بر اساس گزارش رسانه های آمریکایی،"ویروس کرونا" که در سکوت در حال گسترش بوده، هشدارهایی درباره شیوع غیر قابل اجتناب آن به دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا داده شده بود. روزنامه واشنگتن پست به نقل از مقامات آمریکایی نوشته است آژانسهای اطلاعاتی، رئیس جمهوری آمریکا را از ماهیت ویروس کرونا و شیوع آن در سراسر جهان مطلع و بر لزوم اتخاذ تدابیر لازم از سوی دولت برای مهار آن تاکید کرده بودند؛ اما او این گزارشها را رد کرده بود.
ترامپ که بخش بهداشت جهانی در شورای امنیت ملی آمریکا را تعطیل، بودجه مراکز کنترل بیماری ها و موسسات ملی بهداشت و تعداد نیروهای بخش بهداشت و درمان فدرال را در بودجه سال 2020 کاهش داده است، نه تنها هشدار این مرکز را جدی نگرفته بلکه از رعایت توصیه های اصولی پزشکان همچون دست ندادن برای جلوگیری از شیوع این بیماری سر باز زده و آنها را به شوخی گرفته بود.
ایالت های مختلف آمریکا به محض اطلاع مردم از شیوع ویروس کرونا، شاهد صحنه های فیلم های آخرالزمانی هالیودی می شود. صف های طولانی مردم مقابل داروخانه ها، فروشگاهها و آزمایشگاهها، خالی شدن یکباره قفسه های مواد غذایی و بهداشتی و هجوم برای داشتن سهمی بیشتر، کمیاب شدن ماسک، دستکش و مواد ضدعفونی کننده همچون الکل و ژل و افزایش چند برابری قیمت ها.
روزنامه نیویورک تایمز در این زمینه در گزارشی نوشته است در برابر همه داروخانه ها صف طولانی برای گرفتن مواد بهداشتی مانند ماسک، دستکش و ژل های ضدعفونی کننده ایجاد شده و فروشگاه های بزرگ بعد از ساعت ۱۲ ظهر تقریبا خالی هستند.
ژل ضدعفونی کننده دست که تا پیش از ویروس کرونا، یک تا دو دلار بود، اکنون در آمازون ۵۰ دلار شده است. داروهای تقویت سیستم ایمنی بدن مانند ویتامین سی و زینک نیز در فروشگاه های اصلی نایاب شده اند.
روزنامه یو اس ای تودی نیز نوشته است خرید عمده و انبار کردن کاغذ توالت، آب آشامیدنی و ماسک در آمریکا به شکل وحشتناکی در حال انجام است.در شهر دنور در ایالت کلرادوی آمریکا نیز به نوشته رویترز، صدها نفر در برابر یک مرکز آزمایش با خودروهای خود صف کشیده اند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی اعلام کرد در آمریکا نه تنها فروشگاههای مواد غذایی به دلیل ترس مردم این کشور از شیوع ویروس کرونا خالی از کالا شدهاند بلکه مردم برای خرید سلاح نیز به فروشگاه ها هجوم آوردهاند و می خواهند مطمئن شوند که می توانند از خود محافظت کنند و برخی برای اولین بار سلاح می خرند و برخی که از قبل مسلح بوده اند، به دنبال انبار آن هستند.
توان دولت ترامپ برای مقابله با بحران
ترامپ سرانجام، بعد از شیوع گسترده ویروس کرونا در آمریکا و انتقادات بسیار، متوجه شد خطر واقعا جدی است و دیگر با توییت هایش نمی تواند حقایق درباره این ویروس را پنهان کند و به آمریکایی ها احساس امنیت کاذب بدهد. از این رو، از سخنان اولیه اش عقب نشینی و وضعیت اضطراری ملی (حالت فوق العاده) اعلام کرد تا دولت فدرال بتواند به ایالت های مختلف آمریکا کمک های مالی ارائه کند.
رئیس جمهوری آمریکا تمامی پروازها از اروپا به آمریکا را به حالت تعلیق درآورد و دستور تعطیلی سفرهای غیرضروری را داد. او همچنین قانونی را امضا کرد که به موجب آن، بدون هزینه ای از طرف کارفرمایان، به کارگران آمریکایی مرخصی پزشکی و خانوادگی با حقوق ارائه میشود. همچنین به موجب این قانون، انجام آزمایش کرونا برای کسانی که نیاز دارند، رایگان انجام خواهد شد.
