تهران- ایرنا- همه گیر بودن ویروس کرونا باعث شده همه اقشار و صنوف جامعه به اندازه ظرفیت و توانی که دارند در حل این بحران مشارکت کنند در این میان نقش اهالی فرهنگ هنر و رسانه به دلیل ارتباط بیشتر و عمیق‌تر با عموم جامعه پررنگ‌تر بوده‌است.

«سهم من در کرونا» عنوان پویشی است در ایرنا و روزنامه ایران در میان پویش‌های مختلف شکل گرفته است؛ پویشی که تلاش دارد با بسیج رسانه محور، به آگاهی بخشی و اطلاع رسانی بپردازد. در این نوشتار سعی شده به معرفی مهم ترین و کاربردی ترین اقداماتی که  اهالی فرهنگ هنر و رسانه در مقابله با بحران کرونا در روزهای اخیر انجام داده اند به طور اجمالی پرداخته شود.

کمک به تجهیز کادر پزشکی از طریق ایجاد پویش مردمی

 پویش های اجتماعی و فرهنگی همواره در شرایط و بحران‌های  پیش بینی نشده راهگشا بوده است در این میان رخشان بنی اعتماد یکی از  فیلمسازان زن و از فعالان اجتماعی با تشکیل پویش خودجوش و کاملا مستقل یادا و با همراهی جمعی از اهالی فرهنگ و هنر به جمع آوری تجهیزات و ملزومات پزشکی برای حمایت از کادر پزشکی و پرستاری پرداختند. در اطلاعیه عمومی این پویش  که در ابتدا جنبه عمومی نداشت و بعد از همه گیر شدن و شیوع کرونا در کشور همگانی شد آمده است: دوستان سلام، از ۱۶ اسفند ماه که تصمیم به تشکیل جمعی کوچک از دوستان، برای کمک‌رسانی به تجهیزات ایمنی کادر پزشکی و درمانی بیمارستان‌ها گرفتیم ابعاد باور نکردنی نیازها برایمان قابل تصور نبود. نیازها روز به روز بیشتر و بیشتر و جمع کسانی که به ما پیوستند وسعت گرفت. در حال حاضر گروهی از فعالان اجتماعی، پزشکان، سینماگران و جمعی از نمایشگران عروسکی تحت عنوان «یادا» تلاش می‌کنیم با همکاری نهادهای مردمی دیگر تا حد ممکن به کادر پزشکی و ‌درمانی، که در برابر تک‌تک‌شان تعظیم می‌کنیم، تجهیزات ایمنی برسانیم. هر چه کرده‌ایم و هر آنچه خواهیم کرد به پشتوانه کمک‌های دایره دوستان نزدیک‌مان بوده اما ادامه کار نیاز به حمایتی بسیار گسترده‌تر دارد.

شرایط اقتصادی همه‌مان روشن و قابل درک است اما از دست رفتن جان هر یک نفر پزشک، یک پرستار، یک درمانگر، سرمایه بی‌قیمتی است جبران ناپذیر. قرارمان بر این بود که این شماره حساب فقط در جمع نزدیکان‌مان دیده شود اما شرایط بحرانی موجود مانع هر محافظه‌کاری است. کمک کنید که واسطه یاری‌رسانی شما و کادر درمانی باشیم.

توجه ویژه به کودکان کار در بحران کرونا

در میان هیاهوی کمک به بزرگسالان در بحران کرونا، توجه به کودکان و به خصوص کودکان کار از یاد و نظر برخی فعالان اجتماعی و فرهنگی دور نمانده است. برای نمونه یکی از سازمان های مردم نهاد که به طور تخصصی در مورد حقوق کودکان کار فعالیت می کند در طی  اقدامی کاربردی و انسان دوستانه از همه  کسانی که تمایل به  کمک به این  کودکان را دارند، درخواست حمایت و همکاری کرده است. در بخشی از پست اینستاگرامی پیج  سازمان مردم نهاد ارفک آمده است: فراموش نکنیم در این روز ها که اکثریت افراد جامعه برای حفظ و مراقبت از سلامتی جسمانی خود در خانه ها مانده اند و از منازل بیرون نمی آیند. کودکانی برای تامین معاش مجبور به کار کردن و تردد در سطح شهر هستند. آن ها بیشتر از هر فرد دیگری نیاز به لوازم محافظتی برای حفظ سلامتی و پیشگیری از بیماری دارند.

