ویروس کرونا از اوایل دی ماه در «ووهان» واقع در استان «هوبی» چین پدیدار شد. در پی شیوع ویروس کرونا در سطح جهان، سازمان بهداشت جهانی بیماری کوویدــ۱۹ را که از این ویروس ناشی میشود، بیماری «همهگیر جهانی» اعلام کرد.
تاکنون علاوه بر کشورهای جنوب شرق آسیا، خاورمیانه، اروپا، قاره های آفریقا، اروپا و اقیانوسیه را هم تحت تاثیر قرار داده است.
این روزها هر شهروندی در هر جایگاهی نقشی اساسی در مهار ویروس کرونا ایفا می کند؛ بنابراین هر کدام از ما در این مسئله سهیم هستیم و مسئولیت زیادی بر گردن ما است.
سوال مهمی که همه ما باید در این روزها از خود بپرسیم این است که: سهم من در مدیریت بحران فراگیر کرونا چیست؟
طبعاً در شرایط بحرانی که مسایل پیچیده تر، نیازها بیشتر و امکانات کمتر است، مسئولیت همگانی سنگینتر و ضرورت مشارکت برای حل مسئله بیشتر میشود. در این شرایط انتظار می رود هر کس توان و امکانی دارد پا پیش بگذارد و با دمی، یا درمی یا قدمی یا قلمی به فرآیند مدیریت بحران کمک کند.
در پویش اجتماعی «سهم من در بحران کرونا» که توسط خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) راه اندازی شده است؛ هر ایرانی متعهد، متناسب با توان و ظرفیت خود به مسئولیت خود پاسخ میدهد.
از آنجایی که در حال حاضر ماندن در خانه بهترین راهکار برای مقابله با شیوع کرونا است، به عنوان خبرنگار این موضوع را رعایت کرده و این گزارش مردمی به صورت مجازی انجام شده است.
باید از خود و خانواده مان شروع کنیم
پریسا امیری وکیل و دانشجو کارشناسی ارشد حقوق بین الملل دانشگاه تهران به ایرنا می گوید: هر کس باید از خودش و خانوادش رعایت بهداشت و رفت و آمد را کنترل کند؛ زیرا انجام این کارها در پیشگیری از بیماری بسیار موفق است.
وی در خصوص قرنطینه خانگی می گوید: این کار با ایجاد یک فضای دوستانه و سرگرمی در خانه می تواند میسر باشد، اما با وجود حجم زیادی از فیلم و سریال نباید مراکز خرید لباس هنوز به کار خود ادامه دهند.
این دانشجو ادامه می دهد: مردم ما از فرهنگ بالایی برخوردار هستند، زیرا از زمانی که اوضاع بحرانی شد بازار بزرگ تهران بدون هیچ گونه مصوبه ای توسط بازاریان برای مهار شیوع کرونا بسته شد. پس نشان از آن دارد که ما فرهنگ داریم و درک می کنیم که در مواقع بحران باید در خانه بمانیم. تا جایی که در شهر دیده می شود اکثر مردم برای رفتن به محل کار در خیابان هستند و رستوران ها و خیابان ها بسیار خلوت است.
او می گوید: به نظرم کاری که چین به عنوان یکی از پرجمعیت ترین کشورها و کانون کرونا انجام داد اقدامات درستی بود، شهر و خانه ها را قرنطینه کرد. اما فقط در طول روز یک ساعت اجازه خرید به یک نفر از ساکنین خانه می داد و حتی به خاطر یک دقیقه تاخیر ۱۴ روز دور از خانواده قرنطینه می شد که اقدام مثبتی است و می توان از این موضوع الگو برداری کرد.
مبارزه با کرونا مثل زمان جنگ تحمیلی است
حاج رسول از جانبازان زمان جنگ که به تازگی از بیمارستان امام خمینی (ره) از بیماری کرونا بهبود یافته و در قرنطینه خانگی به سر می برد، می گوید: وقتی ویروس کرونا آمد و تلاش پرستاران، پزشکان و ایستکاه های توزیع رایگان ماسک و مواد ضد عفونی کننده را دیدم یاد زمان ۸ سال دفاع مقدس افتادم. در آن زمان نیز مردم همه با هم همدل و همدرد بودند و به همین خاطر با دست خالی پیروز جنگ شدیم.
وی ادامه می دهد: بسیاری از افرادی که بضاعت دارند، برخی معابر را با هزینه خود ضدعفونی کرده اند که کار پسندیده ای است. اگر هرکدام از ما توصیه های بهداشتی را رعایت کنیم اسیر این بیماری نمی شویم. همچنین باید حواسمان به یکدیگر باشد و با همدلی و اعتماد به مسوولین سریعتر از این بحران که به نوعی جنگ بیولوژیک است، خارج شویم.
توزیع رایگان مواد ضد عفونی کننده و ماسک
مریم درخشان نژاد که صاحب یک سالن زیبایی است، می گوید: از زمانی که موضوع قرنطینه مطرح شد بنا به دستور وزارت بهداشت و برای سلامت خود کار را تعطیل کردیم. باید در خانواده فرهنگ سازی کنیم و روزی یک بار دستگیره های در ضد عفونی شود و وسایلی که از بیرون خریداری می کنیم به خوبی شست و شو شود. همچنین باید با مدیریت صحیح و ایجاد انگیزه و فضایی مثبت خانواده را در خانه نگه داریم.