بر اساس گزارش تارنمای اینترنتی هیل، اکنون 14 درصد آمریکایی ها بیمه درمانی ندارند که بالاترین نرخ افراد فاقد بیمه در آمریکا است. در حالی که این رقم، در سال ۲۰۱۶میلادی و پیش از به قدرت رسیدن ترامپ، ۱۰.۹ درصد بود.
به بیان دیگر، از زمان آغاز به کار دولت ترامپ، بیش از هفت میلیون آمریکایی پوشش درمانی خود را از دست داده اند که یکی از پیامدهای کاهش پوشش درمانی این است که افراد فاقد بیمه درمانی بطور چشمگیری خدمات درمانی خود را به تأخیر می اندازند، زیرا هزینه های درمانی فاقد بیمه بسیار بالا است در حالی که هرگونه تأخیر در مراجعه به مراکز درمانی بر اثر مبتلا شدن به کرونا منجر به سرایت عفونت و مرگ می شود.
آخرین نظرسنجی گالوپ نیز که ۲ تا ۲۳ اسفند 1398 انجام شده، نشان می دهد 60 درصد از مردم آمریکا «بسیار نگران» یا «تا حدی نگران» هستند که آنها یا اعضای خانواده شان در معرض این ویروس قرار خواهند گرفت و اعتماد به توان دولت ترامپ برای پاسخ به این بیماری به شدت کاهش یافته است.
اندرو کومو فرماندار ایالت نیویورک اعلام کرده با افزایش بحران، این ایالت که اکنون کانون همه گیری بیماری کوید 19 در آمریکا شده، به دنبال تجهیزات پزشکی و کشف مکان هایی برای برپایی بیمارستان های موقت است و تمامی کسب و کارهای غیرضروری تا اطلاع ثانوی تعطیل خواهد بود.
بیل دو بلاسیو شهردار نیویورک نیز اعلام کرده مشکل این است که دولت فدرال در این بحران، غایب بوده وما به شدت نگران تمام شدن اقلام پزشکی و حتی اقلام دیگری هستیم که مردم برای زندگی معمولی خود به آن نیاز دارند.
به نوشته نیویورک تایمز، بیماری کوید 19 تقریبا به معنای متوقف کردن زندگی در نیویورک، بزرگترین شهر ایالات متحده آمریکا که اکنون به کانون اصلی این بیماری تبدیل شده، است و این شهر را با بیش از 25 هزار رستوران و 120 هزار اتاق هتل، با تهدید جدی مواجه کرده است. در ایالت های نیویورک، کنتیکت، نیوجرسی، پنسیلوانیا، ایلینوی و کالیفرنیا از مردم خواسته اند در خانه بمانند و در بسیاری از شهرهای آمریکا نیز رستوران ها، کافه ها، سالن های ورزشی و زیبایی و کسب و کارهای غیرضروری تعطیل شده اند.
بر اساس گزارش آسوشیتدپرس، تاکنون دست کم ۱۷ نفر از کارکنان و ۲۱ نفر از زندانیان در زندانهای شهر نیویورک به کرونا مبتلا شدهاند و حضور بیش از دو میلیون و ۲۰۰ هزار نفر زندانی در آمریکا که بیشترین شمار زندانیان در میان کشورهای جهان است، نگرانی از شیوع ناگهانی کرونا را در زندانهای فدرال، ایالتی، شهری و بازداشتگاههای محلی افزایش داده است.
شمار مبتلایان به ویروس کرونا در آمریکا در حال افزایش است و بر اساس اعلام دانشگاه جان هاپکینز تاکنون (لحظه انتشار این گزارش) شمار جان باختگان کرونا به 336 نفر و شمار مبتلایان به 26 هزار و 138 نفر رسیده است.
پیامدهای اقتصادی کرونا
ویلبر راس وزیر بازرگانی آمریکا که چند ماه پیش هنگام شیوع ویروس کرونا در چین، آن را برای اقتصاد آمریکا "خوب" دانسته و گفته بود: "فکر میکنم این امر به تسریع بازگشت شغلها به آمریکای شمالی کمک خواهد کرد"، حالا اقتصاد کشورش با چالش های فراوانی روبرو شده است.
لری کادلو مشاور اقتصادی کاخ سفید اعلام کرد که اقتصاد آمریکا بر اثر شیوع کرونا دچار چالش فراوان خواهد شد؛ چالشی که به نوشته روزنامه نیویورک تایمز ، زیان اقتصادی آن بیشتر از حادثه ۱۱ سپتامبر خواهد بود.
