آستارا - ایرنا - این روزها چه بسیار شاهدیم که بستگان بیماران کرونایی فوت‌ شده بنا به توصیه‌ کارشناسان بهداشت به پیکرهای عزیزان خود نزدیک نمی‌شوند، اما آنان برحسب تکلیف دینی و بدون چشم‌داشت به کفن و دفن اموات می‌پردازند.

تعطیلی اجتماعات، مساجد و منابر برای جلوگیری از شیوع بیماری کرونا باعث کمرنگ شدن حضور بسیاری از شخصیت ها و مسئولان در بین مردم شده و در این میان از جمله اقشاری که همیشه با مردم حشر و نشر داشته و دارند و این روزها کمتر دیده می شوند،  روحانیان و علما هستند.

اما آنان این روزهای کرونایی همانند زنان و مردان فداکار این سرزمین در حوزه درمان، یکی از دشوارترین و حساس ترین بخش میدان مبارزه با بیماری و ویروس مرموز را عهده دار هستند و آن اجرای آئین های شرعی کفن و دفن اموات است.

تکلیف شرعی داریم

امام جماعت حرم امامزادگان آستارا که یکی از روحانیان عضو کمیته دفن شرعی اموات است در این رابطه به خبرنگار ایرنا می گوید: بچه ها و عیالم ابتدا با این کار مخالف بودند و حتی بعد از اینکه از دفن نخستین بیمار کرونایی به خانه برگشتم، مرا به شوخی به منزل راه نمی دادند.

حجت الاسلام بهنام آدم زاده ادامه داد: گاهی اوقات بستگان بیمار از نزدیک شدن به پیکر وی در حین کفن و دفن احتیاط و دوری می کنند و بسیاری از کارشناسان بهداشت هم در این مدت بارها تذکر داده اند که در معرض خطر هستم، اما نمی توانم از تکلیف شرعی و عقلی شانه خالی کنم. گاهی اوقات بستگان بیمار از نزدیک شدن به پیکر وی در حین کفن و دفن احتیاط و دوری می کنند و بسیاری از کارشناسان بهداشت نیز به من تذکر داده اند که در معرض خطر هستم، اما نمی توانم از تکلیف شرعی و عقلی شانه خالی کنم.

وی بیان کرد: اگر بیمار کرونایی فوت شود، نماز میت را بلافاصله در محوطه بیمارستان اقامه می کنیم و به سرعت او را برای دفن آماده کرده و تلقین میت از فاصله چندی متری و با ماسک و دستکش انجام می گیرد؛ اما یک شب بعد از دفن یک متوفی در آرامستان حرم امامزادگان آستارا با توجه به سرعت انتقال ویروس کرونا و اتفاقات روی داده در خودم احساس خطر می کردم.

او گفت: اگر نماز میت در آرامستان خوانده شود، تجمع می شود از این رو برای جلوگیری از هرگونه تجمع و شیوع ویروس،  تصمیم به اقامه نماز این اموات در محوطه بیمارستان گرفته شد.

آدم زاده افزود: نماز اموات کرونایی حتی با وجود یک نفر اقامه می شود و نیازی به جماعت نیست و به دلیل واجب کفایی بودن نماز میت،  در صورت اقامه از سوی حتی یک نفر تکلیف از بقیه ساقط می شود.

مزد و اجرت مطرح نیست

مدرس و معاون تهذیب حوزه علمیه حضرت ولیعصر (عج) آستارا به عنوان یکی دیگر از اعضای کمیته کفن و دفن اموات در  این شهرستان اظهار کرد: ما روحانیان این وظیفه را بین خودمان نوبت بندی کرده ایم ضمن آنکه حتی قبل از این نوبت بندی نیز کفن و دفن یکی از اموات را تقبل کرده بودم.

حجت الاسلام جبرائیل ملکی افزود : این کار را با رعایت تمام جوانب بهداشتی و پوشیدن لباس، دستکش و ماسک انجام می دهیم اما باز هم بسیار حساس و پرمشقت است و با دفن اموات در سال ها و ماه های قبل تفاوت دارد.

وی گفت: این تفاوت در شیوه کفن و دفن نیست بلکه کمتر کسی حاضر می شود به ما در این کار کمک کند و در سال های قبل تعداد معدودی از روحانیان در قبال دریافت اجرتی اموات مردم را دفن می کردند، اما اکنون دیگر مساله مزد و اجرت مطرح نیست و این کار بین ما تقسیم شده است.

وی ادامه داد: اگر تکلیف شرعی،  تاکید مراجع عظام و احساس دین در قبال همشریان و مسلمانان نبود، شاید این کار را بر عهده نمی گرفتیم اما بالاخره این وظیفه ماست.

ملکی گفت: نباید پیکر یک مسلمان بر زمین بماند و دیر دفن شود و ما با این کار با بستگان و بازماندگان متوفیان همدردی می کنیم و رفتار توام با مهربانی ما، موجب التیام خاطر آنها می شود. نباید پیکر یک مسلمان بر زمین بماند و دیر دفن شود و ما روحانیان با بستگان و بازماندگان متوفیان همدردی می کنیم و رفتار توام با مهربانی ما، موجب التیام خاطر آنها می شود.

مدرس و معاون تهذیب حوزه علمیه حضرت ولیعصر (عج) آستارا بیان کرد: وظایف ما روحانیان در این روزها فقط  دفن اموات نیست،  بلکه در فضای مجازی به تبیین توصیه های بهداشتی می پردازیم و در ضدعفونی و گندزدایی شهرها و روستاها مشارکت کرده و در خانه ماندن را به مردم گوشزد می کنیم.

جمشید مهدوی رئیس اداره اوقاف و امور خیریه و دبیر ستاد مساجد آستارا اظهار کرد: ۱۷ روحانی در کمیته تدفین شرعی متوفیان کرونا عضو هستند و سپاه به عنوان دبیر این کمیته فعالیت می کند و پیکرهای بیماران مشکوک به کرونا، در آرامستان داخل شهر یا امامزادگان به خاک سپرده می شوند.

به گفته دکتر نظام عباسی مدیر شبکه بهداشت و درمان آستارا،  ۲۹۲ بیمار مشکوک به کرونا و آنفلوآنزا در بیمارستان این شهرستان بستری بودند و ۲۳۸ نفر آنها بهبود یافته و مرخص شده و تعدادی تحت درمان هستند و هفت بیمار نیز فوت شده است.

ویروس کرونا جزو خانواده بزرگی از ویروس‌ها است که از ویروس سرماخوردگی معمولی تا عامل بیماری سارس را شامل می‌شود و در معمولی‌ترین حالت، باعث سرماخوردگی می‌شود اما در مواردی باعث سندروم حاد تنفسی یا همان "سارس" می‌شود که نشانه‌های ابتلا به آن تب، سرفه و تنگی نفس است.

گیلان از جمله کانونهای آلوده به ویروس کروناست و طی ایام شیوع این ویروس بالغ بر ۶ هزار و ۵۰۰ نفر در این رابطه در بیمارستان های استان بستری شده اند و آستارا از شهرستان های استان است که چون همه نقاط استان به نوعی با این بیماری درگیر است.