تاریخ انتشار: ۲۱ اسفند ۱۳۹۸ - ۰۹:۳۹

بیرجند - ایرنا - اکنون که ویروس کرونا در کشور شیوع پیدا کرده و مردم هم به اشکال مختلف در حال مقابله با آن هستند، حفظ آرامش مهمترین راهکار در این زمینه به شمار می‌رود.

ترس و دلهره یک واکنش یا غریزه طبیعی در مقابل مخاطرات برای انسان است اما اگر ترس و اضطراب بیش از اندازه باشد، زندگی روزانه شخص را مختل می‌کند و از لحاظ جسمی و روحی به فرد آسیب می‌رساند.

اولویت اصلی و اساسی در مواقع بحران، حفظ آرامش و خونسردی افراد جامعه است و بزرگنمایی و ارایه نظرهای غیرکارشناسی پیرامون ویروس کرونا که عمدتا در شبکه‌های مجازی مطرح می‌شود نه تنها به کنترل و مهار این ویروس کمک نمی‌کند بلکه ضمن برهم زدن آرامش جامعه، نوعی ترس و دلهره را نیز بین شهروندان ایجاد می‌کند.

اگر غریزه طبیعی ترس به شکل افراطی و غیرواقعی، موضوعات مختلف را با بزرگنمایی رصد کند، توجه و تمرکز فرد نسبت به مسئله نیز، به شکل افراطی افزایش خواهد یافت در نتیجه فرد به جای استفاده مفید از غریزه هشداردهنده خود، سلامتی و بهزیستی خودش را در ورطه تهدید و آسیب خواهد انداخت.

افرادی که بی توجه به هشدار و توصیه‌ها در وضعیت شیوع گسترده ویروس بار سفر می‌بندند برای خود و جامعه خطرناک ظاهر می‌شوند از طرفی کسانی هم که با اضطراب زیاد و وسواس گونه به طور دائم در نگرانی به سر می‌برند به خود و دیگران آسیب وارد می‌کنند بنابراین هر دو گروه زمینه گسترش بیماری را فراهم می‌سازند. 

رییس پردیس علوم رفتاری دانشگاه بیرجند در این باره  گفت: بیماری کرونا مثل برخی بیماری‌های نوپدید یک موقعیت ترس و نگرانی درخصوص سلامتی خود و اطرافیان را در فرد ایجاد می‌کند که اگر اضطراب‌ها به درستی کنترل یا با آنها مقابله نشود به بدن آسیب وارد کرده و ممکن است مشکلات روحی و روانی برای شخص ایجاد کند.

محمدحسین سالاری‌فر افزود: در حال حاضر با عده‌ای از افراد مواجه هستیم که در خصوص بیماری کرونا توجیه نشده‌اند و به راحتی اقدام به مسافرت می کنند و دچار نوعی بی‌خیالی هستند که این کار برای افراد و جامعه خطرناک است اما گروهی از مردم هم هستند که درگیر نگرانی و افکار تکراری اضطراب‌زا هستند که این نگرانی‌ها سیستم ایمنی بدن را تضعیف کرده و مستعد بیماری می‌کند.

وی اظهار داشت: افراد باید ضمن رعایت موارد بهداشتی خونسردی و آرامش خود را حفظ کنند و از ترس غیرمنطقی پرهیز کنند.

عضو هیات علمی گروه روانشناسی دانشگاه بیرجند بیان کرد: متاسفانه عده‌ای در این چند هفته برای رهایی از بیماری کرونا اقدام به نوشیدن الکل صنعتی کرده‌اند و تعدادی از هموطنان ما به این دلیل فوت کردند که اگر این افراد به همان توصیه‌های دینی که الکل را حرام کرده توجه داشتند با این مشکلات مواجه نمی‌شدند.

وی گفت: رعایت نکات بهداشتی مهمترین عامل مبارزه با کرونا است اما ترس و اضطراب سلامت روانی جامعه را مخدوش می‌کند و مردم اگر نکات بهداشتی را رعایت کنند قطعا با مشکلی مواجه نمی‌شوند و بر این مشکل هم غلبه خواهند کرد به همین دلیل رعایت آرامش و خونسردی در این ایام ضروری است.

سالاری‌فر افزود: اگر باوری در ذهن ما ایجاد شود که مثلا در ذهن خود همیشه بگوییم ممکن است کرونا بگیریم و بیمار شویم این باور اشتباه است و سلامت روانی ما و اطرافیان را مخدوش می‌کند اما اگر باور ما این باشد که نباید به خود و دیگران آسیب بزنیم و موارد بهداشتی را دقیق رعایت کنیم بر این بیماری به راحتی غلبه می‌کنیم.

وی اظهار داشت: در شرایط کنونی باید ارتباطات کمتر شده و کمتر به شب‌نشینی و دورهمی برویم و خداوند هم حافظ و نگهدار ما است که از ما خواسته کار خود را به درستی انجام دهیم تا کمک خداوند را ببینیم قطعا این مشکل هم رفع می‌شود.

مدرس دانشگاه و مشاور خانواده هم گفت: مردم ما همواره با مشکلاتی از جمله بیماری و جنگ مواجه بوده‌اند و در همه این موارد به خوبی در برابر این مشکلات مقاومت کردند؛ امروز هم بیماری کرونا از جنس همان مشکلات است که مردم ما با توکل بر خدا و رعایت دقیق نکات بهداشتی و حفظ سلامت روحی خود بر آن غلبه خواهند کرد.

طیبه حسینی افرود: الان در خانواده، زنان خانه وظیفه دارند که با مدیریت صحیح آرامش اعضای خانواده را حفظ کنند و تاکید بر رعایت موارد بهداشتی بین اعضای خانواده توسط زنان خانواده اقدامی تاثیرگذار در مقابله با بیماری کرونا است.

وی اظهار داشت: در محیط منزل اعضای خانواده دیدن فیلم‌های شاد، طنز، سریال‌های مورد علاقه، آهنگ، فیلم‌های قدیمی و مطالعه را در دستور کار خود قرار دهند و از فرصت ایجاد شده برای دور هم بودن اعضای خانوده با یکدیگر استفاده کنند.

وی گفت: هرچند احساس کم ترس و اضطراب تا حدودی که افراد را به سمت اختلال نبرد، مفید است و درخصوص این بیماری هم باید کمی احساس احتیاط وجود داشته باشد تا افراد بهتر بتوانند از خود و اعضای خانواده حفاظت کنند اما این احتیاط نباید تبدیل به وسواس شود بلکه رعایت اقدامات بهداشتی بهترین راه غلبه بر این مشکل است.