تهران- ایرنا- رییس سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی با تأکید بر حکیمانه، همدلانه، امیدبخش و هوشمندانه بودن پیام نوروزی رهبر معظم انقلاب، اظهار داشت: سال ۱۳۹۹ می تواند سال جهش در تمام ابعاد باشد و این ظرفیت در ملت ایران وجود دارد و باید به فعلیت برسد.

به گزارش روز شنبه سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی،  حجت الاسلام علی ذوعلم اظهار داشت: رهبر معظم انقلاب در پیام نوروزی آغاز سال ۱۳۹۹ هجری شمسی که همراه با تحلیل کلانی از سال ۱۳۹۸ بود، جهت دهی سال آینده را ارائه کردند. پیام نوروزی ایشان یک پیام حکیمانه، هم دلانه و امیدبخش بود که فراتر از اعلام شعار سال، نکات و جهات مهمی را برای دستگاهها و بخش های مختلف جامعه، مشخص کرده و در ادامه مسیر رو به پیشرفت کشور، گام بلند دیگری را پیش روی ما قرار می دهد. این پیام حکیمانه تاکیدی بر برخی از محورهای مهم حرکت و تحول جامعه دارد.

تاکید رهبر معظم انقلاب بر فضائل ملت ایران

رییس سازمان پژوهش و برنامه ریزی افزود: به تعبیر رهبرمعظم انقلاب سال ۹۸ سال سختی بود و درعین حال در این سختی ها، جوشش ها و درخشش های ملت ایران تجلی پیدا کرد. ایشان در واقع فضائل ملت ایران را مورد تاکید قرار دادند که باید در فضائل ملت ایران تامل بیشتری داشته باشیم.

به  گفته ذوعلم، دیدن ظرفیت ها و جهت گیری های بخش ها و اقشار مختلف، حقیقتی است که این حقیقت را یک حکیم در می یابد و مطرح می کند به خصوص حضور چشمگیر مردم در حادثه شهادت سردار بزرگ اسلام و ایران مرحوم شهید حاج قاسم سلیمانی که این حضور و حماسه توانست عظمت ملت ایران را در چشم بقیه برجسته کند و موجب عزت، آبرو و اقتدار شود.

تاکید بر تعاون، همدلی و همکاری ملت

وی خاطرنشان کرد: تأکید رهبرمعظم انقلاب بر تعاون، همدلی و همکاری ملت در حادثه سیل اوایل سال ۹۸ و گرفتاری ملت ما در مواجهه با ویروس کرونا جای تامل و تفکر دارد که به عنوان یک تبیین و تحلیل حکیمانه از ایشان باید یاد کرد.

رییس سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی عنوان کرد: نگاه رهبرمعظم انقلاب به همدلی جامعه و قدردانی از تلاش ها و کارهای انجام شده و تحلیل ایشان از اینکه ظرفیت کشور ما بسیار فراتر از آنچه مطرح شده است ثابت می کند که دستگاههای مختلف در سال ۹۹ باید سعی کنند از ظرفیت های استفاده نشده برای جهش تولید بهره برداری کنند.

سال ۹۹، سال جهش در تمام ابعاد

ذوعلم یادآور شد: سال ۹۹ می تواند سال جهش ها باشد نه فقط جهش تولید بلکه جهش در بعد علمی، فناوری، فرهنگی و سیاسی. این تجربه ها وتوانمندی های ملت ایران، به خصوص جوانان می تواند قدرت ملی مان را افزایش دهد و در سال ۹۹ با یک قدرت و نگاه جهشی حرکت کنیم.

زمینه جهش در آموزش و پرورش و سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی

وی در ادامه گفت: در آموزش و پرورش هم حقیقتا زمینه یک جهش در روند تحولی وجود دارد. در سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی نیز زمینه های این جهش در مسیر تحول را می بینیم و این عنوان سال می تواند برای ما هم الهام بخش باشد.

