به گزارش روز دوشنبه ایرنا، پیمان استارت در راستای کاهش تسلیحات هستهای دو جانبه دوبار میان مسکو و واشنگتن امضا شد.
باراک اوباما رییس جمهور وقت آمریکا و دمیتری مدودیف همتای روسی وی برای دومین بار در سال ۲۰۱۰ در پراگ پایتخت جمهوری چک این پیمان را برای کاهش زرادخانههای هستهای دو کشور امضا کردند.
آمریکا و روسیه تحت قرارداد استارت دو، اجازه یافتند حداکثر یک هزار و ۵۵۰ کلاهک مستقر کنند، حدود ۳۰ درصد کمتر از محدودیت اعمال شده در پیمان استارت اول که سال ۲۰۰۲ به امضای سران دو کشور رسید و تا سال ۲۰۰۹ میلادی تداوم داشت.
مدت پیمان استارت دو نیز سال ۲۰۲۱ به پایان می رسد با این وجود آمریکا با وجود نگرانی روسیه از نرسیدن به توافق جدید یا استارت سه راه خود را میرود و مدعی است که زمان آن فرا رسیده که چین هم به این پیمان بپیوندد و روسیه اگر نگران است چین را به میز مذاکره بکشاند.
در مقابل روسیه اعلام کرده که برای چین نمیتواند تصمیم بگید و چین هم گفته به هیچوجه خود را درگیر چنین توافقاتی نمیکند.
تمامی این موارد باعث شده تا صاحبنظران به این جمع بندی برسند که پیمان استارت به روزهای پایانی خود رسیده است و امریکا همانگونه که از پیمان آب و هوایی پاریس و برجام خارج شد، در این پیمان هم باقی نخواهد ماند.
جان سالیوان سفیر جدید آمریکا که به امید بهبود روابط مسکو و واشنگتن به روسیه آمده است به تازگی در مصاحبه با روزنامه کامرسانت چاپ مسکو اظهارات امیدوار کننده و البته تکراری مطرح کرده است آن هم اینکه زمان از دست نرفته اما چین هم باید به همراه روسیه و آمریکا یک طرف دیگر میز مذاکره بنشیند.
وی گفت: هنوز زمان کافی برای مذاکره باقی است، این پیمان باید با واقعیت های راهبردی روز مطالقت داشته باشد.
«ترامپ می خواهد این توافق به بزرگترین پیمان معاصر جهان تبدیل شود، من هم می دانم که چارچوب زمانی مشخصی وجود دارد و اعتبار این پیمان روز پنجم فوریه سال 2021 پایان میرسد.
سفیر آمریکا خاطرنشان کرد که چین نیز باید در مذاکرات کاهش تسلیحات تهاجمی راهبردی شرکت کند چرا که پکن هم در حال گسترش تسلیحات هستهای خود است.
سفیر آمریکا در روسیه گفت که در زمان حاضر همه میدانند که روابط ما با روسیه در پایین ترین سطح ممکن قرار دارد.
سالیوان گفت: من از علاقه مقامات روسیه برای بهبود روابط آگاهم ضمن اینکه تحریم های ما برای تغییر رفتار دیگر کشورها اعمال میشود.
اقتصاد روسیه از سال ۲۰۱۴ تا امروز با حدود ۸۰ بسته تحریمی آمریکا دست و پنجه نرم کرده است.
سفیر آمریکا در مسکو گفت که تحریم های آمریکا برای واداشتن دیگر کشورها به تغییر رفتار خود در مسائل جدی ژئوپلیتیکی است.
وی افزود: در مورد ونزوئلا ما می خواهیم که حمایت های اقتصادی از رژیم مادورو (حکومت نیکولاس مادورو رئیس جمهوری ونزوئلا) را که معتقدیم غیرقانونی و غیردمکراتیک است از بین ببریم.
سالیوان در ادامه اظهارات مداخله جویانه در مساله ونزوئلا گفت: این رژیم کشور مهمی را تحت کنترل دارد و بطور غیرقانونی زمام امور را به دست گرفته است.
وی افزود: ما نمی خواهیم روس نفت و روس نفت تریدینگ را مجازات کنیم بلکه به دنبال از بین بردن امکان تامین مالی رژیم غیرقانونی ونزوئلا هستیم.
سفیر آمریکا در مورد تحریم طرح خط لوله گاز جریان شمالی 2 از روسیه به آلمان از طریق دریای بالتیک هم گفت که هدف ژئوپلیتیک ما در متوقف ساختن خط گازی روسیه، تامین امنیت انرژی اروپا است.