تاریخ انتشار: ۴ فروردین ۱۳۹۹ - ۱۲:۱۱

تهران-ایرنا-کمپین سفر ممنوع این روزها با توجه به شیوع گسترده ویروس کرونا از مردم دعوت می‌کند که برای پیشگیری از این بیماری در خانه بمانند و سفر نکنند. در این کمپین تلاش شده است که مردم را با خطرات شیوع این بیماری مرگبار آشنا کنند تا مانعی برای جولان این ویروس مرموز باشند.

بیش از یک ماه است که ایران با یک بحران بزرگ بهداشتی دست به گریبان است، بحرانی که با التهاب برای همه همراه بوده و روز به روز بالارفتن آمار مبتلایان به ویروس کرونا، مردم را بیش از پیش نگران می کند این در حالی است که از همان نخستین روزهای شیوع کرونا در ایران، وزیر بهداشت مرتباً از مردم خواست خود را قرنطینه خانگی کنند و با کاهش تردد در شهر از گسترش بیشتر این بیماری همه گیر جلوگیری کنند. تعطیلی مدارس و دانشگاه ها نخستین اقدام برای کاهش تجمعات بود. کاهش ساعات کاری ادارات و تایید بر دورکاری کارمندان تصمیمی بود که شاید روزهای آخر سال را با کاهش هرچه بیشتر این بیماری سپری کنیم. بسیاری از بازارها، مراکز خرید، اصناف، تفرجگاه ها، اماکن گردشگری، هتل ها، مهمانسراها و ... تعطیل شدند و خدمات انجام نمی دهند. در این میان، این روزها، کمپین های مختلفی در فضای مجازی شکل گرفته که مردم را از رفتن به سفر منصرف و آنها را نسبت به خطرات این کار آگاه می کند. یکی از این صفحات مجازی با نام سفر ممنوع، به بازتاب صحبت ها و آثار اثر گذار و آگاهی بخش پزشکان، روانشناسان و هنرمندان پرداخته  و در آن از ممنوعیت رفتن به سفر حرف زده تا نقشی در این جریان داشته باشد. این کمپین در فضای مجازی ویدئوها، پوسترها، عکس ها و مطالب بسیاری به اشتراک گذاشته  از روحیه دادن به پزشکان و پرستاران که در خط مقدم مبارزه با کرونا قرار دارند تا دادن اطلاعات در مورد چگونگی مقابله با این ویروس که در زیر به برخی از آنها اشاره می کنیم.

ترغیب و تشویق برای در خانه ماندن در کمپین سفر ممنوع

کمپین سفر ممنوع خانه را امن‌ترین جا برای پیشگیری از انتقال کرونا ویروس معرفی می‌کند و مردم را دعوت به درخانه ماندن می‌کند. هشتگی که این روزها ترند شبکه های اجتماعی شده تا مردم با ماندن در خانه از منفی بودن تست کرونا اطمینان حاصل کنند. بسیاری از کاربران از این طرح استقبال کرده و می گویند فقط برای انجام کارهای ضروری به خارج از خانه می روند. به گفته این دسته از کاربران، افرادی که پس از تعطیلی مدارس و ادارات به شهرهای شمالی کشور سفر کردند برای خود، خانواده و اطرافیان خود ارزشی قائل نیستند و درصدد شیوع این ویروس به شهرهای دیگر ایران هستند. پیشنهاد این دسته از کاربران ماندن در خانه، نرفتن به مسافرت و استفاده از ماسک در محافل عمومی و رعایت بهداشت است.یکی  از کاربران ضمن انتقاد از مسافرت ها می نویسد:مسافرین نوروزی شما در مرگ بیماران مبتلا به کرونا نقش دارید! لطفا کمی بیاندیشیم. در خانه ماندن امروز به قدر تنفس برای ما حیاتی است. فاصله‌ کمی با اتفاقات تلخ داریم؛ سفر نرویم و در خانه بمانیم.
 

برای حمایت از پزشکان و پرستاران در خانه می مانم

یکی از کاربران می نویسد:این روزها مجبوریم برای کاهش شیوع بیماری در خانه بمانیم. این کار نه تنها برای حفظ سلامتی خودمان بلکه برای حمایت از پزشکان، پرستاران و کادر درمانی که در بیمارستان ها با مرگ دست و پنجه نرم می کنند، یک وظیفه انسانی است. به عقیده من مردم نه تنها برای محافظت از خود باید در خانه بمانند، بلکه برای کاهش کار پزشکان و پرستارانی که این روزها از جانشان گذشته اند، موظفند در خانه بمانند و از شیوع این بیماری جلوگیری کنند. امید است با قرنطینه خانگی و کاهش حداکثری تردد و تعاملات در شهر در قطع زنجیره انتقال این بیماری بکوشیم.

