بجنورد- ایرنا- هفت شهرستان خراسان شمالی سال نو را با ۱۳۸ بیمار کرونا آغاز کردند و اکنون شمار گرفتاران این ویروس به ۱۶۵ نفر رسیده است، اما شهرستان مرزی و کم برخوردار رازوجرگلان، تنها نقطه ای از استان است که همچنان درهای خود را بر روی این ویروس بسته نگه داشته است.

۱۲ اسفندماه سال گذشته نخستین ابتلای قطعی به ویروس کووید ۱۹ در خراسان شمالی، در بجنورد، مرکز استان گزارش شد و از آن پس شمار مبتلایان این بیماری به تدریج افزایش یافته و شهرستان به شهرستان این استان را درگیر کرد که بر اساس آخرین آمار اعلام شده تا روز یکشنبه - دیروز - به ۱۶۵ نفر و آمار جان‌باختگان نیز به ۱۵ تن رسیده است.

اگر چه تمامی شهرستان های خراسان شمالی بیش از ۲۰ روز است که از وضعیت سفید خارج شده و گرفتار این ویروس شده اند ولی شهرستان مرزی و کم برخوردار رازوجرگلان  همچنان در وضعیت سفید و فارغ از ویروسی به نام کرونا به سر می برد.

در شرایطی است که از یکی ۲ هفته قبل که نگرانی ها از بازگشت کارگران مهاجر استان از دیگر استان ها آغاز شده بود و با توجه به اینکه شهرستان ۷۰ هزار نفری راز و جرگلان با بیش از پنج هزار کارگر مهاجر، یکی از مناطقی است که احتمال می رفت از این ناحیه بیشترین آسیب را ببیند، اما این خطه بدون داشتن حتی یک تخت بیمارستانی و حداقل امکانات درمانی و دسترسی به پزشک، تاکنون توانسته با اقدامات پیشگیرانه از این آب، خشک دامن بگذرد.

دوست داشتن همدیگر، دلیل سلامت منطقه 

خال محمدآخوند سرفراز، یکی از معتمدان محلی، وضعیت سفید کرونایی این منطقه را بازخورد صفا و صمیمیت مردم می داند به گونه ای که به نظر او تنها دلیل خانه نشینی مردم، دوست داشتن همدیگر است.

وی می گوید: از سوی دیگر برخی اقدامات به موقع اجرایی مسوولان منطقه می تواند دلیل این وضعیت باشد ولی هر آنچه هست این نمایانگر عزمی واقعی در مردم و مسوولان این شهرستان برای جلوگیری از ورود این ویروس بی رحم است.

بستن راه گلستان- جرگلان ابتکار منطقه ای بود

فرماندار شهرستان رازوجرگلان با اشاره به اینکه هر فعالیتی که برای شهرستان مفید باشد، انجام خواهیم  داد، خاطرنشان می کند اگرچه تردد بومی های این منطقه در محور ارتباطی فرعی آیرقایه - قازانقایه، محدود بود ولی با ابتکاری منطقه ای و با توجه به اینکه استان گلستان جزو استان‌های کانونی شیوعِ ویروس کرونا معرفی شده بود، این محور فرعی را مسدود کردیم، تا تمام ظرفیت کنترلی بر تنگه ترکمن، به عنوان تنها ورودی شهرستان، متمرکز شود.

روح الله حسین پور با بیان اینکه شهرستان راز و جرگلان فاقد بیمارستان و پزشک متخصص است، تصریح می کند: قبل از اینکه منتظر بخشنامه ای ابلاغی از استان باشیم، به سرعت کمیته های پیشگیری از کرونا را در روستاها تشکیل دادیم تا هر فرد غیربومی که وارد روستا می شود، شناسایی و سلامتی اش رصد شود و افراد مشکوک با علایم کرونا، به درمانگاه معرفی شوند.

وی می افزاید: این کمیته متشکل از دهیاران، بهورزان خانه بهداشت، اعضای شورای اسلامی، فرماندهان پاسگاه انتظامی و ائمه جماعت روستاهاست.

وی با بیان اینکه علمای دینی منطقه در اقناع و آگاهی بخشی مردم برای پیشگیری از کرونا نقش ویژه ای داشته اند، اضافه می کند: جلسات متعددی با علمای اهل سنت منطقه برگزار شده و آنها نیز برای اجرای سیاست های پیشگیری از کرونا اعلام آمادگی کرده اند، به گونه ای که مردم را با زبان دین برای عدم برگزاری تجمعات، مراسم های عزا و عروسی اقناع کرده اند.

 ۱۷ هزار نفر در محور تنگه ترکمن غربالگری شده اند

رییس شبکه بهداشت و درمان رازوجرگلان نیز با بیان اینکه تنها نگرانی این منطقه، ورود مسافرانی است که جهت کار و کسب درآمد به استان های دیگر رفته و اکنون در حال بازگشت هستند، تصریح می کند: با همکاری داوطلبان و سفیران سلامت و نقش موثر بهورزان خانه بهداشت، نزدیک به ۷۰ درصد مردم راز و جرگلان به‌صورت چهره به چهره آموزش‌های لازم برای جلوگیری از انتشار کرونا را دیده‌اند.