پیام نوروزی رهبرمعظم انقلاب؛ امید بخش و حکیمانه

رییس سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی با بیان اینکه پیام نوروزی رهبرمعظم انقلاب یک پیام امید بخش است؛ ادامه داد: امید بخشی که ناظر به واقعیات، ناظر به توانمندی ها و ظرفیت های ملت است. عصبانیت ضد انقلاب از این پیام نوروزی  به همین جهت است که می بینند جهت گیری ملت ما بر اثر یک حادثه گذرا مثل ویروس کرونا تغییر نکرده و همان جهت گیری درستی است که نظام ازسالها قبل تشخیص داده و رهبرمعظم انقلاب و همه ارکان نظام به آن توجه دارند و درحال دنبال شدن توسط ملت است.

عصبانیت دشمنان ملت ایران

وقتی که دشمنان این ملت می بینند نگاه رهبرمعظم انقلاب، ارکان نظام، رییس جمهور محترم و مجموعه فعالان کشور در مساله شناسی جامعه ما یک نگاه درست است که همه در آن اتفاق نظر دارند؛ خود به خود عصبانی می شوند و با لحنی که خشم آنها در آن هویدا است به نقد نامگذاری سال ۹۹ می پردازند.

این نامگذاری حکیمانه، درست، هوشمندانه، نشان دهنده ثبات جهت گیری نظام جمهوری اسلامی است. اگر بخواهیم تشبیه کنیم اگر فردی بیمار باشد این بیماری موجب نخواهد شد که آن فرد آرمانها و اهداف خودش را از دست بدهد. یک ملت هم همینطور است مثلا اگر یک ملت قوی، ریشه دار، آرمان دار و انقلابی مثل کشورما چند صباحی درگیر یک گرفتاری فراگیری شود که هم اکنون همه جهان درگیر آن هستند موجب غفلت، توقف، سستی و کندی در حرکت  ملت ایران نخواهد شد.

توجه بیشتر به عنصر کار و عمل

ذوعلم همچنین افزود: تلقی ما در سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی این است که باید بتوانیم از این پیام رهبر معظم انقلاب، دلالت های ناظر به رسالت سازمان را استخراج کنیم. در وهله اول باید بتوانیم به عنصر کار و تلاش و ایجاد علاقه به کار و نوآوری و فناوری در دانش آموزان بیشتر توجه کنیم.

وی با اشاره به اینکه در وهله دوم در استانداردهای برنامه درسی و تربیتی خودمان توجه بیشتری به عنصر کار وعمل داشته باشیم، اظهار داشت:  یکی از بسته های تحولی میان مدت وزارت آموزش و پرورش در سال تحصیلی ۱۳۹۹-۱۴۰۰  بهبود اجرای کتاب کارو فناوری در دوره متوسطه اول است که با اهتمام وزیر محترم آموزش و پرورش در چند ماه گذشته دنبال شده و توسط معاون محترم متوسطه این کار انجام خواهد شد.

وی گفت: سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی هم به عنوان یکی از همکاران جدی این بسته حضور دارد و باید بتوانیم اجرای کتاب کار وفناوری در دوره متوسطه اول را معنا دار و اثرگذار کنیم.

توجه بیشتر در برنامه درسی بر ارتقای هویت ملی

رییس سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی  با بیان اینکه در سال ۹۸ درخشش ملت ایران جلوه های خودش را نشان داد و این می تواند برای ما الهام بخش باشد، ادامه داد: باید در راستای ارتقای هویت ملی دانش آموزان توجه عمیقی در برنامه درسی به این جلوه های درخشش ملت ایران داشته باشیم. درخشش ملت ایران هم درعرصه انقلاب اسلامی در سال ۵۷، در دوره دفاع مقدس و در دوره بازسازی و استحکام درونی نظام و کشور و امروز در ادامه گام اول انقلاب و آغاز گام دوم انقلاب بسیار مهم است.

جشنواره سردار شهید سلیمانی

ذوعلم ادامه داد:  سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی برای تشویق مدارس فعال و معرفی رویدادهای خلاقانه و برجسته که در طرح بوم (برنامه ویژه مدرسه) جشنواره سردار شهید سلیمانی را در سال ۹۹ طراحی کرده و امیدواریم که بتوانیم این جشنواره را همزمان با سالگرد شهادت این شهید بزرگوار در سال ۹۹ برگزار کنیم.

