ساری- ایرنا- اگرچه هنوز فعالیت شالیکاری در مازندران به اوجش نرسیده و همچنان برخی‌ها به صورت انفرادی درحال شخم و شیار و خزانه‌گیری هستند، اما برخی کشاورزان از ترس مبتلابه ویروس کرونا فعالیت‌شان را کند کردند.

بررسی ها و مشاهدات خبرنگار ایرنا نشان می دهد که کشاورزان مازندران در روستاها نیز در گیر ویروس کرونا هستند و همانند جمعیت شهری بیشتر در خانه می مانند ، درحالیکه آنان باید این روزها سخت مشغول شخم و شیار و خزانه گیری باشند.

شالیکاران مازندرانی خزانه‌گیری برنج را به صورت رسمی از بیستم اسفند بر اساس برنامه‌ زمان‌بندی اعلام شده از سوی جهاد کشاورزی در برخی شهرستان‌های استان آغاز کردند ، اما این فعالیت ها بسیار کند است و به نظر می رسد امسال به طور میانگین زمان کشت شالی عقب بیفتد.

خزانه گیری ، مرحله دوم از کشت و کار برنج پس از شخم و شیار است. بر اساس آمار جهاد کشاورزی تاکنون حدود ۷۰ درصد شالیزارهای استان شخم و شیار زمستانه شده است و با توجه به گرم شدن هوا  شالیکاران می توانند خزانه گیری برنج  با پوشش پلاستیکی رابه صورت وسیع انجام بدهند.

پس از خزانه گیری و پاشیدن بذر با گذشت  حدود ۴۰ روز بوته برنج  یا به زبان محلی به مرحله  " تیم " می رسد و سپس از خزانه جدا شده و برای نشاء به شالیزارها منتقل می شود ، اما در این مدت ۴۰ روزه شالیکاران باید در چهار مرحله زمین را پس از شخم و شیار آماده سازی را انجام بدهند.

اگرچه شخم  شیار به صورت مکانیزه است ، اما هنوز حدود ۷۰ درصد فعالیت شالیکاری از جمله کرت بندی ، لایروبی نهرها ، آب تخت کردن ، نشا کاری و وجین به صورت سنتی است که نیاز به بکارگیری کارگر است.

شالیکاران برای این که با مشکل کمبود کارگر در زمان نشا کاری با وجود ویروس کرونا مواجه نشوند ، زمان خزانه گیری را به تاخیر انداخته اند تا با گرم شدن هوا و انجام مراحل مختلف پیشگیری و مقابله خطر کرونا نیز از بین رفته باشد.

ویروس کرونا مانع فعالیت کشاورزی نیست

رئیس بخش گیاهپزشکی مرکز تحقیقات کشاورزی مازندران با اظهار این که ویروس کرونا مانع فعالیت کشاورزی به ویژه برنجکاری نیست و این ویروس در فضای باز و در آب و گل وجود ندارد، گفت: این ویروس از انسان به انسان دیگر است و این وضعیت در فعالیت فعلی شالیکاری مانع انجام کار نیست.

وحید علوی که دکتری ویروس شناسی گیاهی را دارد، در گفت و گو با ایرنا در عین حال توضیح داد: تجمع کشاورزان در فعالیت کشاورزی صورت نگیرد ، احتمال مبتلا به ویروس در زمین کشاورزی صفر است.

وی تصریح کرد: در حال حاضر انتقال ویروس کرونا در مناطق تجمعی به ویژه در سطح خشک صورت می گیرد و شالیکارانی که به صورت انفرادی و یا حداکثر سه نفره اما سالم باشند ، می توانند درکنار هم کشاورزی را انجام بدهند.

مازندران با ۲۳۰ هزار هکتار اراضی شالیزاری و تولید ۹۰۰ هزار برنج ۴۲درصد نیاز کشور را تامین می کند.