در این پویش با به تصویر کشیدن کلیپ های مختلف در مورد کرونا به مردم هشدار می دهد که خطر کرنا را جدی بگیرند، خطر مرگ کرونا در کمین است توصیه ها را جدی بگیرید، خطر کرونا از آنچه فکر می کنید به شما نزدیکتر است. در یکی دیگر از کلیپ ها آمده است که کرونا با هشتگ درمان نمی شود و با تشکر از کادر درمان و پزشکان درست نمیشود، تنها با در خانه ماندن و رعایت بهداشت می توانیم کمک حال کادر درمانی کشور باشیم. بنابراین هموطن درخانه بمان تا شاهد مرگ عزیزان نباشم.یکی از کاربران نوشته است که پزشکان، پرستاران کادر درمان خسته اند، در خانه بمانیم و به این شکل که مهمترین و بهترین کاری است که می توانیم انجام دهیم، کمک شان کنیم ... شاید انشاالله به زودی بار بیمارستان ها کم شود و این عزیزان نفس راحتی بتوانند بکشند

برای حفظ سلامت خودم و عزیزانم در خانه می مانم

یکی از کاربران با انتقاد از آنهایی که به سفر رفته اند می نویسد:تویی که به سفر میری، می میری! و مرا نیز خواهی کشت! مرگ این بار نامرئی ست. برو! ما همگی خواهیم مرد. به بهایی کم، نه به وسیله ی یک هموطن، توسط افراد بی وطن! ما خواهیم مرد. شرم بر افراد خودخواه و ناآگاه. فضای مجازی را بمباران کنیم شاید تلنگری بر مغز پوچِ این افراد باشه.

کاربر دیگری در این ارتباط می نویسد: تو باید تندرست بمونی تا بتونی با آرامش و شادمانی از تاریخ و زیبایی های سرزمین دیدن کنی و به ایرانی بودنت فخر بفروشی پس این چند روز رو به خاطر خودت و هموطنانت توی خانه بمان. به هم کمک کنیم تا بعد از تموم شدن این روزا حسرت نداشتن و جای خالی عزیزی روی دلمون نمونده باشه. مرگ به من و شما رحم نمی کنه، خودمون هوای همدیگه رو با در خانه ماندن داشته باشیم.

هشدار و توصیه ها کادر درمانی در مواجهه با کرونا

این کمپین با پخش کلیپ های مختلفی از کادردرمانی و بازتاب صحبت های پزشکان از شهرهای مختلف از مردم می خواهند که در خانه بمانند آنها معتقدند تنها راه حل قطع این زنجیر در خانه ماندن است. یکی از پرستاران در کلیپی ضمن هشدار به بحرانی بودن وضعیت کرونا در کشور می گوید: سفر کردن ممکن است به قیمت جان تمام شود. لازمه که با حقایق رو به رو بشید...چون وضعیت به خاطر افرادی که رعایت نمی‌کنند بسیار خطرناک شده و قابل کنترل نیست. الان موقع یادآوری گذشته و کارهایی که می شد انجام داد ولی نشد نیست الان فقط هر کسی باید اول به فکر جون خودش، بعد خانواده و مردم باشه...

علاوه بر اینکه این کمپین از مردم می خواهد که سفر نکنند و خطرات سفر کردن را در کلیپ های مختلف گوشزد می کند برای مقابله با اضطراب ناشی از کرونا هم صحبت های روانشناسان را بازتاب داده است برای نمونه در کلیپی با عنوان اضطراب کرونا و رفتارهای نوع‌دوستانه آورده است: رفتارهای نوع‌دوستانه یکی دیگه از روش‌هایی هستند که ما تنش‌ها و اضطراب‌های خودمون رو باهاشون تنظیم می‌کنیم. خیلی‌از متخصص‌ها و اینفلوئنسرها این روزها در فضای مجازی فعالیتشون رو بیشتر کردند. لازمه بدونیم همه به دنبال جمع کردن فالوِر، دیده شدن و به قول بعضی‌ها از آب گل‌آلود ماهی گرفتن نیستن. گاهی انگیزه‌های ما خیلی ساده‌تر از این حرفاست. گاهی افراد در موقعیت‌های تنش‌زا وقتی که شرایط مبهم و اضطراب‌انگیزه(سیل، زلزله، بیماری‌های واگیردار و...) برای آروم کردن خودشون سعی می‌کنند به دیگران کمک کنند. بعضی‌ها اطلاعات درست رو یکجا جمع می‌کنند، بعضی‌ها کمک‌ نقدی می‌کنند، بعضی‌ها کمک‌های غیر نقدی رو جمع‌آوری می‌کنند، و فعالیت‌های داوطلبانه دیگری از این دست. اینجور رفتارها نه تنها حواس فرد رو از تنش‌ها و اضطرابهای خودشون پرت میکنه بلکه نهایتا با ایجاد حال خوب در دیگران و تغییر محیط شرایط خودش رو بهتر میکنه. شما برای تعدیل هیجانات منفیتون چه می‌کنید!؟ دست به شایعه پراکنی می‌زنید؟ تنشهاتون رو با بدبینی به دیگران انتقال می‌دهید؟ با خوش‌بینی بیش از اندازه حقیقت را انکار می‌کنید!؟ به سفر می‌روید و لاف شجاعت می‌زنید!؟ یا تا جایی که علمش را دارید و در توانتان هست به دیگران کمک می‌کنید؟ در_خانه_ماندن می‌تواند یک رفتار نوع‌دوستانه باشد!