ابتکار یک هنرمند برای ایام سخت قرنطینه نوروز

هنرمندان به عنوان یکی از اقشار خلاق و پیشرو در جامعه همواره در بزنگاه های سخت و ناامید کننده پیشنهادات و راهکارهای جالب و جذابی ارائه می دهند. در این میان افشین هاشمی بازیگر کارگردان و از سینماگران مطرح کشور در اقدامی مبتکرانه و به جهت ارتقای فرهنگی و از طرفی پر کردن اوقات فراغت در زمان قرنطینه خانگی عید نوروز راهکار جالبی ارائه کرده است: او در ویدیویی که به تازگی در  اینستاگرام  منتشر کرده قصد دارد در ایام عید نوروز هر روز به مدت یک ربع  و  به زبانی ساده و مقدماتی دستگاههای موسیقیایی  و آواهای ایرانی را آموزش دهد. در متن این پست آمده است: 

این یک پیشنهادِ موسیقایی‌ست برای بهتر کردنِ این روزها و یک نظرسنجی‌ست. و اگر موافقید برایم بنویسید
متن آماده نداشتم، و درنتیجه جستجوی چشمانم به‌خاطر یافتنِ جمله‌بندیِ بهتر و واژه‌های مناسب‌تر است
در احترام بسیار به نوازندگان و آهنگسازانِ محترم، این برنامه صرفن یک آشناییِ ابتدایی و ساده با آوازها و دستگاه‌های ایرانی‌ست و اصلن در آن وارد مباحث علمی نخواهم شد (که در توان من هم نیست) و البته در صورتِ شدن، بسیار از همراهی و همکاریِ شما ممنون خواهم شد.

سهم پررنگ جامعه مطبوعاتی و خبرنگاران در بحران کرونا

خبرنگاران و روزنامه نگاران به عنوان یکی از اقشار  مهم جامعه وظیفه اطلاع رسانی و انعکاس اخبار ها را بر عهده دارند. در این بحران اقدامات متنوع و عملی را را انجام دادند که برخی از آنها به قرار زیر است:سایت روزنامه شرق که در سال جاری و به دلیل مشکلات مالی اقتصادی تنها با پرداخت حق عضویت قابل دسترسی بود، دقایقی قبل از انتشار این گزارش اقدام به رایگان کردن این سایت برای همه افراد کرد در متنی که شهرزاد همتی از اعضای تحریریه این روزنامه در صفحه شخصی خود بازنشر داده شده آمده است: گسترش بیماری COVID-۱۹ بر اثر ویروس کرونا، کشور را وارد شرایط ویژه‌ای کرده است. این رخداد، نیاز به اطلاع‌رسانی بهنگام، صحیح و آگاهانه در کنار تولید محتوای کاربردی و علمی برای جامعه توسط رسانه‌های حرفه‌ای را دوچندان کرده است. روزنامه «شرق» در روزهای گذشته در قالب خبر، گزارش، گفت‌وگو و یادداشت‌های تحلیلی، به ابعاد گوناگون ماجرا پرداخته است که بازنشر آن در وب‌سایت، کانال و سایر ابزارهای اطلاع‌رسانی مبتنی بر وب نیز انجام شد تا مخاطبانی که در منازل خود حضور دارند نیز امکان استفاده از محتوای «شرق» را داشته باشند. سال گذشته به علت افزایش سرسام‌آور هزینه‌های کاغذ و چاپ، ناگزیر شدیم استفاده از وب‌سایت «شرق» را به شکل حق عضویت با پرداخت اندک، درآوریم. حال با توجه به شرایط پیش‌آمده و در جهت رفاه حال مخاطبان، تا اطلاع ثانوی، استفاده از وب‌سایت «شرق» رایگان خواهد بود.

در ادامه همکاری کاربران اینستاگرام با مشاغل آزاد مهدی خرمدل  خبرنگار سینمایی و تهیه کننده و  فیلم ساز  که بیش از ۵۰ هزار نفر دنبال کننده در اینستاگرام دارد از  مخاطبان خود خواسته که پیام های تبلیغاتی خود را برای او  ارسال کنند در متن این استوری که شب گذشته منتشر شده آمده است:  اگر در فضای مجازی کسب و کار دارید برای من در دایرکت بفرستید تا یک نوبت رایگان استوری کنم. کمترین کاری که در این روز های سخت  برای هم می‌توانیم انجام دهیم.

یکی دیگر از  اهالی مطبوعات  نیز دست ابتکار جالبی زده است که  با  استقبال خوبی  درفضای اینستاگرام مواجه شده است. هدی ایزدی  روزنامه نگار و یکی از نویسندگان مجموعه برنامه های دورهمی از شبکه نسیم به  درخواست فالور هایش فیلم، سریال و کتاب مرتبط پیشنهاد می دهد. برای نمونه فردی برای گذران اوقات فراغت در خانه از او سریال  کمدی درخواست می کند و شخص دیگری از وی  درباره کتاب یا رمانی  تاریخی عاشقانه  سوال کرده که  ایزدی  بعد از جمع بندی سوالات  تک تک پیشنهادهای خود را در قالب استوری و تصویر اثر فرهنگی و هنری منتشر می کند.