بیرجند - ایرنا - انتشار برخی اظهارات و ویدئوها منتسب به نحوه تدفین متوفیان مبتلا به کرونا در هفته‌های اخیر نه تنها خاطر بازماندگان را می‌آزارد بلکه این موضوع و آشفتگی ناشی از آن می‌تواند در شرایط حساس کنونی به امنیت روانی و آرامش جامعه لطمه بزند.

فضای مجازی در این شرایط بستر مناسبی برای سرعت انتشار شایعات و اخبار غیرموثق است و در شرایطی که برخی خانواده‌ها داغدار جان‌باختگان ویروس کرونا هستند پخش کلیپ یا اخباری درخصوص نحوه تشییع و تدفین متوفیان نمکی بر زخم‌های جامعه است و از لحاظ روانی نیز تهدید مهمی تلقی می‌شود. 

برخی رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی اخباری از پاشیدن آهک روی اجساد مبتلا به ویروس کرونا حکایت می‌کنند، بعضی از فیلم‌ها منتسب به قبرهای گروهی است و در برخی شایعات روایت شده که این متوفیان غسل و کفن نمی‌شوند. 

رهبر معظم انقلاب در پاسخ به استفتائی درباره انجام غسل و کفن بر میتی که براثر ویروس کرونا فوت کرده، فرمودند که مجرد ابتلای به این بیماری، موجب سقوط احکام واجب مربوط به میت نمی‌شود و باید حداقل واجب در مورد غسل، حنوط، کفن، نماز میت و دفن انجام گیرد.
 
براساس آخرین آمار تاکنون ۱۲ نفر بر اثر بیماری کرونا در خراسان جنوبی فوت کرده اند که هفت مورد از این متوفیان مربوط به بیرجند و پنج نفر شهرستان طبس هستند. 

برای همین سراغ سرپرست سازمان آرامستان شهرداری بیرجند رفتیم.

محسن کدخدا گفت: تمامی مراحل غسل، کفن و دفن متوفیان بیماری کرونا براساس استفتاء مقام معظم رهبری و با حضور ناظران شرعی و نمایندگان بهداشت انجام می‌شود.
 
وی با بیان اینکه یک دستگاه آمبولانس ویژه برای متوفیانی که بر اثر کرونا و شبه این بیماری فوت کرده‌اند در نظر گرفته شده است افزود: این آمبولانس  و محیط غسالخانه پس از استفاده به طور کامل ضد عفونی می‌شود.

وی تصریح کرد: برای دفن متوفیان بیماری کرونا هم مشکلی وجود ندارد و با توجه به نظر اداره بهداشت در همین آرامستان دفن می‌شوند.

سرپرست سازمان آرامستان شهرداری بیرجند گفت: تاکنون ۶ نفر از بیماران مبتلا به بیماری کرونا در آرامستان بیرجند دفن شده‌اند.

وی افزود: مراسم تشییع و ختم برای افرادی که بر اثر کرونا فوت می‌کنند برگزار نمی‌شود و جنازه از همان محیط غسالخانه تا نزدیک‌ترین محیط محل دفن به وسیله آمبولانس حمل می‌شود و از آنجا افراد درجه یک به صورت محدود حضور دارند که  در همانجا مراسم نماز میت انجام می‌شود.

کدخدا گفت: ارتفاع قبر هم ۲ متر باید باشد و در تمام مراحل دفن نماینده بهداشت حضور دارد.

 وی با بیان اینکه قطعه خاصی برای متوفیان کرونا در نظر گرفته نشده  است اضافه کرد: اگر کسی قبری پیش خرید داشته باشد در همانجا دفن می‌شود وگرنه در بلوک یک آرامستان بیرجند کار دفن انجام می‌گیرد ولی سعی می‌شود به اندازه یک یا ۲ قبر با سایر قبور فاصله وجود داشته باشد.

سرپرست سازمان آرامستان شهرداری بیرجند گفت: برای افراد عادی که فوت می شوند هم در فضای باز مراسم تشییع برگزار می‌کنند و معمولا به بازماندگان توصیه می‌شود که از اطلاع رسانی گسترده خودداری کنند لذا در زمان بسیار کوتاه تشییع انجام می‌شود.

وی از شهروندان خواست برای جلوگیری از انتشار ویروس کرونا به خصوص در پنجشنبه آخر سال از حضور در محل مزار بستگان خودداری کنند و مبالغ مورد نظر را در امور خیر هزینه کنند.

رییس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند شامگاه دیروز (دوشنبه) با اشاره به ابتلا  ۱۰۷ نفر در خراسان جنوبی به ویروس کرونا گفت: متاسفانه تعداد فوتی‌های مبتلا به کرونا در استان به ۱۲ مورد افزایش پیدا کرده که از این تعداد هفت نفر مربوط به شهرستان بیرجند و پنج نفر شهرستان طبس است.

محمد دهقانی فیروزآبادی بیان کرد: ۲ فوتی جدید ۲ فرد ۹۴ ساله و ۹۱ ساله هستند.

وی پیش از این درباره نگرانی‌های موجود در فضای مجازی برای تدفین کسانی که با تشخیص کرونا فوت کرده‌اند نیز گفت: احترام فرد فوت شده باید رعایت شود و با احتیاط لازم اجازه غسل و کفن داده شده است. 

رییس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند افزود: ولی در این مراحل از محلول‌های ضد عفونی ویژه استفاده می‌شود و پس از اینکه جسد در کاورهای مخصوص گذاشته شده، داخل و بیرون آن باید ضد عفونی شود و عمق قبر هم باید ۲ متر باشد که بیشتر از حد معمول است.

وی گفت: این متوفی‌ها را در قبرستان‌های عادی می‌توان دفن کرد و مشکلی از این جهت ندارند لذا حرمت فرد متوفی هم باید رعایت شود. 

 تاکنون ۹ شهرستان از ۱۱ شهرستان استان درگیر با کرونا شدند.

ویروس کرونا که ماه دسامبر گذشته از چین شیوع یافت، تاکنون به بیش از ۱۵۰ کشور دنیا سرایت و ۳۱ استان ایران را درگیر کرده است.