در این شرایط سخت وظیفه اجتماعی هر فرد چیست؟
علاوه بر کادر درمانی هنرمندان نیز با  خلق آثاری تاثیرگذار در مورد مقابله با کرونا در تلاشند تا با آگاه سازی و اطلاع رسانی به مردم درباره عواقب و اثرات اجتماعی این ویروس، خدمتی انجام داده باشند. بنابراین باید گفت در چند وقت اخیر که ما شاهد تلاش همه عزیزانی هستیم که در عرصه های متفاوت مانند کادر درمانی و بهداشتی، گروههای امداد، داوطبین و بسیاری دیگر در تلاش برای مقابله با ویروس کرونا هستند، هنرمندان عزیز کشورمان نیز در کنار سایر گروهها با مدیا مختلف سعی در کمک و یاری به این موضوع و کاهش فضای روانی حاکم هستند. یکی از گرافیست ها می نویسد:این روزها که مردم گرفتار بیماری و مرگ اند، از ما طراحان گرافیک چه کاری ساخته ست؟ یکی از مشکلات بزرگ مردم ما این است که پیشگیری نمی کنیم؛ یکی از دلایل این که پیشگیری نمی کنیم، ناآگاهی است، یکی از علل ناآگاهی مطالعه نکردن است و یکی از دلایل پایین بودن سرانه مطالعه در کشور ادبیات پیچیده و گرافیک نادرست مطالب است. در کنار اینها، ما حوصله ی مطالعه هم نداریم. مخصوصا مطالعه ی مطالب علمی و طولانی. اگر مطالب پیشگیرانه را با زبانی قابل فهم و با گرافیکی ساده بازنشر کنیم، شاید افراد بیشتری بخوانندش و شاید همین کار موجب شود حداقل یک نفر نجات یابد. پس ما برای جان همان یک نفر تلاش می کنیم. این یک پویش خودجوش طراحان گرافیک ایران است. آنچه در اینجا مهم است نخست انتقال درست مطالب است و سپس ارزش هنری آثار. اینجا هیچکس استاد و رییس نیست و همه می توانند در این پویش شرکت کنند. همه دعوتیم و همه دعوتید.

توصیه های بهداشتی پزشکان و دندانپزشکان

با توجه به شیوع ویروس کرونا در چه زمانی ملاقات دندانپزشک ضروری است؟ شرایطی که به آن اورژانس دندانپزشکی گفته می شود نیاز به درمان و رسیدگی هر چه زودتر حتی در زمان شیوع کرونا دارند این شرایط شامل موارد زیر می باشد: دندان خارج شده یا لق بر اثر صدمه، شکستگی و ضربه به فک و صورت، خونریزی طولانی مدت در دهان، شکستگی و ترک خوردگی دندان که موجب درد و خونریزی شده، درد دندانی مداوم و شدید که نی تواند با تورم و حساسیت لثه همراه باشد، درد دندان همراه با تب و یا لنف نود گردنی متورم. ضمنا تاکید می کند جهت تسکین درد به هیچ عنوان از داروهای ضدالتهابی مانند ایپوپورفن، ناپروکسن، آدوالژین و نوافن استفاده نکنید زیرا باعث تضعیف سیستم ایمنی می شوند و استامینوفن را هر ۶ساعت یک عدد جایگزین کنید.

بیماران کرونایی بعد از بهبودی چیکار کنند با توجه به اینکه تعداد بهبود یافتگان هر روز بیشتر می شود رعایت نکاتی از طرف آنها ضروری است دوره نقاهت آنها دو هفته طول می کشد برای همین توصیه می شود فاصله یک متری را با دیگران رعایت کند لباس و ملحفه آنها از دیگران جدا باشد چون احتمال اینکه ناقل باشد وجود دارد ارتباطات اجتماعی خود را محدود کند در خانه در اتاق جدا باشد لباس های کثیف او را در پلاستیک جدا و در بسته قرار دهند.

نحوه صحیح سوخت گیری

این کمپین آموزش های مختلفی را برای جلوگیری از انتقال ویروس کرونا می دهد برای نمونه در کلیپی در مورد نحوه صحیح سوخت گیری می نویسد:حتما با خودتان حداقل یک عدد دستکش یک بار مصرف به همراه داشته باشید، ابتدا یکی از دستانتان را به دستکش مجهز کنید سپس به دست دیگر کارت سوخت را در محل کارت دستگاه قرار دهید، با دست دستکش دار رمز خود را روی صفحه کلید دستگاه وارد کنید، با دست دستکش دار دسته نازل را بردارید سوخت گیری کنید، پس از اتمام سوخت گیری با دست بدون دستکش کارت سوخت را از دستگاه بردارید و در جیب بگذارید، در نهایت دستکش را طوری از دستتان خارج کنید که هیچ جای بدنتان با قسمت رویی دستکش تماس پیدا نکند، بلافاصله دستکش را در اولین سطل زباله نزدیک خودتان بیندازید، در اولین فرصت دست و صورت خود را بشویید، باک خودرو را کامل پر کرده تا کمتر به ایستگاه های پمپ بنزین و گاز مراجعه کنید.