تاریخ انتشار: ۲۲ اسفند ۱۳۹۸ - ۰۹:۲۳

سنندج - ایرنا - صدای زنگ درب به گوشم می‌رسد، آن را باز می‌کنم زنی میانسال لبخندی ساختگی به چهره‌اش گرفته و پشت درب ایستاده و با لحنی ترحم بر انگیز می‌گوید، فقیرم کمک کنید.

چند قدمی جلوتر می‌آید و می‌گوید چند بچه‌ یتیم دارم، چند روزی است که گرسنه هستند، اگر می شود کمک کن، کمی صبر می‌کند و می‌گوید: کمک نمیکنی یک لیوان آب بده، گلویم خشک شده، درب را نیمه باز می‌گذارم و با لیوان آب بر می‌گردم، اسکناسی را به سمتش دراز می‌کنم آب را می‌خورد و می‌گوید: هزار تومانم پوله تو این دوره زمونه؟ لایق آقایی مثل شما نیست که اینقدر به فقیر کمک کنی.

لیوان را سر می کشد و پشت سرش چند سرفه می‌کند، یاد ویروس کرونا می‌افتم که این روزها در ۱۲۰ کشور جهان بی دعوت به خانه‌های بیش از ۱۱۵ هزار نفر پا گذاشته که بیشترین دلیل آن نیز عدم توجه به هشدارهای بهداشتی، رفت و آمد گسترده در معابر است.

در فکر کرونا بودم که متکدی بی آنکه چیزی بگوید به سراغ خانه دیگر رفت؛ می‌پرسم این چندمین درب خانه‌ای است که امروز می‌زنی؟ اخمی تحویلم می دهد و مشخص است که رغبتی به حرف زدن ندارد.

به سراغ درب دیگری می‌رود با باز کردن آن توسط همسایه همان‌هایی را که به من گفت را به او می گوید اما او درب را می بندد و کمکی نمی‌کند.

این بار به سراغ متکدی می‌روم با اصرار و تطمیع او با کمک بیشتر لب به سخن می‌گشاید، از گفتن اسم و محل زندگی‌اش که طفره می‌رود و می‌گوید پسر و دختری دارم و در حاشیه شهر زندگی می‌کنیم و پسرم چند روز گذشته هم با تعطیلی مدرسه همانند تابستان در سرچهارراه‌ها و خیابان‌ها کار می‌کند.

در پاسخ سوالم که چرا اول گفتی بچه‌هایم گرسنه‌اند و در خانه مانده‌اند گفت: می‌خواهی حرف بزنی یا تفتیش کنی؟  دوباره مجابش کردم که در پاسخ سوال‌هایم گفت: امروز نزدیک به ۸۰ خانه مراجعه کردم که خیلی‌ها کمک کردند.

می پرسم خبر داری که ویروس کرونا به سنندج هم آمده و خطرناک است، می‌گوید: آره همه میگن آمده اما من که ندیدم کرونا هم ساخته تلویزیون است تا دیگر دری به روی فقرا باز نشود.

من که با مردم دست نمیدم فقط پولشون رو میگیرم حالا هم بس کن که میخوام به کارم برسم

پرسیدم: نمی‌ترسی که کرونا بگیری؟ گفت: من که با مردم دست نمیدم فقط پولشون رو می‌گیرم حالا هم بس کن که میخوام به کارم برسم؛ در حالیکه او از کوچه خارج می‌شد تا به کوچه‌ای دیگر برود، فکر اینکه شاید ناقل بیماری باشد از ذهنم خارج نمی‌شد.

با اندک تاملی می‌توان گفت کرونا بی دلیل در خانه کسی را نمی‌زند بلکه باید با عدم رعایت موازین بهداشتی به آن اجازه ورود داد تا بتواند به یک تا همه اعضا سرایت کند و تکدی‌گران هم کسانی هستند که در گوشه و کنار شهرها دیده شده و از این و آن تقاضای کمک می‌کنند تا شاید با فرصت ترحم دیگران به اهدافشان برسند.

