شیوع ویروس کرونا در جهان اکنون به موضوعی پیچیده و چند لایه تبدیل شده است که پیامدهای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، بهداشتی و زیست محیطی گسترده ای را به دنبال دارد. این ویروس ناشناخته که در بیش از ۱۰۰ کشور جهان شیوع پیدا کرده، ضمن تعطیلی مدارس، دانشگاهها و بسیاری از کسب و کارها، خانهنشینی بسیاری از شهروندان را و متعاقب آن، رکود حدود نیمی از تولید ناخالص داخلی کشورها در بخش خدمات را سبب شده است.
اما جدا از اینکه شیوع ویروس چه تاثیراتی و پیامدهایی به همراه خواهد داشت، با همه گیری کرونا همه کشورها تلاش کردند سیاست و اقدامات رسانه ای، بهداشتی همسانی را برای مقابله با کرونا در پیش بگیرند.
با نگاهی به کشورهای با شیوع بالای ویروس کرونا از جمله چین، ایتالیا، آلمان و انگلیس، متوجه خواهیم شد که این کشورها برای جلوگیری از هراس عمومی و اطمینان دهی به افکار عمومی، سیستم آمار متمرکز و رسمی را برای ارایه آمار مبتلایان و جان باختگان در پیش گرفته اند.
چین
چینی ها که از دو ماه پیش درگیر بزرگترین بحران بهداشتی از زمان تاسیس چین نو در سال ۱۹۴۹ میلادی هستند، اعلام کردند پایان شیوع ویروس کرونا با تدابیر اتخاذ شده، نزدیک است. سفر «شی جین پینگ» رییس جمهوری چین به ووهان مرکز شیوع کرونا نیز بیانگر این ادعاست.
این کشور اگرچه در آغاز شیوع ویروس با مشکلاتی روبرو شد اما با بهره گیری از فناوری های ارتباطی، کنترل و قرنطینه و اجرای طرح های حمایتی، توانسته کرونا را مهار کند.
چین در مسیر مقابله با ویروس کرونا از همان ابتدا سیاست تمرکز رسانه ای و شفافیت را در دستورکار خود قرار داد و توانست افکار عمومی این کشور را مجاب به همراهی کند.
چین در کنار این رویارویی اما فرصت هایی هم برای اطلاع رسانی و همکاری متقابل با کشورهایی که کانون جدید شیوع بیماری بوده اند همچون کره جنوبی، ایتالیا، ایران، شیلی و سازمان بهداشت جهانی داشته است.
دولت ترامپ اگرچه در روزهای نخست شیوع کرونا از شیوه اطلاع رسانی و میزان شفافیت دولت چین انتقاد کرد اما با ورود کرونا به آمریکا، رسانه های آمریکایی خود به انتقاد از سیاست های دولت ترامپ در این زمینه پرداختند. به نحوی که شبکه آمریکایی «سیانبیسی» (cnbc) دراین باره دولت ترامپ را به تناقض گویی متهم کرد.
رئیس جمهوری آمریکا هفته گذشته در حضور وزیر بهداشت از در امان بودن این کشور از شیوع ویروس کرونا خبر داد، اما گزارش های منتشره نشان می دهد شمار مبتلایان در این کشور اکنون از مرز ۴۰۰ نفر گذشته و در ۸ ایالت وضعیت اضطراری و در ۸ ایالت دیگر نیز شرایط «فاجعه بار» اعلام شده است.
ایالت هایی که در آنها حالت اضطراری اعلام شده شامل کالیفرنیا، فلوریدا، ایندیانا، کنتاکی، مریلند، نیویورک، یوتا و واشنگتن هستند.
در حالی تا روز دوشنبه ۱۹ اسفندماه، تعداد کسانی که در ایتالیا بر اثر ویروس کرونا جان خود را از دست دادهاند به ۴۶۳ نفر رسیده که در استان لومباردی و برخی مناطق دیگر سیاست قرنطینه اعمال شده است.
ایتالیا به خصوص استان لومباردی از جمله مناطق پرخطر کرونا در این کشور محسوب می شود. دولت «جوزپه کونته» نخست وزیر ایتالیا تلاش کرد محدودیت های بهداشتی را ابتدا در بخش های شمالی این کشور اجرا کند اما دامنه شیوع ویروس سبب شد تا دولت کونته در حال آماده شدن برای تسری قرنطینه به کل کشور باشد.
طبق اعلام خبرنگار بیبی سی در رم، نخست وزیر ایتالیا اعلام کرده که منطقه محدودیت به کل مناطق کشور گسترش خواهد یافت و فقط شامل منطقه شمالی ایتالیا نخواهد بود.
پس از سونامی کرونا در ایتالیا، دیگر کشورهای اروپایی نیز با سرعت در حال ثبت مواردی از ابتلا به این ویروس هستند. بعد از ایتالیا، کشورهای انگلیس، فرانسه و آلمان بیشترین تاثیر را از شیوع کرونا گرفته و این بحران دامنگیر آنها شده است.