وی خاطرنشان کرد: طراحی این جشنواره با همکاری معاونت های آموزش متوسطه، پرورشی و تربیت بدنی خواهد بود و با همت و همکاری مدارس در سراسر کشور اجرا خواهد شد.

یک ملت با راحت طلبی و رفاه جویی محض به جایی نخواهد رسید

رییس سازمان پژوهش و برنامه ریزی تاکید کرد: نکته حکیمانه دیگری که در بیانات نوروزی رهبرمعظم انقلاب بود این است که یک ملت با راحت طلبی و رفاه جویی محض به جایی نخواهد رسید؛ در حقیقت مواجهه با مشکلات و ایستادگی در فراز و نشیب هایی که یک ملت با آن مواجه می شود موجب ارتقای قدرت ملی ما خواهد شد. تجربه های ۴۰ سال گذشته ما، آموزه ها ی دینی و حکمی ما هم این حقیقت را بیان می کند.

نمود این پیام در آموزش و پرورش

ذوعلم اظهار داشت: دلالت این نکته برای آموزش و پرورش این است که در فرایند تربیتی مدارس، دانش آموزان باید در یک فضای واقعی و خلاقانه تربیت شوند اما در برخی مدارس به ویژه غیردولتی، دانش آموزان را با یک روحیه راحت طلبی محض تربیت می کنند که قطعا خلاف جهت گیری تربیتی درست است.

تاکید بر جهت گیری های طرح بوم "برنامه ویژه مدرسه"

رییس سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی با تاکید براینکه چرخش های اسناد تحولی نشان می دهد خلق موقعیت های مختلف برای دانش آموزان در جهت ارتقای هویت ملی آنها و توانمندی در جهت مواجهه با همین موقعیت های مختلف، یک اصل اساسی است، گفت:  به نظر می رسد که در طرح بوم "برنامه ویژه مدرسه" روی این جهت گیری باید تاکید بیشتری داشته باشیم. حضور دانش آموزان ما به ویژه دبیرستانی ها، در کمک به مردم و مناطق سیل زده در ابتدای سال ۹۸، حضور بسیار پرشکوه در حماسه شهادت شهید سلیمانی و هم اکنون در مقابله با بیماری کرونا نشان می دهد که ظرفیت بسیار بالایی دارند و در محیط های تربیتی ما این ظرفیت ها باید به فعلیت برسد.

همکاری هنرستان ها در تهیه ماسک

وی اعلام کرد که طبق گزارش معاون محترم متوسطه وزیر هنرجویان ما در هنرستانها توانستند روزانه حدود ۶۰ هزار ماسک را با همت جهادی و بسیجی تولید کرده و به مردم کمک کنند که این نشان دهنده ظرفیت بالای  آنها است.

توجه به درس زندگی و ارتقای سبک زندگی دانش آموزان

ذوعلم معتقد است که تربیت تمام ساحتی دانش آموزان ظرفیت بسیار بالایی است و ما فراتر از متن کتاب درسی باید به درس زندگی و ارتقای سبک زندگی دانش آموزان بپردازیم و سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی در این جهت رسالت خطیری بر عهده دارد.

رییس سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی یادآورشد: تلاش های ما درسال ۹۸ به خصوص بازطراحی ساختاری و تشکیلاتی سازمان این زمینه را فراهم کرده و با همت همکاران این کار را دنبال خواهیم کرد.

مشکلی در چاپ و توزیع کتب درسی سال تحصیلی جدید وجود ندارد

ذوعلم اظهار داشت: در شرایط فعلی کشوربرخی فعالیت‌ها به‌خاطر پیشگیری از شیوع کرونا متوقف و یا نیمه تعطیل است اما با همت همکاران  ما در شرکت افست و شرکت چاپ و نشر کتاب‌های درسی، وقفه‌ای در روند چاپ‌سپاری کتاب‌های درسی سال ۹۹ به‌وجود نیامده و برای مهر ۹۹ کتاب‌های درسی کاملا آماده است.