بعد از رفتنش دست‌هایشم را می شورم و با خودم فکر می‌کنم تکدی گری علاوه بر اینکه به خودی خود یک آسیب اجتماعی محسوب می‌شود در شرایطی که شیوع ابتلا به ویروس کرونا در جامعه گسترش یافته، می تواند یکی از عوامل انتقال این ویروس در بین مردم باشد چرا که هرروز به تعداد بیشتری از خانه‌ها مراجعه می‌کنند.

کارشناسان بهداشت و درمان مردم را بارها در پیام‌ها و اخبار خود بر ماندن در خانه‌ها و رعایت نکات بهداشتی دعوت کرده و اعلام می‌کنند که آمد و شد مردم بزرگترین عامل شیوع است اما تاکنون توجه به تکدی گری حداقل در اخبار و رسانه‌ها مغفول مانده است.

از طرفی بی توجهی خود مردم به این مساله علاوه بر اینکه می‌تواند به خودی خود سرعت شیوع این بیماری را افزایش‌ دهد چرا که احتمال دارد متکدی یا خود ناقل بیماری باشد یا اینکه از یک فرد دیگری این ویروس را دریافت و آن را به واسطه تماس با افراد یا پول نقدی که همراه دارد به دیگران منتقل کند.

فرماندار و رییس ستاد مبارزه با کرونا سنندج در این ارتباط به خبرنگار ایرنا گفت: بخش اعظم مشکل تکدی‌گری در کردستان در حوزه فرهنگی نهفته شده است و انتظار می‌رود مردم با کمک نکردن به این افراد زمینه تاثیرگذاری بیشتر برنامه‌های فرهنگی مقابله با این پدیده‌ را فراهم کنند.

با توجه به اینکه معضل تکدی هم اکنون در کنار آسیب اجتماعی بودن به علت گسترش خطر شیوع ویروس کرونا خود خطری جدی برای سلامت جامعه محسوب می‌شود انتظار داریم که مردم علاوه بر عمل به توصیه‌های بهداشتی و ماندن در خانه را نیز در برنامه های پیشگیری از ابتلای خود و خانواده قرار دهند.

محمد ابراهیم زارعی افزود: با توجه به اینکه معضل تکدی هم اکنون در کنار آسیب اجتماعی بودن به علت گسترش خطر شیوع ویروس کرونا خود خطری جدی برای سلامت جامعه محسوب می‌شود انتظار داریم که مردم علاوه بر عمل به توصیه‌های بهداشتی و ماندن در خانه را نیز در برنامه های پیشگیری از ابتلای خود و خانواده قرار دهند.

وی افزود: فرمانداری سنندج با همکاری شهرداری این شهر اردیبهشت امسال به تشکیل مرکز متکدیان اقدام کرده که این مرکز در زمان حاضر نیز با توجه شیوع ویروس کرونا فعالیت خود را در راستای جمع آوری متکدیان بیشتر کرده است.

معاون امور اجتماعی بهزیستی کردستان نیز در این ارتباط با بیان اینکه این اداره کل اماده جمع آوری کودکان کار از سطح خیابان‌هاست و در خصوص متکدیان نیز مرکز متکدیان شهرداری موظف به ارایه خدمات است، گفت: از گذشته توصیه شده که مردم از هر گونه کمک به گدایان خیابانی و خانه‌ گردها خودداری کنند و کمک های خود را به دستگاه های امدادرسان یا موسسات خیریه مردمی تحویل دهند.

محسن شجاعی افزود: مردم به جای آنکه نسبت به گدایان ترحم کرده و مقدار ناچیزی به آنها کمک کنند باید سعی داشته باشند که مؤسسات خیریه ای تشکیل داده و افرادی را که درواقع بی بضاعت هستند و یا کودکانی را که بی سرپرست یا بدسرپرست می باشند نگهداری و سرپرستی کنند.