همزمان با افزایش آمار ابتلا به کرونا و مرگ دو نفر در انگلیس هفتهنامه ساندی تایمز گزارش داد، دولت لندن در حال تدارک برای مواجهه با احتمال مرگ دهها هزار نفر بر این ویروس دراین کشور است.
این نشریه انگلیسی روز یکشنبه ۱۸ اسفند در گزارشی افزود، در جلسات توجیهی دولت پیش بینی میشود ۸۰ درصد جامعه انگلیس به کرونا مبتلا شده که از این رقم ۱۰۰ هزار نفر جان خود را از دست خواهند داد. بر همین اساس وزارت مسکن دستورالعملی را برای شهرداریها صادر و اعلام کرده که هرکدام باید چه میزان مرگ و میر بر اثر کرونا را در نظر قرار دهند.
به گزارش ساندی تایمز، دولت تلاش می کند بدون ایجاد وحشت در جامعه، مردم را برای مواجهه با بدترین شرایط آماده کند. با این حال دولت جانسون می کشد رسانه های این کشور را به تبعیت از آمارهای رسمی و انتشار اطلاعلات دقیق با تمرکز در مرکز رسانه ای کرونا وادار کند.
حمید بعیدی نژاد سفیر ایران در انگلیس روز دوشنبه در توئیتی نوشت: دولت انگلیس برای مقابله با پخش شایعات و اطلاعات نادرستی که رسانه ها و یا سایت ها در خصوص ویروس کرونا منتشر می کنند، اقدام به ایجاد واحد ویژه ضربتی در نخست وزیری کرده است.
این واحد وظیفه دارد در صورت مشاهده اخبار و شایعات کذب، بسرعت به حذف خبر یا واکنش مناسب در برابر آن دست بزند. از نظر دولت انگلیس، مدیریت رسانه ای، بخش مهمی از برنامه ملی مقابله این کشور با این ویروس است.
اسپانیا
شیوع گسترده ویروس کرونا در بسیاری از کشورهای جهان و اعلام وضعیت هشدار موجب شد تا دولت ها علاوه بر تلاش برای کنترل و مهار، از طریق ابزارهای رسانه ای، به اطلاع رسانی شفاف درباره این بیماری بپردازند.
دولت پدرو سانچز نخست وزیر اسپانیا به دلیل اثرات اقتصادی و بهداشتی، اطلاع رسانی متمرکز دولتی را برگزیده اند.
تعداد مبتلایان کرونا در این کشور به سرعت در حال افزایش است. بیش از یک هزار و ۱۰۰ نفر در این کشور به کرونا مبتلا شده و ۲۹ نفر نیز جان باختهاند.
آلمان با وجود تعداد مبتلایان بیشتر نسبت به اسپانیا، تلفات کمتری را ثبت کرده است. تا پایان روز دوشنبه،یک هزار و ٢٢٤ نفر در این کشور به کرونا مبتلا شده که دو نفر جان خود را از دست دادهاند.
بیشترین آمار مبتلایان کرونا در آلمان در جنوب و غرب این کشور شناسایی شدهاند.
براساس گزارشها، شیوع کرونا ابتدا از جنوب آلمان آغاز شد که محل استقرار یک شرکت خودروسازی است.
انتشار این بیماری نگرانیهای زیادی را در عرصه اقتصادی ایجاد کرده است؛ زیرا امکان دارد چرخه تولید و عرضه اقتصادی در سطح بینالمللی بشدت مختل شود.
در این میان رسانه های آلمانی تمرکز رسانه ای خود را روی این مناطق قرار داده اند تا با انتقال سریع اخبار، نگرانی افکار عمومی از شیوع این ویروس به حداق ممکن کاهش یابد.
دولت ترکیه در ابتدای شیوع کرونا همانند دیگر کشورهای جهان تدابیری را برای مقابله با این ویروس اتخاذ کرد، اما از یک سو مشخص نیست در شرایطی که اقتصاد ترکیه به شدت وابسته به صنعت گردشگری است، خبری از توقف ورود گردشگران به این کشور منتشر نشده است؛ ضمن آنکه در خصوص ورود و شیوع کرونا در ترکیه نه تنها دولتمردان بلکه احزاب و رسانههای این کشور نیز تاکنون سکوت کردهاند.
دولت ترکیه مانند کشورهای دیگر برنامههایی مانند کنترل مسافران ورودی، توقف پروازها به چین و تبلیغات رسانهای برای مقابله با کرونا را در دستور کار دارد، اما در حالی که این ویروس بیش از ۱۱۴ کشور و بسیاری از همسایگان ترکیه را فراگرفته هنوز حاضر نشده در خصوص مبتلایان و فوت شدگان احتمالی کرونا در این کشور اطلاع رسانی کند.
از سوی دیگر هنوز بسیاری از فعالیتهای مرتبط با صنعت گردشگری این کشور متوقف نشده است.
۲۰۲۳