وی که یکی از فعالان فضای مجازی است، ادامه می دهد: من و چند نفر از کاربران فضای مجازی که دنبال کننده های زیادی داشتیم، با ایجاد کمپینی اقدام به خرید وسایل شست و شو، ماسک و ژل ضد عفونی و توزیع آن در مناطق کم درآمد کردیم؛ به نظرم شرایط فعلی زمان خوبی برای کمک به هم نوعان خودمان است.
پاکسازی معابر توسط فعالان محیط زیست از دستکش و ماسک آلوده
فاطمه کیا ۲۶ ساله و فعال محیط زیست نیز می گوید: به مردم خودم افتخار میکنم؛ زیرا در اوضاع بحرانی تمامی کشورهای مدعی فرهنگ به فروشگاه ها حمله کرده و تمامی مواد غذایی را به اتمام رسانده اند، اما در ایران با آنکه فروشگاه ها و هایپرمارکت ها شلوغ تر از روزهای عادی است، اما مردم به اندازه نیاز خود یا مثلا برای یک هفته خرید می کنند.
این فعال محیط زیست می گوید: موضوعی که چند روزی است به چشم می خورد ریختن ماسک و دستکش توسط برخی شهروندان است که باعث شده کار پاکبان ها افزایش پیدا کند و این عزیزان در معرض ویروس کرونا قرار گیرند بنابراین من و چند نفر از همکاران برای کمک به این عزیزان برخی از معابر را با رعایت کامل نکات بهداشتی پاکسازی کردیم. امید است مردم در این شرایط چنین نکاتی را رعایت کنند تا زودتر از این بحران خارج شویم.
بازار را بسته ایم؛ اجاره بها نمی گیریم
احمد فخرایی پور ۵۸ ساله یکی از بازاریان تهران در خصوص سهم خود در بحران کرونا نیز عنوان می کند: ویروس کرونا زمانی آمد که نزدیک عید نوروز و برای ما ایرانی ها بسیار بااهمیت است. با این حال تصمیم گرفتیم بازار را تعطیل کنیم تا از رفت و آمد و تجمع مردم جلوگیری شود. در این شرایط بسیاری از ما چک و حساب های آخر سال را داریم، اما تصمیم گرفتیم تا بهبود شرایط با یکدیگر مدارا کنیم و حتی خود من و بسیاری از همکارانم اجاره بهایی از مستاجران نگرفته ایم.
وی افزود: فعلا در رکود اقتصادی به سر می بریم و همه از حال هم با خبر هستیم. همچنین من و چند نفر از همکارانم ماسک و ژل شست و شو به همراه الکل ضد عفونی کننده در میان اقشار کم درآمد و دست فروشان بازار توزیع کرده ایم.
شرایط حال حاضر برای همه اقشار جامعه سخت است، اما کسانی که توانایی بیشتری دارند باید به اقشار کم درآمد کمک کنند؛ زیرا آنها به دلیل کمبود وسایل بهداشتی و گرانقیمت بودن نمی توانند این وسایل را تهیه کنند و بیشتر در معرض بیماری قرار می گیرند.
سفر نمی کنیم؛ این عید متفاوت است
شبنم نعمتی دانشجو دکتری رشته مهندسی منابع طبیعی و ساکن تهران است، او می گوید: مردم ما قدرت خرید کمی دارند؛ به همین دلایل نمی توانند برای ماه ها خرید کرده و در قرنطینه بمانند. باید از خانواده خود شروع کنیم تا زنجیره کرونا قطع شود.
وی می گوید: ما برای عید تصمیم داشتیم به شهر بجنورد سفر کنیم، اما به دلیل شیوع بیماری کرونا تهران می مانیم. هرکدام از ما می توانیم بیماری را با رعایت کردن بهداشت و قرنطینه خانگی کنترل کنیم و بهتر است در گروه های مجازی خانوادگی نیز به فامیل و اطرافیان اطلاع رسانی کنیم و آنها را نسبت به قرنطینه خانگی و رفت و آمد غیر ضروری آگاه سازیم. باید بپذیریم نوروز ۹۹ متفاوت است و نیاز است مسوولان نیز توجه ویژه ای نسبت به قرنطینه خانگی و بهبود اوضاع داشته باشند.
شهروندان فاصله خود را با یکدیگر رعایت کنند
صالح چیتگران ۳۰ ساله و مدیر حقوقی یک شرکت بیمه نیز در باره سهم خود در بحران کرونا می گوید: در شرکت های خصوصی کارفرما باید صلاح بداند تا اداره تعطیل شود، اما به دلیل وضعیت اقتصادی این کار را انجام نمی دهد. با این حال تمام مسائل بهداشتی به درستی در حال انجام است. همچنین کارکنان درصورت بیماری به راحتی مرخصی می گیرند و برای کاهش استرس سایر همکاران حتما تست کرونا می دهند.
وی ادامه می دهد: در منزل نیز باید پروتکل های وزارت بهداشت انجام شود. شهروندان باید در فروشگاه ها و اماکن عمومی فاصله استاندارد ۱.۵ تا ۲ متر را رعایت کنند و متاسفانه اکثرا به این موضوع توجهی ندارند و در صورت تذکر بسیار ناراحت می شوند.
این شهروند تهرانی گفت: در هفته های اخیر خبرهای خوبی مبنی بر کمک مردم به بیمارستان ها می شنوم که واقعا اقدامات پسندیده ای است. به نظرم مردم ما عمق بحران را درک کرده اند و می توانند به خوبی خود را مدیریت کنند؛ البته عده اندکی نیز رفتار پیشگیرانه ندارند که طبیعی است.