تهران - ایرنا- لبنان امروز مانند بسیاری دیگر از کشورها درگیر مبارزه بی امان با همه گیر شدن بیماری کرونا است اما وجود اماکن پرجمعیتی چون اردوگاه های فلسطینی و آوارگان سوری می تواند در شیوع این بیماری در لبنان نقش پرخطری را داشته باشد.

لبنان طی ۷۲ سال گذشته با مشکل پناهندگان فلسطینی و طی ده سال اخیر با مشکل آوارگان سوری مواجه بوده و  اولی از سال ۱۹۴۸ تاکنون و دومی از سال ۲۰۱۲ دامن گیر این کشور شده است .
بر اساس اعلام سازمان مرکزی آمار فلسطین، ۴۸۳ هزار فلسطینی آواره از وطن در لبنان اقامت دارند که نزدیک به ۲۱۰ هزار نفر از آنان در اردوگاه هایی مانند 'صبرا و شتیلا ، برج البراجنه ، البص ، نهر البارد ، طرابلس ، بعلبک ، مارالیاس ، عین الحلوه و الرشیدیه' اسکان یافته اند و ۲۷۳ هزار نفر نیز در خارج اردوگاه ها زندگی می کنند.

از زمان آغاز بحران در سوریه از سال ۱۳۸۹ نیز بین یک و نیم میلیون تا بیش از دو میلیون نفر از اتباع سوری از مرزهای لبنان عبور کرده و در این کشور ساکن شدند .البته اتباع سوری پیش از آن نیز دایم و حتی به شکل روزانه به لبنان سفر می کردند که در پی افزایش بحران در سوریه بسیاری از آنان ماندن در لبنان را بر بازگشت به کشور خود ترجیح دادند.

بر اساس گزارش های اعلام شده در دو سال اخیر با بهبود اوضاع در سوریه شمار زیادی از سوری ها به کشورشان بازگشته اند اما هنوز هم بیش از یک میلیون نفر از آنان میهمان لبنانی ها هستند .

وجه مشترک تمامی اردوگاه ها در لبنان ازدحام جمعیت ،‌ بافت فرسوده و قدیمی ساختمان ها ،‌ فقدان امکانات لازم بهداشتی و امکان شیوع بیماری های واگیردار از جمله بیماری کرونا است.

اکنون و با گسترش خطر همه گیر شدن ویروس کرونا در لبنان مقام های مسوول در این کشور نگران اوضاع در این اردوگاه ها هستند و اینکه اگر این بیماری در این مراکز جمعیتی متراکم شیوع یابد چه فجایع انسانی در پیش خواهد بود.

یکی از مسایلی که به نگرانی در این زمینه دامن می زند این است که تقریبا اکثر فلسطینیان پناهنده و آوارگان سوری در لبنان شغل دولتی نداشته و با دستفروشی ،‌ تاکسیرانی و مشاغل پایین دستی امورات خود را می گذرانند و با تعطیل شدن مشاغل و مغازه ها این بیم وجود دارد که آنان به شدت اندک عایدات خود را نیز از دست بدهند و با توجه به جمعیت زیاد خانوارها سرپرستان آنها ناچار باشند بر خلاف اعلام های رسمی شرایط قرنطینه را بشکنند به ویژه آنکه بر اساس توافق اولیه مسوولان فلسطینی و لبنانی ارتش و نیروهای مسلح لبنان نمی توانند وارد اردگاه های فلسطینی شوند.

در همین زمینه و به تازگی نمایندگان نیروها و جناح های فلسطینی از جمله جنبش "فتح" و جنبش مقاومت اسلامی فلسطین "حماس" نشستی را برای مقابله با تهدید ویروس "کرونا" در اردوگاه ها و تجمعات فلسطینی در لبنان برگزار کردند.

این نشست با هماهنگی مقامات رسمی لبنان و آژانس بین المللی رسیدگی به امور پناهندگان فلسطینی در لبنان (‌آنروا )‌ تشکیل و در آن بر لزوم پیوستن فلسطینی های ساکن در این کشور به همه تلاش ها برای مقابله و پیشگیری از ویروس کرونا تأکید شد.
همچنین در این نشست توافق شد کمیته هماهنگی میدانی به سرپرستی آنروا  "UNRWA" ، از مؤسسات بهداشتی و درمانی که در بخش فلسطین فعالیت می کنند، تشکیل شود تا مسئولیت تهیه یک برنامه جامع اقدام برای مبارزه با "کرونا" و مقابله با پیامدهای گسترش آن بر عهده داشته باشد.

یک کمپین مردمی نیز در اردوگاه برج البراجنه در جنوب بیروت برای ویروس زدایی ضد کرونا تشکیل شده که دست اندرکاران آن اقداماتی از جمله جارو کردن محیط ، شستشوی خیابان ها ، کوچه ها و ورودی اردوگاه را انجام داده و دمای بدن هر کسی را که قصد ورود به اردوگاه را دارد و یا می خواهد از آن خارج شود، اندازه گیری می کند.

در همین ارتباط "کمیسیون ملی حقوق بشر لبنان" نیز با اشاره به شیوع "ویروس کرونا" در این کشور و اتخاذ تدابیر بهداشتی و درمانی از جمله برقراری قرنطینه های خانگی، خواستار رعایت حقوق انسانی همه به ویژه زندانیان و کسانی شده که از فضای کافی برای زندگی و تردد برخوردار نیستند. 

تاکنون نتیجه آزمایش ۱۲۰ نفر از شهروندان لبنان در مورد ویروس کرونا مثبت بوده و سه نفر هم جان باخته اند.
دولت لبنان مبلغ سه میلیون دلار از وام های بانک جهانی را برای تجهیز بیمارستان ها و مراکز تشخیص و درمان این بیماری اختصاص داده است.