حدود سه هفته است که فکر و ذکر مردم ایران و بسیاری از کشورهای دیگر درگیر ویروس کروناست و هر کس به فکر سلامتی خود و دیگران است با رعایت نکات بهداشتی تلاش می کند از شیوع این ویروس جلوگیری کند. در همین راستا پویش های مختلفی همچون «ما کرونا را شکست می دهیم» با حمایت مردم و نهادهای مردمی و دولتی برگزار شد، اما در این میان پرستاران و پزشکان که ارتباط مستقیم با بیماران کرونایی دارند به عنوان سدشکنان این مبارزه در خط مقدم خاکریز مقابله با ویروس کرونا مورد تحسین ملت قرار گرفتند و رهبر معظم انقلاب نیز جانباختگان کادر پزشکی، پرستاری و بهداشتی را جزو شهدای سلامت برشمردند.
گروه های بسیاری از همان روزهای اول از نیروهای ارتش و بسیجیان گرفته تا کارگران و مهندسان کارخانجات و شرکت های دانش بنیان در کنار پزشکان و پرستاران به عنوان پشتیبانی و تدارک این خط مقدم آستین ها را بالا زده و مشغول خدمت رسانی شدند
در این میان بسیاری از روحانیون و طلاب حوزه های علمیه در کنار سایر قشرهای مردمی مشغول خدمت رسانی شدند. برخی در بیمارستان ها و در خط مقدم این جبهه در کنار پزشکان و پرستاران قرار گرفتند و برخی دوشادوش بسیجیان و نیروهای مردمی به ساماندهی پشت این جبهه پرداختند.
انتشار اخبار مربوط به تعطیلی نمازهای جمعه و جماعت و نحوه بسته شدن حرم های حضرت معصومه، امام رضا (ع) و سایر بزرگان دین طی دو هفته اخیر، شیطنت برخی شبکه های خارجی و بازتاب فراوانی در فضای مجازی داشت و همین مساله باعث شد تا فعالیت های روحانیون در یاری رساندن به عرصه های گوناگون مبارزه با کرونا به محاق رود.
شبکه اجتهاد به عنوان پایگاه اطلاع رسانی فقه حقوق و اقتصاد اسلامی، به برخی کارهای انجام شده که از همان روزهای اول اسفند آغاز شده اشاره می کند و نمونه هایی از آن را برمی شمارد.
مجمع عالی طب اسلامی ایرانی وابسته به اندیشکده حوزههای علمیه در سوم اسفند با صدور بیانیه ای توصیه هایی را برای پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا منتشر کرد و در همان روز معاون آموزش حوزه های علمیه از تعطیلی یک روزه دروس حوزه خبر داد و اعلام کرد برخی اساتید حوزه درس های خود را تا اطلاع بعدی تعطیل کرده اند و طلاب می توانند از فضای مجازی درس ها را دنبال کنند.
مراجع تقلید از مردم خواستند توصیه های پزشکان را مبنی بر دوری از اجتماعات جدی بگیرند و آن را حجت دانستند. آیت الله العظمی جعفر سبحانی در چهارم اسفند در یک پیام ویدیویی اعلام کرد: آنچه مسئولان پزشکی در مورد این بیماری می گویند برای ما حجت است و میبایست در اجتماعات عمومی کمتر حضور یافته و نکات بهداشتی را رعایت کنیم.
آیات عظام مکارم شیرازی، وحید خراسانی، شبیری زنجانی، علوی گرگانی و جوادی آملی ضمن تأکید بر رعایت دستورات پزشکی و بهداشتی، برای دفع بیماری و نگرانی مردم توصیه هایی کردند.
آیت الله سید علی سیستانی، صافی گلپایگانی، حسینی زنجانی و شبیری زنجانی حتی اجازه مصرف سهام امام را برای مقابله با ویروس کرونا صادر کردند و شرایط غسل و کفن و دفن کسانی که به دلیل ویروس کرونا از دنیا رفتند توسط مراجع و علما بیان شد.
حجت الاسلام و المسلمین احمد مروی تولیت آستان قدس رضوی از همان ابتدای شیوع ویروس کرونا آمادگی خود را برای سلامت زائران و مجاوران بارگاه رضوی به وزارت بهداشت اعلام کرد و سعید نمکی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز در یک گفت و گوی تلفنی ضمن قدردانی از اقدامات و همکاریهای آستان قدس رضوی با دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بر آمادگی بیش از پیش این وزارتخانه با آستان قدس در جهت حفظ سلامت زائران و مجاوران حرم مطهر رضوی تاکید کرد.
برخی بزرگان و علمای مشهد همچون مصطفی اشرفی شاهرودی، سید جعفر سیدان، رجبعلی رضازاده و سیدحسن مرتضوی شاهرودی از ضرورت رعایت مسائل بهداشتی به عنوان امور عقلانی و دینی یاد کردند و زیارت از راه دور را مقبول درگاه الهی دانستند.
