اهالی روستای پیت سرا واقع در بخش مرکزی شهرستان سوادکوه حوالی ساعت ۸ روز جمعه و تنها دقایقی پس از تحویل سال جدید شاهد رانش کوه و فرار چند تخته سنگ بزرگ به سمت روستایشان بودند که باعث تخریب کامل دستکم ۶ خانه و خسارت به چهار واحد مسکونی دیگر ، چهار واحد دامسرا و سه دستگاه خودرو شد. این حادثه همچنین به بخشی از زیرساخت های آب و برق روستا هم خسارت زد.
بر اساس اعلام مسئولان ، با توجه به این که در خانه های تخریب شده به دلایل مختلف از جمله وضعیت شیوع کرونا در کشور و در خانه ماندن مردم ، هیچ کس ساکن نبود ، این حادثه تلفاتی در پی نداشت و به کسی هم آسیب نرسید.
روز یکشنبه هم هم بر اثر بارندگی بار دیگر چند تخته سنگ دیگر با رانش از کوه به سمت روستا حرکت کرد که البته خسارتی در پی نداشت . با این وصف وجود تعداد دیگری سنگ های نستبا بزرگ که پس از رانش در مسیر به موانعی برخورد کرده و متوقف شدند و همچنین احتمال رانش دوباره کوه سبب شد تا برخی در فضای مجازی و حتی در صورتجلسه ای که با حضور روستاییان در محل تنظیم شد ، درخواست تغییر مکان روستا و جا به جایی اهالی به مکان جدید را مطرح کنند.
این در حالی است که در روز نخست حادثه ، اهالی چند خانه که در مسیر احتمالی رانش کوه و سنگ قرار داشت، تخلیه شدند و به مکان دیگری از جمله چادرهای برپا شده برای دامداران و یک مدرسه انتقال یافتند تا در صورت بروز حادثه در امان باشند و اقدامات لازم هم برای جا به جایی آنها صورت گیرد.
کارشناسان با استناد به تجربه ناموفق تغییر مکان روستای منجیر در غرب مازندران که از سال ۸۷ دچار ریزش سنگ شد و همچنان نیز مشکل کم و بیش وجود دارد ، معتقدند که طرح و پیشنهاد جا به جایی روستا تنها سبب می شود تا حل مشکل برای بازگشت زندگی عادی در روستا با تاخیر مواجه شده و فلج شود.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری مازندران در این باره به خبرنگار ایرنا گفت : طرح جا به جایی روستای پیت سرا سوادکوه که در چند روز گذشته ۲ بار به دلیل سقوط سنگ از کوه، دچار خسارت شد، در حد یک طرح پیشنهادی از سوی برخی روستاییان بیان شده است.
علی اصغر احمدی عصر روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : بررسی کارشناسی از منطقه نیاز به جابجایی تمام واحدهای مسکونی روستاییان پیت سرا را تایید نکرده و به احتمال هفت تا ۸ واحد مسکونی در معرض تهدید احتمال جا به جایی وجود دارد که باید در این صورت نیز زمین مورد نیاز تامین شود.
وی اظهار داشت : اجرایی شدن این پیشنهاد صرفنظر از این که نیاز به موافقت تمام روستاییان روستای پیت سرا دارد، نیازمند موافقت مسئولان استانی و حتی ملی است تا بتوان در صورت عملیاتی شدن، اعتبار مورد نیاز برای این جابه جایی را تامین کرد.
احمدی اضافه کرد : حتی در صورت موافقت استانی و ملی ، برای جا به جایی روستاییان نیاز به زمین برای استقرار واحدهای مسکونی و سایر تاسیسات و زیرساخت های روستاییان از جمله آب، برق و دیگر موارد مورد نیاز داریم که یا باید زمین از سوی منابع طبیعی تامین شود و یا توسط روستاییان در اختیار دستگاههای مسوول قرار گیرد.
وی توضیح داد : به طور میانگین هرخانوار در روستای پیت سرا با احتساب تاسیساتی که در حاشیه واحدهای مسکونی از قبیل آغول و باغ و غیره دارند ، نیازمند حدود ۲ هزار متر زمین برای جا به جایی هستند که به نظر نمی رسد این میزان زمین در اختیار منابع طبیعی در نزدیکی روستا قرار داشته باشد که بتوان پیشنهاد را گذشته از مشکلات دیگر فقط در بخش اختصاص زمین محقق کرد.
احمدی اضافه کرد : چنانچه زمین از سوی منابع طبیعی نداشته باشیم، در صورت تایید طرح، باید روستاییان این زمین را تامین کنند که باز هم چنین وسعتی از زمین مورد نیاز در اختیار روستاییان قرار ندارد تا بتوان مشکل را حل کرد.
مدیرکل مدیریت بحران مازندران گفت : همچنین تاکنون هیچ سابقه موفقی مبنی بر انتقال روستا در استان مازندران وجود ندارد و بحث مطرح شده در مورد روستای منجیر در غرب استان نیز با گذشته بیش از ۱۰ سال هنوز به سرانجام نرسیده است.
وی یادآور شد : شرایط اضطراری برای جا به جایی روستای پیت سرا سوادکوه به دنبال ریزش سنگ از بالای کوه وجود ندارد و صرفا تعدادی از واحدهای مسکونی در معرض خطر احتمالا باید جا به جا شوند که برای این کار اول باید زمین در داخل بافت روستا تامین و جانمایی شود تا بتوان بقیه کارها را انجام داد.
احمدی گفت : در حال حاضر ساکنان واحدهای مسکونی در معرض خطر به همراه صاحبان دامسرا و دامهایشان به پایین دست روستا انتقال یافت و چند دستگاه چادر نیز به دامداران برای اسکان در حاشیه این دامسراها داده شد و حتی با هماهنگی نیروی انتظامی، تعدادی نیرو برای حفاظت در روستا حضور فیزیکی دارند تا بتوان مشکل را ساماندهی و حل کرد.
روستای پیت سرا بر اساس سرشماری سال ۹۵ دارای حدود ۵۵ خانوار سکنه است و ریزش سنگ از بالای کوه بر روی این روستا هم بنا به گفته فرماندار سوادکوه سابقه ۲۵ ساله دارد.
گفته می شود در پی تکرار رانش سنگ از کوه بر روی روستا که آخرین مورد آن مربوط به سوم فروردین ماه سال جاری است ، برخی از اهالی روستا برای نخستین بار طرح جا به جایی مکان روستا را مطرح کردند که در فضای مجازی و شبکه های اجتماعی و حتی رسانه های محلی مازندران بازتاب داشت.