رییس مرکز متکدیان شهرداری سنندج نیز گفت: این مرکز به صورت روزانه اقدام به گشت زنی در سطح خیابان های شهر می کند و در صورت مشاهده متکدیان کودک و بزرگسال اقدام به جمع آوری انان می کند.

جمع آوری متکدیان کوچه گرد و خانه گرد به دلیل اینکه جایی ثابت ندارند از توان این مرکز خارج بوده و تنها راه برون رفت از این چالش عدم کمک مردم به آنان است.

صلاح الدین وکیلی افزود: اما جمع آوری متکدیان کوچه گرد و خانه گرد به دلیل اینکه جایی ثابت ندارند از توان این مرکز خارج بوده و تنها راه برون رفت از این چالش عدم کمک مردم به آنان است.

وی اضافه کرد: باور داریم معضل تکدی گری در جامعه تنها با مشارکت مردم امکان پذیر است چرا که برخی متکدیان روزانه حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار تومان در امد دارند که و برخی نیز با وجود بازداشت‌های مکرر پس از آزادی همچنان به این کار خود ادامه می‌دهند.

وکیلی یادآور شد: مرکز متکدیان سنندج در چهار راه انقلاب واقع شده و مددکاران آن با شماره تماس ۳۳۲۲۸۷۸۰ آماده دریافت گزارش‌های مردمی در خصوص جمع آوری متکدیان است.

باشد که بساط این ناهنجاری فرهنگی با حمایت مسوولان و هوشیاری مردم برچیده شود اما امروز که جامعه ما با این مشکل دست به گریبان است و آنها هرکدام در این شرایط کرونایی به عنوان بمب های خطرناک ناقل ابن بیماری به راحتی در حال عبور و مرور در کوچه و خیابان شهر و روستاها هستند، ستاد مقابله با کرونا موظف به چاره اندیشی در این خصوص هستند تا متکدیان بر بار بحران کرونا نیفزایند.

کرونا با نام رسمی کووید ۱۹ از اوایل دی ماه در ووهان واقع در استان هوبی چین پدیدار شد و تاکنون دربیش از ۱۱۰کشور جهان در تمامی قاره‌ها را تحت تاثیر قرار داده و ۱۱۹ هزار نفر را مبتلا کرده است.

ایران نیز از  ویروس کرونا در امان نماند و نخستین مورد بیماری ۳۰ بهمن ماه در قم شناسایی شد و هم اکنون پس از ۲۲ روز  تعداد مبتلایان در کشور به ۹ هزار نفر افزایش یافته است که تاکنون ۲ هزار و ۹۵۹ بیمار بهبود یافته و ترخیص شده اند و ۳۵۴ نیز جان خود را از دست داده‌اند.

در این مدت تعداد کل مراجعین به بیمارستان‌های کردستان نیز ۳۹۴ نفر بود که ۸۷ نفر از آنان بستری هستند و بر اساس آخرین نتایج آزمایشگاهی ابتلای ۸۴ نفر از این افراد به بیماری کووید ۱۹ مثبت است.

افراد مبتلا در بیمارستان‌های این استان بستری هستند که شامل ۳۳ نفر در سقز، ۱۷ نفر در بانه، ۱۱ نفر در سنندج، ۹ نفر در قروه، چهار نفر در کامیاران، سه نفر در دیواندره، ۲ نفر در بیجار، ۲ نفر در مریوان، ۲ نفر در دهگلان و یک نفر در سروآباد است.

تاکنون ۶ بیمار کردستانی بر اثر ابتلا به بیماری کرونا جان خود را از دست داده اند که از این تعداد پنج بیمار در سقز و یک بیمار مربوط به مریوان است.

کرونا، ویروسی است که گستردگی شیوع آن بسیار وسیع است و از جمله راه های انتقال آن عطسه و سرفه و دست دادن و روبوسی است؛ پزشکان توصیه می کنند علاوه بر پرهیز از دست دادن و روبوسی و عدم حضور در مراکز عمومی، به هنگام عطسه حتما جلوی بینی خود را با دستمال بگیرند و و یا برای مهار آن از آرنج خود استفاده کنند.