آیتالله اشرفی شاهرودی گفت: عاجزانه از مردم تقاضا دارم دستورات پزشکی و بهداشت فردی را رعایت کنند و با توجه به اعتقادشان به ولایت اهلبیت(ع)، توسلشان به حضرت حجت ارواحنا فدا را قطع نکنند چراکه طبق اعتقادات و تعالیم دینی، دعای خیر اهلبیت(ع) در درگاه خداوند متعال مستجاب است.
آیت الله سیدجعفر سیدان گفت: خداوند سنتهایی دارد که گاهاً این سنتها را با معجزه میشکند و ما چون نمیدانیم مشیت الهی چیست باید به تکلیفمان عمل کنیم. در خصوص این ویروس هم نمیدانیم خداوند اراده معجزه کرده یا نه لذا تکلیف داریم طبق دستورات پزشکان عمل نماییم، در این شرایط تکلیف رعایت بهداشت و تضرع به درگاه الهی است.
در همان ایام یادداشتی با عنوان چالشهای کرونا در کانون روحانیت منتشر شد و پرده از برخی مشکلات برداشت. در این یادداشت آمده است شاید توصیه های بهداشتی مراجع از آنجا ناشی میشد که برخی بدون در نظر گرفتن این توصیهها در اجتماعات و اماکن مذهبی حاضر میشوند.
انتشار تصاویری از ضریح مطهر حضرت معصومه (س) که میلههایی بر گرد آن چیده شده بود، برخی اعتراضها را در پی داشت که چرا حرم مطهر به عنوان یکی از اماکن پر جمعیت همچنان به روی مردم باز است. سخنگوی وزارت بهداشت تمهیدات صورت گرفته در حرم، زیارتگاهها و بقاع متبرکه شهر قم و مسجد جمکران را سادهانگاری دانست.
با این حال مشاور تولیت حضرت معصومه (س) تعطیلی حرم را به بهانه بیماری کرونا مقبول ندانست ولی حجت الاسلام عندلیب همدانی از علمای قم در پاسخ به این سؤال که آیا دین اسلام تمهیداتی برای چنین شرایطی اندیشیده است، گفت اینها قاعده عقلی است و نیازی نیست که در دین بیاید.
با توجه به افزایش هشدارهای بهداشتی شورای سیاستگزای ائمه جمعه در هشتم اسفند از تعطیلی نماز جمعه در ۲۳ استان خبر داد و حجت الاسلام محمدجواد حاج علی اکبری یک هفته بعد اعلام کرد که نماز جمعه در سراسر کشور تعطیل می شود.
حضور به هنگام روحانیت و ایفای نقش بایسته در مقابله با کرونا عنوان یادداشتی بود که آیت الله عباس کعبی با ارائه ۱۵ توصیه به روحانیت گفت که تلاش برای حفظ جان و هدایت مردم از باب امر به معروف و نهی از منکر در حوزه رعایت بهداشت عمومی وظیفهای شرعی است.
کرونا با تمام کراهت و پلشتی خود که تا کنون باعث مرگ ۳۵۴ نفر از هموطنانمان شده، تجربیاتی را در عرصه فقهی به مردم ما آموخت تا بدانند مصالح دینی چگونه در موقعیت های مختلف تفاوت می کند و افراد چگونه در دینداری خود ثابت قدم هستند.
کرونا و آخرین اطلاعات پیرامون آن
رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت امروز (چهارشنبه) اعلام کرد: از ظهر دیروز تا امروز و بر اساس نتایج آزمایشگاهی، ۹۵۸ مورد جدید ابتلا به کووید ۱۹ در کشور شناسایی شد و کل مبتلایان به این بیماری در کشور به ۹ هزار نفر افزایش یافت.
خوشبختانه تاکنون دو هزار و ۹۵۹ نفر از بیماران مبتلا به کووید ۱۹ بهبود یافته و ترخیص شدهاند.
کیانوش جهانپور گفت: متاسفانه در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۶۳ نفر از مبتلایان جدید کووید ۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری در کشور به ۳۵۴ مورد رسید.
ویروس کرونا از اوایل دی ماه در «ووهان» واقع در استان «هوبی» چین پدیدار شد و تاکنون به حدود ۱۱۰ کشور از جمله آمریکا، فرانسه، استرالیا، تایلند، مالزی، کره جنوبی، ژاپن، کانادا، سوئد، اسپانیا و امارات گسترش یافته و تا کنون جان هزاران نفر را گرفته است. پزشکان توصیه می کنند با خود مراقبتی، قرنطینه خانگی، پرهیز از سفر و رعایت بهداشت فردی می توان مانع از ابتلا و سرایت به ویروس کرونا شد.