراکز درمانی پذیرش بیماران مشکوک به کرونا می تواند تا حد زیادی درد توهم گرایی جامعه را درمان بخشد.
جلوگیری از فاجعه گرایی  
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مازندران  بخشی از اضطراب و نگرانی نسبت به بیماری ویروس کرونایی را  به دلیل آگاهی از این بیماری طبیعی دانست و گفت : مردم ما باید بدانند که بیماری سخت تری نیز در گذشته همانند وبا وجود داشته که ما آن را پشت سر گذاشتیم، ولی به دلیل این که آگاهی نسبت آن بیماری نداشتیم، ولی اطلاعات فعلی می تواند به ما کمک کند تا برنامه ریزی برای جلوگیری از ابتلا داشته باشیم.
دکتر جواد ستاره در گفت و گو با خبرنگارایرنا گفت: دستورالعمل و توصیه های پزشکی که بیان می شود  باید جدی بگیریم و آن را به درستی رعایت کنیم و  از فاجعه سازی نسبت به این بیماری جلوگیری کنیم و از اطلاعاتی که نسبت به این بیماری داریم، باید از آن به شکل مثبت برای درمان بهره گیری کنیم.
وی به شهروندان توصیه کرد تا از هر گونه ترس و واهمه بیهوده نسبت به این بیماری پرهیز کنند و صرفا نیز به دستورالعمل های بهداشتی و درمانی که از سوی پزشکان رسمی بیان می شود، گوش کنند.
پرهیز از بزرگ نمایی 
 این متخصص اعصاب و روان در مازندران می گوید: مردم باید از بزرگنمایی  و کوچک انگاری بیهوده در مورد ویروس کرونا پرهیز کنند و سعی شود تا اخبار و اطلاعات را از رسانه های جمعی مورد اعتبار و خبرگزاری های رسمی دریافت کنند و خیلی هم دنبال اخبار منفی در مورد این بیماری نباشند.
دکتر ستاره گفت : برخی افراد به دنبال اخبار هیجانی هستند و این ها برای اظهار وجود و برای خودنمایی معمولا اخبار منفی را بیشتر بیان می کنند و تا حد امکان باید از چنین افرادی فاصله گرفت و حقایق را آن گونه که هست، مورد تجزیه و تحلیل قرار دهیم.
وی اضافه کرد : ویروس کرونا آنچه که تاکنون در جهان شیوع یافته آمار مرگ و میر بالایی ندارد، ولی طول درمان سخت و پر مشقتی دارد و کسانی که به نوعی به این بیماری دچار شدند، باید صبوری کنند و خیلی ترس به خودشان راه ندهند.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مازندران اظهارداشت : افرادی که براثر این بیماری فوت شدند نیز افراد با سنین بالا و دارای بیماری پیش زمینه ای بودند و این بررسی نشان می دهد که نباید ترس و واهمه بیش از حد به خودمان راه بدهیم.
ایجاد نشاط و شادابی و دوری از بی خیالی 
دکتر ستاره گفت : در شرایط فعلی ما نیاز به نشاط و شادابی داریم و باید اخبار شاد و نشاط انگیز که روحیه بخش است را دنبال کنیم و به شایعات توجه نکنیم و باید توصیه های پزشکی که در قالب دستورالعمل بهداشتی بیان می شود از جمله شستشوی دست ها رعایت شود ، چرا که امروز این دستورالعمل ها را پزشکان ماهر و با تجربه در کشور می نویسند و مفید است.
این متخصص اعصاب و روان خاطرنشان کرد : صرفنظر از این که گروهی از مردم ما با شیوع این بیماری دچار نوعی ترس و مشکلات روحی و روانی شدند، یک عده  دیگر آن را به ساده انگاری گرفتند و هر دو این بحث برای جامعه مضر است و باید به نوعی تعادل ایجاد کرد و راهکار آن نیز دوری از اخبار منفی و شایعات و گرفتن اخبار درست در حد نیاز از مراجع خبری مورد تایید است.
مدیریت بحران در شیوع کرونا

یک روانپزشک در ساری می گوید : ما در روزهای اخیر با شیوع کرونا با بحرانی مواجه شدیم که باید از بزرگنمایی و کوچک انگاری نسبت به این ویروس خودداری کنیم و این کار به نوعی مدیریت در بحران تلقی می شود.
دکتر سارا تقوی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت : به هر حال همه ما به نوعی در این روزها دچار بحران و هر یک از ما احتمال دارد که نسبت به این وضعیت واکنش های متفاوتی داشته باشیم که شامل اضطراب و نگرانی ، ناکامی، غمگینی و حتی علایم چون زودرنجی، تحریک پذیری و حتی مشکلات گوارشی را تجربه می کنیم.
وی اضافه کرد : علاوه بر استرس که به طور مستقیم از ویروس کرونا تجربه می کنیم، تغییر شیوه زندگی همانند در خانه ماندن نیز دیگر  مسایلی است که ما از این ویروس در سطح کشور در حال تجریه کردن هستیم و به ناچار نیز باید آنها را بپذیریم و برای کاهش این استرس و اضطراب باید راهکارهایی را پیش بگیریم تا بتوانیم آن را مدیریت کنیم.
دوری از کارهای خارج از حیطه کنترلی 
دکتر تقوی اظهارداشت : ما باید برای مدیریت اضطراب و استرس خودمان با دیگر افراد پیرامون خود صحبت کنیم و افکار نگران کننده را بنویسم و بر روی کارهایی که کنترل داریم از جمله رعایت مسایل بهداشتی تمرکز داشته باشیم.
این روانپزشک معتقد است : ما در شرایط بحرانی فعلی باید از افکارها و کارکردهایی که در حیطه اختیار و کنترل ما نیستند، پرهیز کنیم و اخبار کمتر به خصوص خبرهای منفی را چک کنیم و اخبار را صرفا در شبانه روز دو بار بازبینی و چک کنیم.
تغییر شیوه زندگی 
این روانپزشک مازندرانی می گوید : به دلیل این که بیشتر اوقات ما در چند روز اخیر با شیوع کرونا در منزل صرف می شود، باید شیوه زندگی خود را تغییر دهیم و به کارهای سرگرم کننده از جمله کتاب خواندن، تماشای فیلم و حتی برخی ورزش هایی که می شود در داخل خانه انجام داد از جمله یوگا بپردازیم که این ها می تواند سطح تمرکزی ما را افزایش دهد.
دکتر تقوی اضافه کرد : در چنین شرایطی ما باید برای کارهای روزمره در منزل برنامه ریزی داشته باشیم و اگر وضعیت جسمی حادی نداشتیم؛ به مراکز درمانی کرونایی مراجعه نداشته باشیم و تمام دستورالعمل های بهداشتی توصیه ای را در منزل اجرا کنیم تا بتوانیم بحران فعلی را پشت سر بگذاریم.
براساس آخرین آمار تاکنون نمونه ۶۲۰ نفر در مازندران به ویروس کرونا قطعی شد و همین میزان نیز افراد بیمار مشکوک در بیمارستان ها تحت مراقبت قرار دارند و حدود ۲۳۰ نفر نیز از بیمارستان مرخص شدند.