رضاعلی یوسفی با اشاره به اینکه محور تنگه ترکمن رازو جرگلان، در حال حاضر تنها مسیر ورودی این شهرستان است، اظهار می دارد: راه اندازی مرکز تب سنجی در ورودی تنگه ترکمن کمک شایانی از لحاظ روحی و روانی برای پیشگیری از کرونا داشت و آزمایش ۱۶ نفر از موارد مشوک نیز منفی گزارش شده است.

وی با تاکید بر اینکه خودمراقبتی و رعایت بهداشت فردی در اولویت پیشگیری از بیماری کرونا است، افزود: خانواده ها در صورت مشاهده فرد مشکوک به این بیماری در محل زندگی خود، باید مورد را فورا به خانه بهداشت محل زندگی خود اطلاع بدهند.

هزینه‌کرد روزانه ۱۰ میلیون ریالی پزشک ترکمن برای پیشگیری از کرونا 

تنها پزشک ترکمن و معتمد اهالی منطقه جرگلان نیز با بیان اینکه احتمال انتقال ویروس کرونا با حضور در تجمعات مردمی بویژه در بیمارستان ها و مطب های پزشکی بیشتر از سایر مکان هاست، خطرنشان می کند: روزانه بیش از ۵۰ بیمار را مداوا می کنم که برای پیشگیری از  کرونا، بیماران و همراهان آنها باید قبل از ویزیت لباس و گان مخصوص، دستکش و ماسک بپوشند که با هزینه شخصی خود این اقلام بهداشتی را تهیه کرده ام.

دکتر عبدالجلیل غیادی،  با ذکر اینکه هزینه روزانه ۱۵۰ هزار ریال برای هر بیمار جهت تهیه لباس و پوشش مخصوص بهداشتی در مقابل هزینه های بعد از ابتلا به کرونا بسیار ناچیز است، تصریح می کند: تمامی درمانگاه ها و بیمارستان های کشور که به گفته کارشناسان مهمترین مرکز شیوع این بیماری هستند، می توانند این ابتکار را به خرج دهند و نه تنها برای بیمار بلکه برای همراهان نیز پوشش بهداشتی مخصوص تهیه کنند زیرا هزینه پیشگیری بسیار کمتر از درمان است.

وی می افزاید: در صورت به کارگیری این ابتکار می توانیم شاهد قطع زنجیره انتقال باشیم و روند درمان بیماران مبتلا به کرونا را سرعت ببخشیم.

شمار مبتلایان به ویروس کرونا در استان خراسان شمالی تا ظهر یکشنبه سوم فروردین به ۱۶۵ نفر و شمار فوتی ها نیز به ۱۵ نفر رسیده است.

از مجموع مبتلایان کرونا در خراسان شمالی، شهرستان ۳۲۰ هزار نفری بجنورد با ۹۳ نفر پیشتاز است و شهرستان ۱۲۰ هزار نفری اسفراین با ۳۴ نفر در رده بعدی قرار دارد.

شیروان ۱۶۰ هزار نفری با ۱۲ نفر سوم است و مانه و سملقان ۱۱۰ هزار نفری با ۱۰ مبتلای به کرونا در رده چهارم قرار دارد.

شهرستان ۵۰ هزار نفری فاروج با ۷ مبتلای کووید ۱۹، جاجرم ۳۴ هزار نفری با ۶ نفر و گرمه ۲۵ هزار نفری با ۴ نفر در رده های بعدی قرار دارند، اما شهرستان مرزی راز و جرگلان، بدون هیچ مبتلایی، همچنان وضعیت سفیدی در این بخش دارد.

به گفته سرپرست دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی تاکنون ۵۳ نفر از مبتلایان به این بیماری بهبود یافته و از مراکز درمانی مرخص شده اند و آزمایش ۲۷۱ نفر از موارد مشکوک نیز منفی گزارش شده است و هم اکنون ۱۱۱ بیمار مشکوک به ابتلا به کووید ۱۹ در بیمارستان های استان بستری هستند.

دکتر سیداحمد هاشمی، انجام دید و بازدیدهای مرسوم در آیین نوروز را باعث گسترش شدید ویروس کرونا دانسته و تاکید می کند: قرنطیه خانگی موثرترین راه برای قطع زنجیره انتقال این ویروس است و از مردم می خواهیم تا در خانه بمانند.

وی با گلایه از برخی شهروندان می افزاید: البته خیلی از مردم رعایت کردند اما متاسفانه برخی نیز در خانه نمانده اند و با توجه به عدم رعایت عده ای از مردم و تداوم دید و بازدیدهای نوروزی احتمالا این هفته آمار مبتلایان استان روند فزونی به خود خواهد گرفت.

خراسان شمالی دارای ۳۰۱ کیلومتر مرز مشترک با کشور ترکمنستان است که بیشتر این مساحت در شهرستان راز و جرگلان واقع است.

این شهرستان سه بخش و ۶ دهستان دارد و ۹۵ درصد جمعیت این منطقه روستایی هستند.

راز، مرکز شهرستان مرزی راز و جرگلان در ۱۲۰ کیلومتری مرکز خراسان شمالی قرار دارد و بیشترین تمرکز جمعیتی قوم ترکمن این استان در راز و جرگلان است.

.