تهران- ایرنا-استاپ کرونا یک پیج اختصاصی و آموزشی پربازدید در فضای اینستاگرام است که با کمک تیم متخصص خود و همراهی عموم مردم، محتواهای آموزشی معتبر مربوط به بیماری کرونا را به‌صورت منسجم برای همگان منتشر می‌کند.

اطلاع رسانی و تولید محتوای آموزشی دقیق و جامع یکی از مهمترین نیازهای جامعه در شرایط کنونی است. از این رو در فضای مجازی  پیج ها و صفحات مختلفی در خصوص آگاهی رسانی و آشنایی مردم با ویروس کرونا و پیامدها و راه های پیشگیری و مهار آن ارائه می شود. مشکل عمده این صفحه ها در نگاه نخست تکراری بودن و همچنین کپی کاری از یکدیگر است. صفحه  اینستاگرامی استاپ کرونا یکی از معدود پیجهایی در فضای اینستاگرام است که به تولید محتوای آموزشی به طور اختصاصی و  با بهره‌گیری از برترین متخصصین پزشکی و آموزشی کشور می پردازد. در صفحه اینستاگرام این پیج در مورد اهداف و رویکردهای آموزشی و بهداشتی آن آمده است:

استاپ کرونا می‌خواهد با کمک تیم متخصص خود و همراهی هر چه بیشتر عموم مردم، محتواهای آموزشی معتبر و کاربردی مربوط به بیماری کرونای جدید COVID-۱۹ را به‌صورت منسجم برای همگان منتشر کند.
تیم متخصص استاپ کرونا اعتبار محتواها را به ۴ دسته تقسیم کرده است:
۱) گایدلاین و مراجع معتبر علمی (بالاترین اعتبار و درجه اعتبار ۱)
۲) نظر متخصصان تراز اول ایران و جهان (درجه اعتبار ۲)
۳) تالیفات تیم متخصص استاپ کرونا که از مقالات اصلی و گایدلاین‌ها جمع آوری شده است (درجه اعتبار ۳)
۴) سایت های معتبر علمی و بعضی از خبرگزاری های علمی دنیا (درجه اعتبار ۴)
پس بیایید تا با یاری یکدیگر و با آموزش نکات و رعایت بهداشت فردی و عمومی، شیوع این ویروس نوظهور را متوقف کنیم.

 درادامه به بازنشر چند پست مهم اطلاع رسانی و آموزشی این پیج که بیشتر مورد بازدید قرارگرفته اند پرداخته شده است:

کرونا چیست و از کجا آمد؟

ویروس‌های کرونا خانواده بزرگی از ویروس‌ها هستند که ممکن است باعث بیماری در حیوانات یا انسان‌ها شوند. این خانواده ویروس ها در میان بسیاری از گونه های مختلف حیوانات شامل شترها، گاوها، گربه ها و خفاش ها مشترک است. به ندرت ممکن است این ویروس های جانوری باعث آلودگی و عفونت در انسان ها شوند.

در انسان‌ها، بسیاری از ویروس‌های کرونا برای ایجاد عفونت‌های تنفسی از قبیل سرماخوردگی و بیماری‌های شدیدتر مانند سندرم تنفسی خاورمیانه (MERS) و سندرم تنفسی حاد شدید (SARS) شناخته شده هستند.

جدیدترین ویروس‌ کرونا کشف شده SARS-CoV-۲، باعث بیماری کروناویروسیِ COVID-۱۹، می‌شود. SARS-CoV-۲ یک بتا کروناویروس مانند MERS-CoV و SARS-CoV است. منشا هر سه این ویروس ها در خفاش‌ها است.

COVID-۱۹ بیماری عفونی است که به وسیله ویروس‌ کرونایی که به تازگی کشف شد ایجاد می‌شود. این ویروس جدید و بیماری تا پیش از شیوع در شهر ووهانِ چین در دسامبر ۲۰۱۹  میلادی ناشناخته بود. بسیاری از بیماران در موج شیوع COVID-۱۹ در ووهان با بازار غذای دریایی و حیوانات زنده ارتباط دارند که نشان می دهد این یک شیوع حیوان به انسان بوده است.