بر اساس گزارش سی ان ان، شاخص سهام داوجونز نیز در بورس نیویورک در یک هفته گذشته به پایین ترین حد از زمان بروز بحران مالی آمریکا در سال 2008 تاکنون رسیده است.
بانک جی پی مورگان ، بزرگترین بانک آمریکا هم با انتشار بیانیه ای، تعطیلی موقت بیش از هزار شعبه خود در سراسر آمریکا و کاهش ساعات کاری چهار هزار شعبه اش را به دلیل شیوع کرونا و حفظ اطمینان از سلامت کارکنان خود اعلام کرده است.
روزنامه ایندیپندنت گزارش داد که شیوع کرونا، کسب و کار خانوادگی ترامپ از جمله فعالیت هتل ها، زمین های گلف و رستورانها را تعطیل و دهها نفر از کارکنان آن را کاهش داده است.
رئیس جمهوری آمریکا برای مقابله با پیامدهای اقتصادی این بحران اعلام کرده است دولت و کنگره در حال تهیه قانونی هستند تا کمکهای وسیعی برای کسب و کارهای کوچک و صنایعی که از شیوع کرونا متضرر شدهاند، ارائه کند و اگر به خوبی در این زمینه تلاش شود و شهروندان نیز با عمل به توصیه های بهداشتی همراهی کنند، آمریکا حوالی ماه های ژوئیه یا اوت به پایان وضعیت بحرانی کنونی خواهد رسید.
اما سناتورهای آمریکایی تاکنون نتوانسته اند برای تصویب طرح کمک یک تریلیون دلاری برای مقابله با تاثیر اقتصادی ویروس کرونا به توافق دست یابند چرا که دموکرات ها آن را نسنجیده و ناقص دانسته و می خواهند شرایطی را در مورد شرکت ها اعمال کنند تا کمک ها شامل حال کارمندان شود،نه سهامداران.
این طرح شامل کمک های مستقیم به آمریکایی ها است که به هر بزرگسال یک هزار و 200 دلار اختصاص یابد. در این طرح، همچنین300 میلیارد دلاری برای شرکت های کوچک و 208 میلیارد دلار برای شرکت های هواپیمایی و سایر بخش ها در نظر گرفته است.
نشریه پولیتیکو نیز گزارش داده است تعدادی از ایالت های آمریکا که حامی دموکرات ها هستند و مراکز بیمه درمانی خود را دارند، نام نویسی برای طرح بهداشتی اوباما، موسوم به اوباماکر را از سرگرفته اند و ساکنانی را که بیمه نیستند، تشویق می کنند با توجه به شیوع بیماری همه گیر
کوید 19 برای قرار گرفتن تحت پوشش اوباماکر ثبت نام کنند و لابی های بزرگ بیمه درمانی با وجود بی میلی اولیه، اعلام کرده اند اگر دولت زیان های پیش بینی شده را تحت پوشش قرار دهد، آنها از امکان دوباره ثبت نام در مراکز اوباماکر حمایت خواهند کرد.
کرونا تهدیدی برای انتخاب دوباره ترامپ
اکنون بحران جهانی و همه گیر کرونا، تبدیل به آزمونی برای سیاستمداران جهان به ویژه ترامپ شده که قرار است در انتخابات ریاست جمهوری 2020 با نامزد نهایی دموکرات ها رقابت کند.
برخی فعالان انتخاباتی معتقدند شیوع ویروس کرونا به منزله خطری جدی است که پیروزی دوباره ترامپ را در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا تهدید می کند. استیو بنن استراتژیست پیشین کاخ سفید در مصاحبه با نیویورک پست گفته است ترامپ با جو بایدن رقابت نمی کند، بلکه درمقابل او، ویروس کرونا و خسارات ناشی از شیوع آن قرار دارد که پیامدهای آن، پیچیده ترین تهدیدی است که آمریکا تاکنون با آن مواجه بوده است.
به گفته این مقام سابق کاخ سفید، بر اساس تخمین وزارت خزانه داری، اگر در دوران پس از بحران کرونا، میزان بیکاری در آمریکا به 20 درصد برسد، اوضاع اقتصادی خوب پیش نخواهد رفت و این بزرگترین مانع برای پیروزی مجدد ترامپ خواهد بود.
حال این سوال مطرح می شود که آیا دولت ترامپ می تواند پیامدهای اقتصادی بحران کرونا را کاهش داده و تا قبل از انتخابات ماه نوامبر، وضعیت اقتصادی آمریکا را که در پی این بحران رو به رکورد می رود، بهبود بخشیده و شرایط را به نفع ترامپ تغییر دهد؟