رییس سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی بیان داشت: هرچند یکی از مهم‌ترین نگرانی‌ها و چالش‌های ما در اوایل امسال، مسأله تأمین کاغذ بود ولی به لطف خدا و همت همکاران، این مشکل مرتفع و کتاب‌های درسی در سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ به موقع توزیع می شود.

ذوعلم همچنین از معلمین دغدغه‌مند و متعهد تشکر کرد که نسبت به امر آموزش دانش‌آموزان، تلاش می‌کنند و با بهره‌گیری از امکانات فضای مجازی و ابزارهای سمعی-بصری، کلاس‌ها را ادامه داده و دانش آموزان همچنان از زحمات و تلاش‌های مستمر معلمین در آموختن محتوای درسی، بهره می‌برند.

اقدام صدا و سیما شایسته تجلیل است

رییس سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی آموزشی تصریح کرد: با تعامل خوب و سریع با صدا و سیما ضمن بهره گیری از ظرفیت رسانه ملی و تغییر شیوه تدریس به شکل غیر حضوری با استفاده از ابزار رسانه‌ای، فضای آموزش و رسالت آموزشی ادامه یافته است. البته در این راستا به جهت اقتضائات پیش آمده و شتاب صورت گرفته نقدها و نواقصی هست که می‌بایست در ادامه مسیر اصلاح شود.

ارسال شیوه نامه سفارش و توزیع کتب درسی سال تحصیلی آینده به استان‌ها

ذوعلم  ادامه داد: اخیراً شیوه نامه سفارش و توزیع کتاب‌های درسی سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ ارسال شده است و ثبت سفارش گروهی و انفرادی از ۲۴ فروردین ماه ۱۳۹۹ لغایت ۸ تیرماه صورت می پذیرد و از اول اردیبهشت ماه فرایند توزیع استانی شروع خواهد شد. همچنین از تاریخ ۱۷ تیرماه لغایت ۳۱ شهریور ماه سامانه قابلیت اصلاح سفارش‌های ثبت شده را خواهد داشت.

وی گفت: برای دقت و بهبود توزیع کتاب‌های سال ۹۹، ستادی در هر استان تشکیل می‌شود که با نظارت مدیرکل آموزش و پرورش استان، روند سفارش و توزیع کتاب‌ها تسریع و تسهیل شود.

مشارکت کتاب فروشی‌ها در توزیع کتاب‌های درسی

ذوعلم گفت: باتوجه به درخواست وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، مقرر شد با هدف حمایت از کتاب فروشی ها در توزیع کتب درسی، این بخش هم بتوانند مشارکت داشته باشند و سامانه الکترونیکی توزیع، طوری طراحی شده که امکان تهیه کتاب از طریق کتاب‌فروشی‌ها هم وجود داشته باشد.

ترسیم چشم انداز گام تحولی سازمان

رییس سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی اظهارداشت: علی‌رغم برخی اشکال‌تراشی‌ها، خوشبختانه روند کار سازمان با هماهنگی مناسبی که بین بخش‌های مختلف سازمان و بخصوص مسئولان حوزه‌های تربیت و یادگیری و بخش طراحی و تولید بسته‌های یادگیری وجود دارد، روند مطلوبی است. اصلاح ساختار سازمان زمینه مشارکت فعالان تربیتی و آموزشی غیردولتی را فراهم می‌کند و مجال اجرای سیاست چندتأ‌لیفی و نیز مشارکت استان‌ها در تألیف کتب درسی و تولید بسته‌های یادگیری را میسر می نماید.

وی ادامه داد: خوشبختانه در سال ۹۸ با مشخص شدن ۸ کلان پروژه تحولی سازمان، مسیر آینده به‌درستی ترسیم شده و مجموعه سازمان پژوهش با ریل‌گذاری جدید تشکیلاتی می‌تواند رسالت تربیتی و تحول خود را در راستای اجرای کامل برنامه درسی ملی تحقق بخشد.