پس از این تعداد درحال رشدی از بیماران، که در معرض ارتباط و تماس با بازار حیوانات زنده نبوده اند، شناسایی شده اند که نشان‌دهنده سرایت انسان به انسان این بیماری است. پس از چین ۳۷ نقطه دیگر در دنیا نیز با این شیوع بیماری شناسایی شده اند.

۲ ویروس قبلی MERS-CoV و SARS-CoV هر ۲ برای ایجاد بیماری شدید در انسان ها شناخته شده اند، اما درباره بیماری COVID-۱۹ هنوز تصویر بالینی کاملی برای ما شکل نگرفته است. تاکنون، موارد گزارش شده شامل شکل خفیف تا شدید بیماری بوده است که در مواردی به مرگ هم منجر شده است. بررسی ها درباره وضعیت بیماری همچنان درحال تکمیل شدن است و اطلاعات ما درباره وضعیت به سرعت تغییر می کند.

ریسک بیماری کرونا

شیوع گسترده بیماری ویروسی در میان مردم همواره یک نگرانی بهداشت عمومی جامعه بوده است. ریسک این شیوع بستگی به عوامل مختلف دارد: چقدر این بیماری میان مردم انتشار می یابد، شدت بیماری و اقدامات پزشکی دردسترس برای کنترل تاثیر بیماری چقدر خواهد بود.

ویژگی هایی درباره بیماری COVID-۱۹ مانند انتقال مداوم آن از انسان به انسان و مواردی که به مرگ منجر شده نگران کننده است. بنابراین این بیماری تاکنون ۲ مورد از موارد را برای آن که به عنوان یک پاندمی یعنی همه گیری جهانی شناخته شود، دارد هرچند هنوز این موضوع به وسیله سازمان بهداشت جهانی اعلام نشده است.

توصیه‌های عمومی برای پیش گیری از کرونا

 توصیه اکید می شود تا در طول روز (حداکثر هر یک تا دو ساعت یک بار)  دستها به‌طور مرتب با استفاده از آب‌وصابون به‌صورت صحیح شست‌وشو داده شده و یا با مواد ضدعفونی‌کننده الکلی، ضدعفونی شوند.

 هنگام سرفه و عطسه جلوی دهان و بینی با دستمال یا آرنج گرفته شود و بلافاصله دستمال دور انداخته شده و دست‌ها با آب‌وصابون شسته شوند.

 دستمال کاغذی یا سایر ابزارها و مواد دفعی باید در سطل‌های درب‌دار دور انداخته شوند. در صورت عدم وجود چنین سطل‌هایی در نزدیکی، باید زباله در کیسه‌ای گذاشته شود و پس از گره زدن درب آن دورانداخته شود.

 از تماس نزدیک با هر کسی که علائم سرماخوردگی مانند تب و سرفه دارد، پرهیز کنید (حداقل ۲ متر فاصله).

 اگر تب، سرفه و یا هرگونه مشکلی در تنفس دارید در پایگاه salamat.gov.ir ثبت نام کرده و به توصیه های این سایت عمل کنید. جهت جلوگیری از انتقال احتمالی بیماری به دیگران از ماسک جراحی یا N۹۵ بدون دریچه استفاده کنید.

 به‌صورت کلی از هرگونه تماس نزدیک (دست‌دادن، روبوسی و درآغوش‌گرفتن) با سایر افراد حتی به ظاهر سالم پرهیز کنید.

از مصرف محصولات حیوانی خام یا پخته نشده اجتناب کنید. گوشت خام باید مجزا نگهداری شود و از تماس آن‌ها با غذاهای پخته شده، به دلیل وجود احتمال آلوده‌کردن غذا جلوگیری شود. پس از تماس با گوشت و محصولات جانوری خام، شستشوی دست‌ها ضروری است.

 هنگام بازدید از بازارهای زنده در مناطقی که در حال حاضر موارد ابتلا به COVID-۱۹ گزارش شده است، از تماس مستقیم محافظت نشده با حیوانات زنده و سطوح در تماس با حیوانات خودداری کنید.