تهران- ایرنا- زلمای خلیلزاد فرستاده ویژه آمریکا درامور صلح افغانستان روز چهارشنبه با انتقاد از اجرا نشدن توافق صلح امضا شده در دوحه گفت: تاکنون هیچ زندانی طالبان آزاد نشده است.  

خلیلزاد در پیامی توییتری نوشت: واشنگتن مایل است تا آزادی فوری زندانیان بر اساس توافق‌نامه آمریکا و طالبان، صورت گیرد.  

وی همچنین یاد آور شد که با وجود تعهدات هردو طرف (دولت کابل و طالبان) مبنی بر انجام این کار، تا امروز هیچ زندانی آزاد نشده است.  

نماینده وِیژه امریکا در امور صلح افغانستان تأکید کرد: طالبان تعهد می‌کند که زندانیان آزادشده به تعهدات‌شان در توافق‌نامه صلح پابند خواهند بود و به میدان جنگ بر نخواهند گشت. نقض این کار فرآیند صلح را تضعیف خواهد کرد.  

خلیلزاد در ادامه از همه طرف‌ها خواسته است که از «بیانات تحریک‌کننده» در رسانه‌ها پرهیز کنند.  

براساس توافق نامه‌ای که در دهم اسفند بین آمریکا و طالبان در دوحه قطر امضا شد، قرار بود دو طرف طی ۱۰ روز پس از امضای آن توافق پنج هزار زندانی طالبان را مطابق لیستی که از طرف این گروه ارائه شده بود از زندان‌های دولت افغانستان آزاد کرده تا فرصت برای گفت وگوهای بین الافغانی فراهم آید.  

اما رییس جمهوری افغانستان درباره این ادعای طالبان واکنش شدید نشان داد و گفت که هیچ تعهدی به آمریکایی‌ها نداده مبنی بر اینکه بدون قید و شرط زندانیان این گروه را آزاد کند.  اشرف غنی پس از امضای توافق نامه آمریکا و طالبان در سفری که به استان شرقی ننگرهار افغانستان داشت، گفت: حاضر نیست حتی یک زندانی طالبان را به عنوان پیش شرط آغاز گفت وگوی بین الافغانی رها کند.  

وی تصریح کرد که روند آزادی زندانیان می‌تواند بخشی از گفت وگوی بین الافغانی باشد اما پیش شرط نبوده و دولت افغانستان رهایی زندانیان پیش از آغاز مذاکرات بین الافغانی را خط قرمز خود می‌داند.

اشرف غنی گفت که اگر طالبان پیش شرط می‌گذارد و رهایی زندانیان خود را پیش از آغاز گفت وگو و بدون رعایت سازوکار خاص می‌خواهد، من نیز شرط دارم و آن اینکه طالبان پاکستان را ترک کند و پس از آن با آن‌ها گفت وگو خواهیم کرد.  

اما با انجام مراسم تحلیف، واقعیت‌ها تغییر کرد و اشرف غنی در نطق مراسم پس از تحلیف گفت که از فردا (سه شنبه ۲۰ اسفند) فرمان آزادی زندانیان طالبان را صادر خواهد کرد.  

اما «سهیل شاهین» سخنگوی طالبان در دوحه با این فرمان اشرف غنی مخالفت کرده و در توئیتی نوشته است که سازوکار رهایی زندانیان این گروه خلاف توافق طالبان و آمریکا است.  

وی گفته است که براساس توافق نامه آمریکا و طالبان، پنج هزار زندانی که فهرست مفصل آن‌ها در اختیار آمریکایی‌ها قرار داده شده است، باید یکباره رها شوند.  

شاهین افزوده است که طالبان با رهایی تدریجی و جدای از فهرست تهیه شده از طرف طالبان مخالف است و آن را نمی‌پذیرد.